Annonse

Jeg har blitt hektet på NRK-serien Makta og fulgte ivrig med på debatten mellom våre tidligere statsministre Gro Harlem Brundtland (AP) og Kåre Willoch (Høyre). I episode 11 dukker en flodhest opp i Trondheim og Gro og Kåre havner i krangel.

Så du flodhesten i Trondheim?

i episoden Flodhesten har vi kommet til tiden før stortingsvalget i 1981.  I episode 11 skal de to møtes til en siste politisk duell, hvor mye går galt. Folk googler som gale for å finne ut om det virkelig var en flodhest som gikk løs rundt Frimurerlosjen  i Trondheimn i 1981 og som førte til at debatten mellom Gro og Kåre ble utsatt. De som har laget Makta sier det er opp til folk selv å tolke.

Symbol på elefanten i rommet

Min første tanke – da jeg forsto at det ikke var en gal hund eller annet dyr på ferde – var at de snakker om den berømmelige *elefanten i rommet.  Arbeiderpartiet sliter på meningsmålingene og Kåre i Makta-episoden (Torbjørn Harr) terger Gro (Kathrine Thorborg Johansen)  og erter henne med at mannen hennes Arne Olav som er Høyre-mann, vil hjelpe Høyre å vinne valget.

* «Elefanten i rommet er et metaforisk uttrykk for en åpenbar sannhet som ikke nevnes. Uttrykket kan også referere til et åpenbart problem eller risiko som ingen ønsker å diskutere. «Kilde: Wikipedia.

Maktkampen og personstriden

-Problemet er jo at AP egentlig er enig med Høyre i mye, mener Kåre. Dette kan være flodhesten (elefanten.) Samtidig kan flodhesten være et symbol på maktkampen, personstriden og det politiske spillet mellom venstre og høyre-siden.

Kamp mot indre demoner 

Det kan også være et symbol på stridigheter i Gros eget indre, på angsten for å feile  som statsminister og miste kontroll. Kåre er en eldre og mer dreven politisk debattant og han gjør mye for å sette henne ut, blant annet ved å konsekvent kalle henne for «fru Brundtland, noe hun opplever som at han snakker henne ned. Ute i salen venter en stor folkemengde på å høre henne duellere mot Willoch, og nervene er på høygear.

Kontroll på egne emosjoner

Mens det i begynnelsen av episoden er snakk om en flodhest som går løs utenfor, ser Gro på avstand at et dyr el.l. ramponerer et kontor utenfor lokalet der hun og Kåre sitter i. I episoden takler hun «uhyret» ved å lukke døren. Det kan være en måte å stenge redselen (dyret) ute på. Hun gjenvinner kontroll. Rent ytre sett ser vi at hun går på WC for å puste rolig og at hun (som nevnt under) putter en tegnestift i skoen. Dette for å takle eget sinne utløst av Kåres provokasjoner.

En kvinnes kamp mot kiloene  – og en farlig mann

En siste tanke er at det er Gro som er/føler seg som flodhesten. I serien blir hun konfrontert med at hun har gått opp i vekt. Hun spør Kåre forarger om han ser på henne som en flodhest. Han svarer at hun er for tynn. På den tiden, ble det ifølge Aftenpodden funnet slanketabeller i Gros søppelkasse. Det ytre presset på kvinner til å ha kontroll over alt fra utseendet til temperamentet, er og var stort. Eller – for å snu det på hodet – kanskje det er Kåre Willoch som er flodhesten; et farlig dyr med en flod av støttespillere i ryggen som kan frarøve henne makten og statsministerrollen med sin sylskarpe tunge. Dette ble da også utfallet av valget like etterpå.  Høyre vant.

Bygdedyret

Eller hva med å se flodhesten som selve bygdedyret, sladderen og Janteloven: Gro hadde i 1981 mange som ville ta fra henne og AP makten. En Høyrebølge rullet over landet; mektigere enn et enslig rovdyr.

Kan gå ut av sine vante roller

Hvorfor bruker Makta dette virkemiddelet? At en «flodhest» går løs og at de er tekniske problemer, gjør at Gro og Kåre blir tvunget til å utsette debatten og sitte å snakke sammen. De kan gå ut av sine vante roller, og snakke mer fritt Det de sier er kanskje det de innerst inne mener om hverandre, når vanlig høflighet og etikette er skrellet av. Dette er genialt gjort, og jeg likte episoden veldig godt.

Gro hadde tegnestift i skoen-  for å hanskes med følelser

Vi får også som nevnt tidligere. se Gro på do feste en tegnestift i den ene skoen: Dette var noe vår tidligere statsminister brukte i virkeligheten for å ikke begynne å gråte eller skjelve i stemmen. I serien er det brukt for å takle takle sinnet og frustrasjonen Kåre Willoch utløste hos henne. I virkeligheten brukte Gro også en bøyd binders for å holde styr på følelsene. Hun har gitt tipset videre til andre kvinnelige politikere. Ikke uten grunn – for som kjent kan mannlige politikere tillate seg å spille på et større personregister, mens kvinnelige politikere blir kalt sinte og oppbrakte så fort de er litt engasjert.

Spiller Gro med varsomhet

Skuespiller Kathrine Thorborg Johansen er glimrende som Gro. Hun forteller i en podcast med NRK at det har betydd mye for henne å få spille i rollen og at familielivet til Gro og mannen Arne Olav Brundtland er skildret med varsomhet. F.eks får vi aldri se de fire barna til Gro og Arne Olav. Hun nevner at en av årsakene til varsomheten er at Gros yngste sønn tok sitt eget liv for mange år siden. Det var voldsomt tøft for Gro Harlem Brundland og hele hennes familie.

Gros sønn tok sitt eget liv. Brutalt.

Jeg siterer fra VG:»24. september 1992 er den svarteste dagen i Gro Harlem Brundtlands liv. Hennes yngste sønn Jørgen tok sitt liv, 25 år gammel. Selvmordet førte til at Gro gikk av som leder for Arbeiderpartiet, men hun fortsatte som statsminister. I alle årene etter har sorgen preget henne. – Det er først nå jeg kan snakke om det uten å bryte sammen, selv om jeg kjenner det kom noe i stemmen min nå også.» Les saken her. 

Gro var viktig for kvinners likestilling

Takk Gro, for alt du gjorde i politikken og for alt du har betydd for kvinners likestilling. Takk også til NRK som med Makta gjør at mange, også unge, får en politisk oppvåkning. Serien er glimrende f.eks til bruk i skolen, for å forstå hva som skjedde i politikken på 70- og 80-tallet. Så får vi bare be til høyere makter om flere episoder. 

Norges Thatcher, Gro Harlem Brundtland 

Jeg likte også godt podcasten til Mimir og Marsdahl der serieskaper for Makta, Yngvild Sve Flikke minner herrene på hvor viktig Gro, Landsmoderen,  har vært som forbilde for en hel generasjon unge kvinner i Norge og for kvinners likestilling. Episoden Norges Thatcher, Gro Harlem Brundtland, kan du høre her. 

Hvor farlig er en flodhest?

En mygg er farligere, svarer Kåre Willoch sarkastisk. Han har rett. Hvert år dreper flodhesten ca 500 mennesker, blant annet ved å velte og knuse elvebåter med de voldsomme kjevene sine, som har en bitestyrke på 826 kg. Mygg dreper i følge Illustrert vitenskap 700 000. 

I siste episode av Makta får vi svaret på hva flodhesten betyr.

Vi møter ungdomsopprøret i Oslo på 80-tallet. Episoden følger Nini, Jens Stoltenbergs søster og Thorvald Stoltenbergs datter. (Nini ble heroinavhengig og døde bare 51 år gammel.) «Flodhesten» kan etter å ha sett denne episoden leses som maktkåte politikere som diskuterer temaer på et plan som er fjernt fra virkeligheten ute i gatene. Gro har tapt valget, og gråter. Kort tid etterpå sitter hun på cafe med partifeller og følger ungdoms-opprøret med blikket. Det kan tolkes som at hun tenker på hva hun kan gjøre for ungdommen. I følge NRKs podcast Seriesnakk har bakgrunnen for serien vært at man ville lage serien fra anarkistenes og Gateavisas ståsted. Filmskaperne Wam& Wennerød, kjent for legendariske 80-talls-filmer,  har vært en inspirasjon. Serien vil gi fingeren til oss som seere og til de som sitter med makta.

Makt må fordeles på alle: «All makt til ingen. «

Vel gjennomført- Terningkast 6.

 

Hva betyr flodhest i åndelig betydning?

Du  ble ikke ble født stor; du må gjøre deg sterk nok til å møte alle utfordringene og kampene i livet ditt for å bli den du ønsker å være. Du bør aldri miste håpet, å miste håpet er å miste tillit fra deg selv og Gud. Flodhesten er en symbolikk på ditt mot, selvtillit og indre styrke og visdom. Det er en demonstrasjon av din evne til å navigere i følelsene i livet ditt med klarhet. Flodhester som åndedyr er en indikasjon på at du skal ha styrke og fred i krisetider. Du bør ta avgjørelsene veldig nøye og rolig, da de vil ha stor innvirkning på livet ditt i nåtid så vel som i fremtiden. Kilde: Graphistic.com

Se Makta-episoden flodhesten med Gro og Kåre her. 

Les også: Hadde Gro tegnestift i skoen? (NRK)

To podcaster følger Makta hver uke og kommenterer ivrig alt som skjer

Hør NRKs podcast Seriesnakk om makta her. 

Hør Aftenpostens spesial-episoder i Aftenpodden  om Makta – fra minutt til minutt. 

Les også: Møtet mellom Gro og Kåre er fylt av irritasjon og maktkamp. (Dagsavisen.) 

Les også: Flodhestsymbolikk og mening