Annonse

Heidi hadde ikke penger til en kaffekopp på senteret, og barna fikk aldri julegaver. Hun skammet seg over å være fattig i verdens rikeste land, Norge.

Hun liker fortsatt ikke julen, kvinnen jeg møtte for en samtale i natten for Norsk ukeblad. Heidi fikk barn tidlig med en mann som ikke hadde den beste styringen på økonomien. De fikk fire barn, de jobbet og de slet. De skammet seg over at de ikke hadde råd til julepresanger. De få pengene de hadde, brukte de til å kjøpe gaver til andre barn i familien. Til sine egne barn måtte de slukøret inrømme at det ikke ble julegaver dette året heller.

For et vanvittig press å leve under. Jeg ville tenkt mine egne barn først, men for dem var det utenkelig å ikke prioritere «de andre.»

Hvert nye år slet de med gjeld på grunn av julens kostnader.

«Tenk å starte hver januar med gjeld du ikke kan betale.»

Heidi skammet seg over å måtte ringe til kreditorer og si at hun ikke hadde penger. Skammen over å måtte bøye hodet og be om lån fra venner var enda større.

12121004-attractive-couple-doing-administrative-paperwork

«Det er mange som har det slik i Norge i dag, og som ikke snakker om det. Noen havner i Luksusfellen, noen går nesten til grunne. Dårlig økonomi skaper sinne, frustrasjon og dårlig helse – du blir deprimert.»

Heidi fortalte historien sin anonymt til meg. En flott, vanlig norsk kvinne. Folk sa stadig at hun måtte unne seg noe fint, men hun hadde ikke penger. Ikke en femtilapp til overs. Det er fortsatt sårt for henne at folk ikke forsto at hun ikke  kunne gå på salg og kjøpe seg en billig bluse «fordi jeg fortjener det.» Null penger er null penger! Aktivitetsdager på skolen var et mareritt, for hun hadde ikke råd. Damen, som etterhvert ble alenemor til fire, måtte låne akebrett og klær.

«Jeg skulle ønske julen handlet mer om å ta vare på hverandre, ikke bare om det materielle,» sier Heidi i dag.

helse

Storyen som har stått i Norsk Ukeblad gir hun meg lov til å bruke på bloggen: «Det er så mange som gruer seg til jul av en eller annen grunn, ikke bare økonomi,» sier hun. Og det er det. Mange er ensomme og føler seg utenfor. Noen er allerede flyktet til utenlandske byer for å slippe unna det norske julestresset.

«Julen er en tid for ettertanke. Alt ble ikke som jeg ønsket,» filosoferer artist Hanne Sørvaag som skal sitte alene på julaften under en palme. Les hennes innlegg her:

Jeg kjenner flere som blir alene på julaften i år og/eller som ikke gleder seg til jul.

Her er noen overlevelsestips.

  1. Meld deg ut av julestresset. Finn heller noe å være takknemlig for. Små ting som gir glede.
  2. Allier deg med andre. Å snakke med andre i samme situasjon er helsebringende.
  3. Kom deg ut. Å sitte inne med tankene gjør vondt verre. Gå på juletimene på treningssenteret, eller gå deg en tur. En halv time har du tid og ork til!
  4. Lag deg god mat og drikke. Julemat fra Rema 1000 eller Kiwi og en flaske billig rødvin eller eplecider har du forhåpentligvis råd til.
  5. Pynt deg for deg selv og gi deg selv en stor bamseklem. Se deg i speilet og si «du er vakker og fantastisk, jeg elsker deg.»
  6. Spill glad og god musikk og unngå triste nyheter. Skjerm deg fra negative mennesker. Se heller en god film.

Forresten…. Forleden observerte jeg en stresset mann med dyr dress gå febrilsk rundt i en  veskebutikk på Steen & Strøm for å finne noe fint nok til sin kjære. Han så ikke glad ut og kjæresten hadde kanskje 10 dyre vesker fra før? Gi heller opplevelser, gi en tjeneste, nærhet, gi noe ekte, gi glede.

«Hvordan er det å ikke ha råd til en kaffekopp på senteret? Les hele intervjuet med Heidi her:»

16_no_nu_13_nu_13_samtale_i_natten_54736

happy2016

Selv skal jeg feire med sønnen min, og det blir ikke under en palme. Neste år, derimot…. 🙂 Husk, drømmer er gratis og å være rik på kjærlighet er kanskje bedre enn penger på bok. ;))

Klem fra helse-Tine. 🙂