Annonse

reis uten maske og vaksine

Hvordan reise uten vaksine og maske til Spania? Myndighetenes kontroll-bonanza står for fall. Her er 5 gode tips fra Helsetine.

Denne bloggen er til deg som lengter etter å reise igjen – og trenger å vite reisereglene . Den er også for deg som går dine egne veier og ikke ønsker å ta vaksine og/eller være maskert på tur.

Ryktene om hvor vanskelig det er å reise er betydelig overdrevet! Mange liker å overdrive og gjøre seg selv viktige.  Det spres så mye falsk reiseinformasjon på sosiale medier daglig at jeg er nødt til å si fra. Myndighetenes spill står for fall og de som møter deg på grensen kan gi deg positive overraskelser.

Les hvor lett reisefolk kom seg inn i USA her.  

Jeg var i Alanya, Tyrkia i 6 uker mens pandemien raste i fjor høst – og klarte meg utmerket trass i myndighetenes harde hånd.  I Alanya hersket rene idyllen, de lokale kjente ingen som var syke, alle snakket om politikken bak dette, og hotellansatte, spafolk, kjøpmenn  og kelnere  elsket å møte noen få solhungrige skandinaver som våget turen ned.

Les en av mine mange artikler fra Tyrkia-reisen her. 

 

I september 2021 reiste jeg til Barcelona for å studere spansk, et planlagt studie som ble kansellert  for meg under pandemien. Bare reis: Slikk sol og nyt blått hav. Noen uker i solen gir deg påfyll du trenger før vinteren kommer.

Her er rådene:

1. Ikke lytt til besserwissere som påstår at du må være fullvaksinert for å reise. Det stemmer ikke. Sjekk alltid ut reglene selv! Google! Å reise uten vaksiner og vaksinepass går helt fint.

Reglene med linkene du trenger finner du et stykke ned i artikkelen.

Du trenger ikke vaksine, kun pcr-test

2. Det kreves ikke vaksine, men det kreves pcr-test: I sommer kunne vi reise uten pcr-test til f.eks Amsterdam og Alicante. Grunn: Norge var på en grønn liste. Siden havnet Norge på en rød liste – det vil si at vi igjen må vise pcr-test ved innsjekking på Gardermoen: Denne må være under 72 timer gammel. For detaljer, sjekk linkene under.

Les alle de oppdaterte reglene om pcr-test her.

og her.

Ps; Ikke la deg skremme: Myndighetene og media  fremstiller det verre enn det er. Min reise til Barcelona gikk knirkefritt, Jeg er ikke vaksinert, jeg fløy ute maske og opplevde verken temperaturmåling eller sjekk av papirer på flyplassen EL Prat, kun en enkel scanning av qr-koden i en kort, rask kø. Merk at det er INGEN karantene i Spania FOR UVAKSINERTE, som en hissig mann jeg traff før reisen påsto. Du drar rett til hotellet eller leiligheten SOM EN FRI BORGER.

Så hvordan tar du testen? Fire tips.

A.Min fastlege anbefaler å ta testen gratis på et kommunalt testsenter og printe den ut selv fra HelseNorge før reisen. Hun har pasienter som gjør det. Testene har blitt godkjent på Gardermoen og folk har kommet trygt frem til reisemålet. Jeg har selv snakket med noen som kom seg til Kroatia ved hjelp av gratis-testene. Et par jeg traff på The Well planlegger tur til Barcelona i høstferien med kommunale tester.

Du er redd for nesetesten? Den er gjort på et minutt og de stikker den ikke opp i hjernen. Men jeg forstår deg. Jeg liker ikke dette heller.  Min tannlege anbefaler å google legesentre som tar spytt-test. Selv kjenner jeg til en mann med angst som krevde at testen kun ble tatt i halsen. Stå på ditt og de vil lytte til deg.

Merk at hjemmetester som du kjøper på apotek, ikke gjelder på fly.

B. Hva om test-resultatet ikke kommer tidsnok? Dette er manges mareritt. I worst case har Dr. Dropin kontor på Gardermoen.  Dette er ikke noe jeg anbefaler, jeg bare informerer. Faktisk gjør det meg rasende at en kynisk industri tjener seg søkkrike på  fit to fly-tester. Jeg sier til alle at de ikke må finne på å kjøpe tester hos dyre, private legesentre, men folk gjør det likevel. For Guds skyld, finn det billigste alternativet isåfall.

C. Reis uten test: Modige sjeler  som professor Dolores Cahill reiser uten pcr-test og maske. Hun krever å få komme ombord på flyet, og dra hjem uten test, som et fritt menneske med bevegelsesfrihet. Professor Dolores må i samtaler med politiet, men de slipper henne etter en stund. Dette kan gå både bra og dårlig, så det er dermed ikke noe jeg kan anbefale deg. Jeg kjenner både til en familie som ble kastet av flyet og som nå saksøker flyselskapet og om tilfeller hvor det har gått bra. 

Min mening: Jeg støtter Dolores. Vi har et menneskeverd, og ingen skulle tatt fra oss friheten i utgangspunktet!

D. Søk alternative råd: Du kan søke råd og hjelp angående tester og legeattester hos medieselskapet Faktisk Ikke.  De tilbyr andre løsninger for deg som skal ut å reise. Hvordan? Sjekk dem ut på Telegram og Instagram for mer konkret informasjon. De tar imot spørsmål på mail angående reiser mm. Dette er heller ikke noe jeg kan anbefale, jeg bare informerer om noe av alt som tilbys der ute. Du må google og vurdere selv.

3. For å få sjekket inn på Gardermoen må du vise pcr-testen + en ting til: Du må vise utfylt helseskjema for Spania. Testen er omstendelig: Du må oppgi full adresse med postnummer til første bosted i Spania. Du må også oppgi hvor og når du tok pcr-testen, og resultatet av den samt passopplysninger med mer. Det beste er å fylle ut skjemaet før du drar hjemmefra. Jeg glemte det, og fikk hjelp ved innsjekk av en hyggelig dame i SAS-skranken.. De vil ha deg avgårde, vet du.

Helseskjema for Spania finner du her.

Når du er igjennom dette skjemaet, får du en qr-kode på mail. Koden er Spanias svar på smittevernapp, og hvor irriterende det enn er å måtte motta den, så får den deg dit du vil. Vis koden ved innsjekk og du er done! Koden skannes også på flyplassen dit du kommer.  Jeg hørte en mann på EL Prat si han hadde problemer med qr-koden og en vennlig kontrollør svarte «no problem.» De er snille og vil ha deg inn i landet. Jeg har ikke blitt spurt om å vise qr-koden (en spansk smitteapp) her i Barcelona en eneste gang, så den er kun brukt for «innsjekk» i Spania. 

4. Jeg gruer meg til lang flytur med maske, hvordan flyr jeg uten: På Gardermoen var det lenge maskefritt. Da jeg reiste var maskepåbudet tilbake. Jeg ble tilsnakket 3 ganger før innsjekking, og viste til legeattest mot maskebruk. En slik kan du be fastlegen om: Min er mot flyskrekk og pustevansker. Finn din egen grunn. Sjekk FHI sine sider; der ser du at astma/lungesykdom, angst og andre helseplager kan gi deg fritak mot maskebruk. Vil ikke fastlegen hjelpe, bytt lege eller oppsøk en privat lege. Vær kreativ og ikke gi opp ved første avslag. Tidligere nevnte Faktisk Ikke gir også råd om internasjonale legeattester mot maskebruk.

Mine legeattester ble godtatt både av Norwegian og SAS. Merk at SAS krever at attesten er mindre enn tre måneder gammel: Jeg fikk fastlegen til å oppdatere min for kr 150. Du kan be om å få den på engelsk også.

5.Vær tålmodig, standhaftig og smart.  Vil du møte hverdagen dit du kommer uten maske? Vær rak i ryggen og selvsikker. Ta det som en selvfølge at de vil godta at du er fritatt maskebruk. Da går det lettere. Hver dag vil du bli utfordret: Ha legeattesten for hånden, alltid. Ta kopi av den, så du har den på mobilen. 

I Barcelona står helsemyndighetene fast på at det er maskepåbud inne dersom ikke tilstrekkelig avstand kan holdes. Elever, studenter og lærere er stuck med maske; rent symbolsk. for å minne oss om pandemien. (Valencias president har selv brukt disse ordene om symbolikk.) Skolen der jeg studerer, godtok min attest og jeg har maskefritak.  Apoteker, butikker, hoteller, museer, busser og T-bane har alle maskepåbud, og du vil møte kontroll og motstand. Gir de seg ikke, kan du gå et annet sted.

«Dropp metroen- og bruk bena – du blir sprek og det er morsomt å være på oppdagelsesferd i byen.»

I Barcelona vrimler det av små boutiqer og pakistaner-sjapper som ikke bryr seg om maskepåbudet. Handle der.  Tilbring tid i parker, i området rundt stranden, på alle de vakre plazaene og velg utendørs servering. Skal du langt; ta taxi: I  taxi har jeg aldri blitt bedt om å ta maske på. Og drosje er rimelig her.

Så til det maskehatere som meg og andre hater å måtte si – til slutt.

Ha en nødmaske i sekken: Trenger du medisiner, er det bedre å ha på maske et minutt enn å bli kastet ut av en tilfeldig, håpløs ansatt på apoteket. De er så redde for kontroll at de blir paranoide. Noen nattklubber krever maske mens du entrer, selv om du har legeattest. Vektere er ikke til å spøke med. Du kan gå hjem, men frister fiestaen veldig, så kanskje du holder ut maskeraden det ene minuttet. Vi må tenke praktisk også, iallfall vi som er i Spania over tid. 

Har du spørsmål til denne posten? Skriv gjerne en kommentar, eller send meg en PM eller mail.

Klem fra reiseglade Helsetine

NB: Ta ansvar for egen helse! Oppsøk lege om du føler deg syk og ta hensyn til deg selv og andre ved sykdom. Reis aldri uten internasjonalt reisetrygdekort og reiseforsikring. 

 

Hjemreisen: Reglene endrer seg stadig, og du må sjekke selv. I skrivende stund må du vise pcr-test før flyreisen og ta en ny på Gardermoen. Karantenehotellene er på hell. Det kan bli snakk om 3 dager på hotell om du ikke har egnet sted å ta karantene. Advokater har anbefalt å nekte karantenehotell og dra hjem. Ordningen er ulovlig. Får du bot, så ikke betal eller skriv under på noe, er rådet. Advokater erfarer at de fleste forholdene blir henlagt.