Annonse

Radio Ung 40 år

Husker du Radio Ung på FM 103,9? Her levde jeg og mange andre ut radio-drømmen på 80- og 90-tallet. 1. mai feiret radiokanalen 40-års-jubileum i Oslo.

Radio ung fylte 40 år

I helgen var jeg med å feire Radio Ungs 40-års-jubileum. For en flott gjeng. Vi savnet de som av ulike grunner ikke kom. Samtidig koste vi oss, vi som var der på tapas. Praten gikk løst og vi hørte 80-tallsmusikk og spilte gamle Radio Ung-jingler. Arrangør Sebastian Løberg Sandsgaard hadde også med seg noen gamle Radio Ung-T-skjorter.

Smuglet inn på nattsending

Å få jobbe i nærradio på 80-tallet var unikt. Vi fikk frie tøyler og kreerte de utroligste radioprogram på FM 103,9 hvor vi utfoldet oss, spontant og live. Det var få regler og vi følte oss fri til å intervjue de vi ville. Selv gikk jeg rett på nattsending etter en invitasjon fra kjæresten. Jeg minnes at vi fikk refs for det av sjefen; Svein Tore Andersen. Det var ikke lov å ta med seg hvem som helst på lufta. Men det var greit, for jeg hadde vist god radiostil. Etter det var jeg inne.

Nervepirrende å fikse det tekniske alene

Formiddagssendinger og nattsendinger der vi var flere sammen, var det morsomte.  Jeg var en smule nervøs da jeg låste meg inn i et mørkt lokale alene i Keysergt i Oslo og gikk live på morgensendinger. Jeg hadde radioerfaring fra Skjeberg folkehøgskole/journalistlinjen og et år som medie-student i USA. Nervene oppsto fordi jeg var redd for å ikke få til alt det tekniske, med jingler og alt. Vi valgte egne plater og gjorde alt manuelt i studio.

Programleder på TVUng

Jeg vokste på utfordringene  og kjente mestringsfølelsen. I tillegg var jeg heldig og fikk være med å lage lokal-TV. Jeg var programleder for TV Ung en periode. Jeg skrev på denne tiden artikler for Allers og ble skrivende journalist på heltid. Men radiointeressen forble, og jeg var innom  Radio 1 og et engasjement som programleder for Norsktoppen på P1, før jeg ga meg.

Slike muligheter skulle unge hatt i dag også. Men mange lager egne podcast og  youtube-sendinger.

Takk til Radio Ung for gode minner i en lærerik tid med mye gøy.

I denne videoen ser du hvordan vi jobbet i Radio Ung Oslo – med et glimt fra TV Ung også. Jeg er hun med alt håret i studio. Se video her: 

Fakta om Radio Ung

Radio Ung gikk første gang på lufta natt til 1. mai i 1982 i Oslo. Radio Ung ble etablert av NGU , Norges Godtemplar Ungdomsforbund, (nå Juvente) med et mål om å lage radio for edruskap og fred. Idealismen var stor og etterhvert ble det startet filialer av Radio Ung over hele Norge.

Det var anledning til å kjøpe alkohol på eventet: Vi er godt voksne og mange er ikke avholdsfolk. Sjefen sjøl, Svein Tore Andersen, sa på festen at NGU på 80- og 90-tallet kanskje bidro til at unge mennesker ventet litt med drikkingen; om bare noen måneder. Det er en fin tanke. Flere var heldige å få arbeidsuken sin i Radio Ungs lokaler i Keysersgate i Oslo på den tiden, og fikk prøve seg i studio. Noen få av oss var eldre og allerede etablert i media. Alle jobbet frivillig, uten lønn og innsatsen og arbeidsgleden var stor.

Bildet over er fra Radio Ungs studio i Oslo

Bildet er fra Radio Ungs 5-årsjublieum i Oslo

Les også: Radio Ung fyller 25 år