Annonse

Hva sier dere, skal vi droppe pakkestyret i år? Maria (28) har ikke åpnet en pakke på fem år. Hun vil heller gi tid og opplevelser som folk virkelig trenger.

Det er noe i det. Mange jeg kjenner er så stresset før jul at de ikke har noen glede av selve julefeiringen. Vi kjøper oss blakke på julepresanger ingen egentlig trenger – mest for fasadens skyld eller for å bli godt likt. «Har jeg kjøpt en dyr nok presang nå, slik at jeg ser bra ut i familiens øyne når de åpner den på julaften?»

«En tidligere skolevenninne skrev på Facebook at hun ønsket seg skisko i størrelse 39 til jul.»

Hun skrev at nå ble hun sikkert upopulær, men at når  hun har kjøpt julepresanger til andre er det ikke igjen noe til henne selv. Hun er trygdet, har dårlig råd, og tenkte på alle som har dårlig råd; enslige forsørgere, trygdede, sesongarbeidere og andre.

Selv vokste jeg opp i en familie der det samme julepapiret ble pent brettet sammen og brukt igjen år etter år og der det beste du kunne håpe på å få av faren din var en røykvarsler pakket inn i avispapir, altså noe kjedelig og nyttig. Jeg var derfor i himmelen da en av mine første kjærester slo på stortromma og ga meg dyre fashionsmykker som jeg ønsket meg.

«Dette var lykke. «

Det var jo ikke det, for kjæresten hadde alvorlige problemer, selv om gavene var større og flere enn jeg hadde fått før.

Til min store irritasjon leste jeg i en bok at de «ordentlige» familiene ikke er opptatt av presanger, mens der det er mye å skjule er det viktigere med store, pyntede fasadepakker. Dette blir jo for enkelt, også. En fin gave er hyggelig å få, rett og slett.

tinemyyk

Men når vi blir eldre er ikke gavene så viktig lenger. Vi har gjerne det vi trenger, eller vi trenger noe annet mer. Da sønnen min og hans kjæreste spurte meg om hva jeg ønsket meg til jul i år, sa jeg at det største ønsket mitt var at de hjalp meg å rydde i kjelleren. Jeg holdt på å pusse opp og merket at det skortet på energi til å rydde i rotet. Da jeg kom hjem fra en liten tur, og så hvor fint de hadde gjort det, ble jeg gladere enn jeg hadde blitt for en pyntegjenstand.

Jeg foreslo det samme for en dame som ikke har råd til å gi julepresanger i år, og hun takket for tipset.

Kanskje kan vi bytte ut noen av gavene under treet med små lapper hvor det står: «Jeg vil bli med deg på kino» eller «rydder gjerne i boden.» Tipper mange blir glade for det.

God lørdag i førjulsstresset.

 

«Jeg drar ikke på noe storsenter i dag, i fare for å bli blakk og svimmel av folkekaoset.»

Tar heller en kopp kaffe eller et glass vin med en venninne senere i dag. Så da gjør jeg som Maria, velger en god opplevelse isteden.

tinekaffe

Foto: Raj Fylling.