Annonse

Jeg har huset fullt av Omega- 3-produkter. Jeg har gjentatt for barna mine at er det noe vi trenger hver dag så er det multivitaminer og Omega 3! 

Jeg har lest meg opp på fiskeolje og prøvd de alle sammen i alle varianter og styrker, Omega 3, 6 og 9.

Jeg har intervjuet en utslitt barnehageassistent som ble frisk etter at hun begynte med krillolje, jeg har skrevet om en butikkansatt som ble kvitt atopisk eksem på hendene blant annet etter å ha brukt høydose-inntak av Omega 3, 6 og 9.

Selv tar jeg for tiden PIKASOL – en ekstra sterk og høykonsentrert fiskeolje som skal være bra for ledd-plager, tørr hud og som beskytter hjertet.

Sønnen min liker ikke fisk i noen varianter – og jeg har vært glad for at han iallfall får i seg fiskeolje-produktet EYE Q. Han har gått på det i mange år, det skal gi mer konsentrasjon og styrke i skolehverdagen.

Så kommer altså NRK og programmet FBI med fakta som river ned alt vi i vår naivitet har trodd på:

Flesteparten av Omega-3-kapslene vi spiser her i Norge for helsens skyld, er ikke laget av fiskeolje fra torsk i Lofoten. Sjansene er store for at de i stedet stammer fra ansjos som er fisket i Peru!

Undersøkelser som er gjort antyder at mye av produktene er laget på dårlig ansjos, og at Omega-3-kapslene vi tyller i oss kan være  harske.

Og hvor sunt er det?

Norske eksperter på mattrygghet er bekymret for at kosttilskudd med harsk fiskeolje kan ha negative effekter på helsa vår. De anbefaler likevel ikke at man slutter å ta tran, og de vil vi skal spise fisk istedetfor kapsler.

Det er enda en bi-effekt, for mens vi spiser Omega 3-kapsler for å holde oss friske, viser FBI-programmene at fiskeoljen som kapslene er laget av fører til store miljøødeleggelser og helseplager i Peru.

De blir sykere mens vi blir friskere.

Det høres ikke særlig bra ut.

Etter å ha fått kjennskap til dette, prøvde jeg å finne ut hvorvidt de produktene jeg selv har stammer fra Peru. Det ser ut som om Pikasol gjør det. Bak Pikasol står Axellus, og de forsvarer seg her.

http://www.axellus.no/no/pc-58-16-Fokus-p%C3%A5-omega-3.aspx

Eye Q er et svensk produkt, og jeg har ennå ikke fått svar fra New Nordic AS om hvor denne fiskeoljen kommer fra. Men – på siden til www.iqmedical.se sies det noe kryptisk at innholdet i Eye Q er fra Syd-Amerika og nøye kvalitetssikret. Og hvor ligger Peru? I Sør-Amerika ja…

Forskere sier nå at det kan være lurt å knekke en kapsel for å lukte/smake på innholdet før vi spiser dem.

Dette gjorde jeg. Jeg fant en saks, klippet en Pikasol og en Eye Q i to og luktet på innholdet. Det luktet sterkt av noe tranlignende, ikke direkte harskt etter det jeg kan bedømme.

Så jeg fortsetter med fiskeoljen inntil videre, under tvil.

Men jeg må si at den har fått en bismak.

http://www.nrk.no/helse-forbruk-og-livsstil/1.7839955

http://www.nrk.no/helse-forbruk-og-livsstil/1.7863243

http://www.nrk.no/helse-forbruk-og-livsstil/1.7878355