Annonse

Snøkaos i vente! «Det er ingen som strør og måker lenger,» klager mine venner. De må selv ringe vaktmesteren og kommunen for å tipse om speilblanke, livsfarlige gangveier. Barn og voksne faller på rattata og må på legevakten og gipses. Hvor ble måke- og strø-folka av?

Jeg er klar over at vi må tåle og streve oss frem på  en god del snø og is-lagte veier i Norge. Men før gjorde man noe med snøkaoset: Det ble strødd og måkt på gater, på gårdsplasser og på gangveier! Det skjer jo ikke lenger.

«Er brøyte og måke-etaten lagt ned eller satt ut til et lavbudsjett-firma i utkantbygda som mangler både mannskap og utstyr?»

Havnet i kollisjon

Selv havnet jeg i kollisjon i Oppegård da en unggutt måkte rett inn i bilen min bakfra: Årsak: Grunnet underkjølt regn, var veien speilblank. Heldigvis gikk det bra både med meg og bilen, men det var bare flaks. Å ta bilen når jeg skal til Oslo og prøve å kjøre og parkere i snøkaoset der, er bare å glemme – jeg tar toget!

Farlig dans på glattisen

Mine venner kommer nesten ikke levende fra det i snøkaoset når de skal gå fra National til Aker Brygge på glattisen. De holder pusten av frykt når de åler seg ned en bratt og superglatt gangvei fra blokka og ned på hovedveien. De skal på et kurs hos Røde Kors eller møte på et offentlig sted, og puster og svetter mens de tar skritt for skritt i sneglefart: P-plassen er islagt og det er ikke strødd verken med sand eller grus slik at du kan ferdes trygt frem til inngangsdøren.

Oslo legevakt har humor og slår til på rim

Se bare dette bildet som en tidligere kollega har lagt ut på Instagram: Vi ramler og slår oss og brekker armer og ben – i følge Dr. Melhuus: Bildet er tatt av  @jane_design .

«Da værguden skjenket oss underkjølt regn

falt fotfolk på rattata

Det knakk og brakte 

i armer og bein

før alle ble gipsa

i Storgata»

 

Hva med brodder?

Hva er det som gjør at kommuner har sluttet å rydde veier for snø og sjelden dukker opp for å strø og måke? Eller glemmer vi hvor ille det er fra år til år?

«Og hvorfor bruker vi ikke verken brodder eller bedre skotøy og trener mer styrke slik at vi får bedre balanse?»

Vi kan spøke om brodder til utlendinger. Den engelske trendeksperten Nick Andrews på bildet under fikk brodder i premie etter å ha ha holdt et seminar for WegelandApenes på et av årets hittil glatteste dager i Oslo. Men kjøpe og bruke de selv? Å, nei.. det sitter langt inne.

Vi bor i Norge og vet hvert år at vinteren kommer. Likevel klarer vi ikke å holde oss på bena og kjører bilene våre i senk.

Why, lissom? Dette lurer jeg på.

God helg i snøkaoset og på glatte og hardt trafikkerte veier.

Holde dere på bena og ikke kjør bilen i elva, slik som VG viser i denne nyhetssaken om glattføret:

Med måke- og strø-hilsen

Les også: Snøkaoset forårsaker store skader. 

Les også: Snøkaos over hele landet.