Annonse

hvor sunt er pølser

En FB-venn meldte at kjøtt er giftig og at det er rart å kalle seg Helse-Tine når jeg spiser pølser. Ernæringsfysiologer melder at en mager kyllingpølse med lompe og/eller salat og masse sunt tilbehør, er helt grei hverdagsmat. Hva er din mening? Putter du pølser på grillen i påsken?

Testet en gratis pølse på bar

Jeg er ikke så glad i pølser. Når jeg en sjelden gang er pølsehungrig, er det fordi jeg er matlei. Da hender det jeg kjøper en mager wiener med lompe og ketchup på bensinstasjonen: Lompe er mer kalorifattig enn brød og en liten stripe ketchup kalorifattig tilbehør. Handler jeg en sjelden gang pølser selv, er det kylling- og kalkun-pølser. De er magrere og har bedre smak.

En gang var jeg også på quiz på Frogner i Oslo. Vi fikk gratis pølser i baren i pausen. Dette var så sjarmerende at jeg prøvde en. I følge FB-vennen kan jeg da ikke kalle meg Helsetine. For meg blir dette rent komisk.

Beundrer vegetarianere

Å være vegetarianer eller veganer er et personlig valg. Jeg respekterer de som ikke spiser kjøtt av personlige eller helsemessige grunner. Det er beundringsverdig å klare å holde seg unna kjøtt, som serveres så ofte både til fest og hverdags og er så vanlig i de fleste kulturer. Å spise mer økologisk og vegetarisk, er en stor trend og jeg skjønner at mange er begeistret for den.

Bra med mindre kjøtt i hverdagen

Jeg hadde også en slik periode: Da jeg var 18 ville jeg bli vegetarianer, og fikk en bok om vegetarkost til jul. Det ble  kortvarig. Jeg ble aldri  vegetarianer/veganer, men har innført 1-2 vegetar-dager i uken: Jeg synes det er spennende å prøve ut vegetarretter og tenker at det er bra for kroppen med mindre kjøtt og mer grønnsaker.

Egg og kylling er ok

Men at kjøtt er «giftig» som enkelte FB-venner mener, er høyst usikkert. Det som er klart er at vi spiser for mye mettet fett og for mye kjøtt generelt. Magert kjøtt som kylling og kalkun, og mer fisk, frukt og grønnsaker er derfor gunstigere for god helse. Også her blir jeg ofte arrestert: Jeg kjenner flere som mener at kylling og også egg øker insulinnivået og faren for infeksjoner i kroppen. Hvor er beviset? Enn så lenge synes jeg litt kylling er ok, f.eks i salater. Jeg spiser også kokt egg på rugbrød og av og til en omelett.

Problemet er kaker og snacks – ikke kjøtt

Mange vil ned i vekt til bikini-sesongen: Du blir ikke nødvendigvis slankere av å unngå kjøtt. Både kyllingfilet og biff inneholder mye proteiner og lite fett. For oss som trener mye, kan en god biff være bra. Tilbehør som fete sauser og pommes frites er det som feter.

Livsstilsproblemet for de fleste, er at vi får i oss for mye kaker, lyst brød, sukker og snacks – det gjør også mange vegetarianere og veganere. I tillegg koser vi oss vel mye med øl og vin.  Alkohol inneholder mye kalorier og store mengder kan alkohol øke faren for alvorlig sykdom.

Jeg kan kalle meg Helsetine og like pølser

Jeg har saumfart nettet for å finne ut om jeg kan kalle meg Helsetine og fortsatt si ja en påskegrill eller putte en kyllingpølse på grillen i sommer og nyte den sammen med salaten.

Svaret er helt klart: Ja! Sunne pølser støttes av norske ernæringsfysiologer, og de kan mer om helse enn FB-venner!

Ernæringsfysiologer friskmelder pølsa

I denne artikkelen fra KK – hvor usunt er egentlig pølser, støttes argumentene mine: En mager kyllingpølse med salat, mangosalsa og fullkornspasta er sunn og grei kost, i følge ernæringseksperter. Les selv. 

Pølser med lavt fettinnhold bedrer folkehelsen

KIWI melder i en artikkel skrevet av ernæringsfysiolog Tine Sunfør  at vi spiser for mye fete pølser, og at å bytte til en mager variant, kan ha stor betydning for helsen din. «Vanlige pølser innholder masse fett, også mettet fett som kan øke kolesterolet. I tillegg har pølser et høyt saltinnhold. Sunnere pølser inneholder derimot mer kjøtt og mindre fett, og målet bør være at pølser med redusert fettmengde skal bli den nye standarden på markedet,» skriver matkjeden.

«Det at vi får gode pølser med lavt fettinnhold, som også er konkurransedyktige på pris, er av stor betydning for den norske folkehelsen.» Tine Sunfør til Kiwi.

Det støttes. Les selv.

Kylling-og kalkun-pølse er sunnest

Nettavisen melder at kylling- og kalkun-pølse (min favoritt) er sunnest. Kylling- og kalkun pølser er de sunneste pølsene fordi de inneholder sunnere fettsyrer. De inneholder flerumettet fett, som vanlige pølser ikke har noe av, sier ernæringsfysiolog Marte Bottolf Fevang til avisen.. Les selv.

Disse pølsene kan du trygt legge på grillen

Er du ekstra interessert i hvilke grillpølser som er sunnest, er det gode tips å få her i denne artikkelen til Bramat. Her har ernæringseksperter sett på magre pølser med mye protein og lite salt og kåret Finsbråten Mersmak, Prior kryddergrill og Gilde Go og Mager til vinnere.

Les selv.

Roede med pølsetips 

Roede som har fått mange nordmenn ned i vekt, gir 4 tips til hvordan lage et sunnere og mindre kalorifattig pølsemåltid:

1.Pølser med mest kjøtt og mindre fett – du får mer proteiner og mindre mettet fett

2. Grovt pølsebrød eller lomper – du får mer fiber, vitaminer og mineraler

3. Grønn salat ved siden av – du får mindre energi, mer vitaminer og mineraler

4. Server  linsesalat ved siden av –  du får vegetabilske proteiner, fiber, vitaminer og mineraler. Les selv.

Mener du fortsatt at jeg ikke kan kalle meg Helsetine fordi jeg en sjelden gang spiser kyllingpølse? Jeg liker kyllingburger og kyllingkebab også; det er nok enda verre? Skriv gjerne en kommentar.