Annonse

Langvarig coronatid med regler, forbud og restriksjoner kan gå på helsa løs! Og det er enda verre at myndigheter og politiske partier ikke snakker om viktigheten av møteplasser, nettverk, samhold og psykisk helse. Heldigvis finnes det Facebookgrupper som Sosial i Oslo og Viken. Her har jeg deltatt på turer og treff og fått nye vennskap. Veldig hyggelig og ren medisin for sjelen. Bedre enn sofaen, bedre enn lykkepiller.

Kan bli isolert

Det snakkes så mye om å være kun med familien og de nærmeste. Men over en million nordmenn bor alene, og ikke alle har familie å henge med. Da kan man bli isolert i coronatid. Noen isolerer seg  fordi de ikke tør eller vil treffe noen av ren virusfrykt. Sunt er det ikke, og de blir deprimert. De legger på seg og får dårligere psykisk og fysisk helse.

Dør litt innvendig

Mange av oss – og særlig vi som trenger å være sosiale for å ha det bra  – dør litt innvendig for hver dag vi må holde avstand og får sinte tilrop om å sette oss på krakken. Det gjør vondt i hjertet når han som før møtte oss med et smil, snerrer et surt «bruk antibac.». Det er skuffende å ikke lenger få det du trenger, et vennlig hei og hvordan går det? Det er ille å bli misforstått når du har de beste hensikter og faktisk har vasket henda. Det føles som å være i fengsel, som jeg har skrevet om før. Utelivet har blitt som et fengsel: Kom deg tilbake til cellen din!

Oslo-vandringer

Men – så dukker det opp grupper på Facebook som Sosial i Oslo og Viken. Der er det mange hyggelige folk og mye aktivitet! Særlig har jeg satt pris på Oslo-vandringer langs Akerselva: Vi har spasert fra Tøyen, Grønland, Kampen, Vålerenga og  fra Nydalen, Sagene og nedover mot byen.  Jeg bor utenfor byen og er ellers lite på tur i hovedstaden.

Bedre enn lykkepiller

Takket være ildsjeler og folk som har giddet å stille som turledere, har jeg nå fått se og oppleve mye mer av Oslo. Og det er gøy! Jeg snuser på og opplever byen på en helt ny måte. Samtidig føler jeg på hvor det kan føles godt å flytte – for eksempel virker det kult på Sagene og helt eksotisk bra på Grønland. Den største overraskelsen er nok nettopp det – hvor mange fine perler som finnes som jeg ikke har sett før – og hvor mange hyggelige pit stops vi kan ta på rusleturen.

Coronapolitiet er skuffelsen

Den største skuffelsen er nok hvor sinte mange vektere er på utestedene. På joviale Vålerenga Vertshus ble vi bryskt forvist til hver vår bås foran baren, som kyr! En servitør skrek til meg fordi jeg sto i ventekø – det var ikke lov. Da følte jeg meg teit. Tragisk at det er dette som må til for å få folk til å holde avstand. Mange har misforstått hvordan de skal snakke med kundene og virker rigide og sure. Men blir vi merkelig behandlet,  kan vi bytte treffsted! Det er for eksempel mye hyggeligere å komme et sted hvor vi føler oss velkomne og kan bestille det vi vil enn å måtte bestemme mat på forhånd og tvinge en på bordet til å betale for alle av «smittevernhensyn.»

Alt fra pubkvelder til spill- og karaoke

Det beste med gruppen Sosial i Oslo og Viken er nok at det kommer mye hyggelige folk og variasjonen og hyppigheten i tilbudene:  Gruppen har  invitert til rene pubkvelder – helt siden påsketid – da vi alle satt ensomme på hver vår tue. I det siste har det også kommet til karaokekvelder, spillkvelder og quizkvelder. Å delta på slike events sammen med andre søkende og sosiale sjeler er bedre enn lykkepiller.  Prøv du også. Ikke heng med hodet, men kom deg ut på tur og events.

Her er noen bilder fra turene jeg har vært så heldige å delta på i det siste. Takk til dere som arrangerer. Dere er verdt dere egen vekt i gull. <3