Annonse

Trist alderdom på et overfylt sykehjem? Hvordan unngå at det blir sånn? Brit Elisabeth og Anne Marie har svarene.

Se for deg følgende scenario. Partneren din er død eller du er skilt. Barna dine besøker deg når de kan, men det er ikke nok. Plutselig er du alene i huset, du begynner å ramle, du kommer deg ikke opp, du trenger hjemmehjelpen stadig oftere og de rundt deg sier det er på tide at du flytter til et aldershjem.

Du vil ikke. Du nekter. Du vil bo der til du dør, no matter what.

Dette var tilfellet for min mormor, ungdoms-forfatteren Kari Ørbech fra Årdal. Hun fikk det som hun ville. Hun slapp å flytte på aldershjem eller til slektninger hun ikke ønsket å bli avhengig av. Da hun tilslutt ga opp livet i en alder av 94, sovnet hun fredelig inn i huset hjemme i Eidsvoll.

For mange eldre ender det ikke sånn. De flyttes enten frivillig eller utrivillig till små, trange og stusslige sykehjem der maten smaker vondt og det eneste lyspunktet er kortspill på fredager.

Brit Elisabeth Haagensli og Anne Marie Ottersen tar opp temaet i komedien ”Gammel dame er vond å vende” som de for tiden er på turné med. De havner på dobbeltrom på et sykehjem, har forskjellige personligheter og behov og hater hverandre.

Gamle damer er vond og vende,Dizzy scener, Oslo

Privat er damene gode venner. De ønsker begge en alderdom med storfamilien rundt seg og ser med skrekk og gru på å havne på et fælt sykehjem.

Lurer du på hvordan de holder seg godt? De er for det første ujålete, gode på å nyte livet, spiser sunt, trener jevnlig og tar seg tid til en god latter. De er litt røffe og står for en støyt. Legger ting bak seg og går videre, uten syting. Her har vi mye å lære noen hver av oss!. 🙂

 

Anne Marie og Brit Elisabeth (Foto Leif Gabrielsen).

Her er tipsene jeg fanget opp etter å ha intervjuet dem for bladet Her og Nå – slik at du er rustet dersom du skulle havne på aldershjem:

  1. Si nei til å dele dobbeltrom. Du fortjener enkeltrom og god oppvartning.
  2. Forlang god mat. Smaksløkene blir svekket som eldre og det betyr at det er enda viktigere enn før med smakfull mat og drikke.
  3. Det skal lukte godt på aldershjemmet og det skal være pent interiør og vakre bilder. Om det ikke er det, klag.
  4. Forlang vin til måltidene , PC og wifi på rommet og hyggelige tiltak og utflukter.
  5. Vurder om du kan kjøpe deg inn i et bofellesskap i Danmark de de lager slike kollektiv for eldre og der dele kan dele på godene. Kanskje er det andre eldre du kjenner som du kan dele noe sammen med i Norge?
  6. Ha det gøy og nyt livet fordi du fortjener det. Aldri for sent med en tur på motorsykkel. 😉

Gamle damer er vond og vende,Dizzy scener, Oslo

Her er hele intervjuet jeg gjorde for Her og Nå. Kos deg! 🙂

15_no_hn_41__otters_og_haagensli_47102

Pressefoto: Leif Gabrielsen