Annonse

Med loven i hånd, lot Ann- Cathrin og Geir Otto Hagelund døtrene (15) slippe lekser. Da anmeldte skolen familien til barnevernet! De sjokkerte foreldrene måtte møte hos barnevernet og forklare seg. De gruet seg og var bekymret: Hvordan skulle de forsvare seg mot skolens anklager?

av Tine C. Holm

Visste du at du kan stoppe lekser med loven i hånd? Det står faktisk ikke i en paragraf et eneste sted at skolen kan pålegge barna dine å gjøre lekser!

Dette vet ekteparet Hagelund fra Ringsaker. Tvillingjentene Linn og Kine og  på 15 år fikk slippe lekser fra slutten av 6. klasse fordi foreldrene ville ha ro i familien. Leksene førte til mye krangling og masing og jentene reagerte med sinne. Jentenes lekseslit på kveldstid førte til at de ikke våknet uthvilte neste skoledag.

– Den ene jenta, Kine har spesielle behov grunnet tale- og forståelses-problematikk, forteller Ann-Cathrin. Dette er skolen klar over og er pålagt å tilrettelegge for.

Problemene startet på Furnes ungdomsskole på Ringsaker. Der var det noe annet enn tilrettelegging og forståelse som ventet dem:  At familien droppet leksene og sa fra om grunnen i et møte, førte til at skolen begynte å true med barnevernet: De fant på småting å klage over i tillegg, er mors oppfatning. Skolen påsto at de var bekymret fordi jentene ikke gjorde lekser, ikke spiste frokost og fordi de hadde på seg for lite klær på skolen. Familien diskuterte dette hjemme. Jentene mente at skolen overdrev.

Skolen fikk blod på tann

Det hjalp ikke med foreldrenes forsikringer om at alt sto bra til på hjemmeplan. Skolen fikk blod på tann – og anmeldte familien til barnevernet! Mor ble sjokkert og sint og skrev et innlegg i Facebook-gruppen STOPP LEKSER I SKOLEN der hun fortalte om bekymringsmeldingen. I gruppen fikk hun mye støtte og dro tappert i vei til barnevernet sammen med mannen Geir Otto. Det viste seg at skolen hadde skrevet et bekymringsbrev på hver av jentene.

Hele fire fag-personer har undertegnet brevene som ble sendt til barnevernet mot foreldrenes vilje.  

Sammen med barnevernet, gikk foreldrene igjennom skolens anklager punkt for punkt:

Ble beskyldt for å ikke sende med mat og klær

– Vi fortalte at det med frokost var overdrevet: Vår datter forteller at det er sjelden hun glemmer å spise, og hun har med matpakke hver dag.  Hun sier også at hun har tilgang til søtt pålegg på skolen. Skolen har selv valgt å kjøpe inn knekkebrød og syltetøy til våre barn, slik at de har mat der, om de ønsker dette. Vi fortalte, som også jentene selv bekreftet, at de har klær nok, men selv velger å gå med det de vil – selv om jeg  sier ifra at de bør ha mer eller mindre på.

Ann-Cathrin forteller at i skolens brev står det også  at foreldrene var høylydte og truende i siste møte: – Det er riktig at vi var sinte, men det er fordi vi ble truet med barnevernet, sier en sjokkert Ann-Cathrin Hagelund. Hun føler hun fikk forklart seg godt hos barnevernet.

Så skjedde noe uventet! Leksene, skolens største bekymring, ble ikke tema! Representantene for barnevernet sa bare at det hadde vært fint om datteren fikk ekstra sett med bøker hjemme, slik at hun kunne forberede seg til prøver og eksamen.

Fikk klump i halsen

Da brast det for Ann-Cathrin: – Hva med lekser? spurte hun.  Jeg er forberedt på å ta kampen, om dere vil argumentere, eller si meg imot. Jeg har lastet ned og  tatt  med linker til steder og paragrafer der det står at skolen ikke kan tvinge oss til lekselesing.

– Da svarte begge fagpersonene fra barnevernet, at det hadde de ikke tenkt å ta opp, for det var vår rett å si NEI til alle slags lekser, også innføringer og fremføringer. Jeg fikk sjokk, også ble jeg så glad at jeg fikk klump i halsen. Endelig noen som visste hva vi snakket om. Så dere! STOPP LEKSER MED LOVEN I HÅNDA. Dette er det mest produktive møtet jeg har vært på noen gang, jubler mamma Ann-Cathrin Hagelund fra Ringsaker. Hun og mannen følte at de møtte stor forståelse for situasjonen – det hadde de ikke regnet med!

Frykt endte i glede og lettelse

Ergo er det ikke alltid barnevernet som er den store stygge ulven. I denne historien var barnevernet på foreldrenes side, og det var skolen som måtte i skammekroken. Frykt og usikkerhet endte med en gladhistorie for familien på Ringsaker. De hadde regnet med å måtte kjøre saken hos Fylkesmannen, men det slapp de heldigvis!

Kritikkverdig av skolen

Fra lederne i Utdanningsforbundet, har jeg fått følgende kommentar på denne bloggen: » Vi er hverken for eller mot lekser, men mener at bruk av lekser må vurderes av den enkelte lærer og hvorvidt det er til støtte i læreprosessen. Situasjonen du beskriver med foreldre som blir meldt til barnevernet grunnet leksenekt er kritikkverdig, og vitner om et svært dårlig fungerende skole-hjem samarbeid.»

Ann-Cathrin er delvis enig, hun mener de har samarbeidet med skolen, men ble straffet fordi de nektet lekser av helsemessige grunner. 

Alt tyder på at det er skolen som ikke har samarbeidet i dette tilfelle og som må ta selvkritikk.

«Hva synes du – er det riktig å boikotte leksene for å skape ro i heimen?»

Bør elevene pålegges hjemmelekser i skolen? Svar i kommentarfeltet på bloggen. 🙂 

Les sak om dette i Aftenposten her.

Denne bloggen er skrevet i samråd med Ann-Cathrin Hagelund. Foreldrene har godkjent innholdet og sagt ja til at Helsetine bruker navn og bilder på dem og jentene. Saken er også postet i Facebook-gruppen STOPP LEKSER I SKOLEN!

Rektor Geir Mauseth ved Furnes Ungdomsskole er gjort kjent med innholdet i denne saken og har fått beskjed om at den trykkes på Helsetine 13. mars kl 17.00. Han er  bedt om å komme med en kommentar fra skolens side innen dette tidspunkt, men har ikke svart på forespørselen. 

Når denne bloggen legges ut, har far fått beskjed av barnevernet at dette bare er småtteri, og ingen grunn til å ta så alvorlig, men de vil ta en ny prat med jentene over påsken. Ikke fordi det absolutt er noe behov, men mer en rutine.  «Som jeg forsto det, kunne skolen bare latt dette være!?» sier mamma Ann-Cathrin oppgitt.

Hvorfor ble bekymringsmeldingene sendt?  er Helsetines spørsmål til skolen.

Dette mener Facebookgruppen mot lekser i skolen:

STOPP LEKSER I SKOLEN har over 3800 medlemmer på Facebook og jobber for opplysning og støtte til elever, foreldre og lærere som er MOTSTANDERE av lekser i skolen, forklarer administratorene Aurora Cath og Unni Fevang på medlemssiden. Målet er å få innvilget full leksestopp i skolen: – Målet vårt er at vi på sikt lykkes med å få skolene til å legge læring i skoletiden slik at barnas fritid respekteres. Vi har loven på vår side, men skolene henger dessverre etter og gjør som de alltid har gjort – gir lekser uten forankring i lovverket og håper at ingen protesterer! Gruppa skal fungere som «klubbhuset» vårt, hvor vi skal kunne ta opp problemstillinger vedr. lekser, spørre, gi råd og tips til hverandre, opplyser Cath og Fevang.