Annonse

Sink kan gi deg lukte- og smakssansen tilbake etter sykdom med coronavirus eller influensalignende sykdom. Her er 3 gode råd.

Den siste tiden har jeg hørt flere historier om folk som har mistet lukte- og smaks-sansen etter å ha hatt covid-19. Det har vart i lang tid og de er bekymret. Luktesansen kan forsvinne midlertidig ved vanlig forkjølelse også.  Ved kreft og andre mer alvorlige sykdommer som Parkinson, kan lukt og smak bli svært redusert. Men det er håp! Les enkle tips i denne artikkelen.

Kjipt om de deilige duftene forsvinner

Å kjenne en deilig duft av parfyme, av en velduftende rose, nybrygget kaffe eller nybakte boller er med på å krydre livet. Forsvinner luktesansen, mister du noe av deg selv og av livets gleder. Maten smaker ikke lenger og du lurer på om det skal vare slik evig. Jobber du i tillegg som vinkelner, som en mann jeg nylig hørte om, er det å ha lukt og smak i behold livsviktig. Da forstår jeg at kan føles bittert å få en luftveissykdom som gjør at du mister lukt og smak i lengre tid – enten det skyldes coronavirus eller noe annet.

Mange er symptomfrie

Det er viktig å understreke at mange blir forkjølet eller får påvist coronasykdom uten å miste lukt og smak i det hele tatt. Vi har til enhver tid 3-4 kilo bakterier og virus i kroppen og  kan være friske selv om det finnes spor av virus på tester og lignende. Enkelte jeg har snakket med var nesten symptomfrie da de fikk påvist corona-viruset. Hoste og tung pust var de eneste symptomene, og de hadde all smak og lukt i behold. Etter noen uker var de helt tipp topp igjen.

Merk også at smak- og lukte-sans naturlig bli dårligere ved høy alder. At tap av smak og luktesans også kan opptre etter influensa, hodeskade og traumer, leser du mer om i artikkelen fra St. Olav Hospital her. 

Kroppen trenger sink

Men denne bloggen skal handle om hva du kan gjøre om du grunnet sykdom eller traume mister smak- og luktesans. Trolig har du sink-mangel!

Kroppen trenger nemlig grunnstoffet sink for å opprettholde smaks- og luktesans og for å transportere vitamin A. Under pubertet, graviditet og perioder med sykdom er behovet for sink høyere. 

Sink tilfører du kroppen gjennom kost-tilskudd, mat eller drikke. 

Blir du syk av coronavirus eller influensalignende sykdom bruker immunforsvaret sink i kampen mot viruset. Du kan derfor trenge et tilskudd: 

Her er tre tips som kan få deg til å smake og lukte maten bedre:

 1. Få råd hos lege og apotek: Be legen din om en test hvor du får sjekket om du kan mangle vitaminer og mineraler i kroppen. Mangler du sink, anbefales en dose med 20 mg om dagen. Spør om råd i helsekostbutikken eller på apoteket når det gjelder dose og styrke. Du kan uansett ta tilskudd med sink daglig for å forebygge mot luftveissykdom og øke dosen om du får virus-symtomer.  Selv har jeg kjøpt et vegansk kosttilskudd med sink som også inneholder vitamin B6. Produktet sies å styrke immunforsvaret – noe som er bra i disse virustider og som kan gjøre at jeg tåler infeksjoner bedre. (Ved siden av tar jeg vitamin C og D3 for å få en ekstra boost av immunforsvaret.) Sink bidrar også til å styrke hår, hud og negler, den påvirker smaksopplevelsen din og kan gi deg bedre syn. Obs: Vegetarianere og veganere er i faresonen og må være ekstra obs på å få nok sink. Spiser du ren vegetarisk kost, bør du innta 25 prosent mer sink, ifølge ernæringsfysiolog.
 2. Spis mer sink-holdig mat: Du kan endre kostholdet ditt for å få i deg mer sink og dermed booste immunforsvaret ditt enda mer: Kjøtt inneholder mye sink. I tillegg, fisk og skalldyr, egg, fullkornsprodukter, spinat, persille og grønnkål. Opptaket av sink øker om du spiser kjøtt under måltidet. Les mer om sink i mat her. 
 1. Start luktetrening med eteriske oljer. Dette er et tips fra en lege som uttaler seg til forskning.no . Bano Singhs behandling går ut på å avdekke hvor omfattende tapet av lukte- og smakssansene er. Pasientene må svare på om de fortsatt kan lukte for eksempel hvitløk, rosmarin, såpe og oppvaskmiddel. Singh har også egne luktstifter som pasientene får lukte på. Ut fra dette anbefaler Singh luktetrening med eteriske oljer og sinktilskudd for smakssansen. Sing sier han har gode resultater med luktetrening fra pasienter som har mistet sansene sine fra traume mot nese og munn, Parkinsons og kreft. Forskjellen på å miste lukte- og smakssansen etter årsakene nevnt ovenfor, og å miste den etter covid-19, er at det går raskere med covid-19, sier han. Her er det altså stor grunn til håp – selv om han understreker at forskning ennå ikke kan gi et klart svar på om det er mulig å påvirke evnen til å lukte gjennom trening etter å ha hatt covid-19.

Les mer om lukt-trening her.

Kom gjerne med innspill til denne artikkelen.

Se video om sink og andre vitaminer du trenger her.

Fakta om sink

Sink er et grunnstoff i motsetning til  vitaminer som er molekyler satt sammen av atomer. Kroppen har behov for mikromengder av sink, og kalles derfor et sporstoff.  Sink har en stabiliserende virkning på cellens arveanlegg (DNA) og cellemembranene som omgir alle cellene i kroppen. Under forsøk ved kunstig sinkmangel og ved å undersøke barn med medfødte feil i sink- omsettingen, har man funnet at sink har betydning for immunforsvaret, smaksopplevelsen og omsettingen av vitamin A, folinsyre og alkohol. Tilskudd av sink har vist seg å ha en positiv effekt på sårtilheling ved liggesår når det påføres huden. Det anbefales 15 milligram daglig for en voksen person. Under puberteten, graviditet og etter en periode med sykdom er behovet for sink høyere. Behandling av sinkmangel består i å spise 45 milligram sink tre ganger daglig i høyst fire måneder. Noen ganger kan man også bruke denne behandlingen ved alvorlig akne (kviser.)

Stor sinkmangel kan gi:

 • Redusert vekst
 • Forsinket pubertet (forsinket utvikling av eggstokker og testikler)
 • Hårtap
 • Hudforandringer(rødlig, skjellende utslett med kraftig forhorning av hudens øverste lag)
 • Eksem rundt kroppsåpningene
 • Dårlig sårtilheling
 • Nedsatt apetitt
 • Mentale forstyrrelser, særlig likegyldighet for omgivelsene
 • Symptomer fra magetarmkanalen
 • Nedsatt immunforsvar
 • Barn: Noen undersøkelser tyder på at sinktilførsel i underkant av det nødvendige kan begrense spedbarns vekst..

Risikoen for sinkmangel er størst ved sykdommer som øker tapet av sink. Økt utskillelse av sink gjennom nyrene kan forårsakes av:

 • alkoholisme
 • lever- og nyre- sykdommer
 • dårlig reguler sukkersyke
 • ensidige kostvaner
 • alderdom
 • legemidler fra gruppen thiazider
 • bruk av vanndrivende medisin
 • lengere tids bruk av antibiotika av typen tetracyklin
 • Feil i kroppens sinkopptak, for eksempel ved gluten-intoleranse (Cøliaki)

Kilde:  Mette Helvik Morken, klinisk ernæringsfysiolog og nettdoktor.no

Kjenner du noen som har mistet smaks- og lukte-sans og hva tror du er det beste rådet?