Annonse

Tekst: Tine Holm

Foto: Privat

 

Lev normalt, spis sunt og sett av tid til trening, anbefaler Ellen Schlichting. Hun har arbeidet med brystkreftpasienter i vel 15 år og er seksjonsoverlege, dr.med ved seksjon for Bryst- og endokrinkirurgi ved Oslo universitetssykehus.

 

ellenschlicting

 

– Det er ingen grunn til å bebreide seg selv for at en ikke har spist sunt nok eller trent nok. Brystkreft rammer både vegetarianere, svært fysisk aktive, overvektige og magre. På den annen side er det klart at det å ha et sunt kosthold og være fysisk aktiv er gunstig.

Hos færre enn 5% av norske kvinner som rammes av brystkreft, kan årsaken forklares med arvelig brystkreft via et brystkreftgen. Trolig er brystkreft forårsaket av flere ulike faktorer og vi vet ofte ikke årsaken. Stress innvirker ifølge forskning ikke på utvikling av brystkreft.

– De aller fleste som opereres for brystkreft skal ha etterbehandling med cellegift i 4-6 måneder og deretter 6 uker med daglig strålebehandling. Dette er en tøff behandling for kropp og sjel.

– Det er vist at optimistiske kvinner med et godt nettverk, tolererer behandlingen bedre og muligens har en bedre prognose. Heldige er alle de pasientene som har familie og venner som kan heie en frem gjennom tiden med behandling. Fysisk aktivitet med daglige små turer gjør godt for kroppen og er med på å motvirke vektøkning under behandlingstiden. Den måten Remen og hennes familie har taklet denne sykdommen på, kan være en inspirasjon for andre i samme situasjon,nevner Ellen Schlichting.

 

Flere råd her:

-En norsk studie viser at trening fire timer i uken kan minske sjansen for å få brystkreft med 40 %. Tren så du blir svett. Trening minsker trolig også sjansen for tilbakefall for den som har hatt brystkreft.

-Unngå overvekt, det kan minske risikoen for brystkreft.

– Grønne grønnsaker som brokkoli og spinat, og soyabønner, kan redusere risikoen. Østens kvinner som spiser mer fiber og bønner, særlig soya, har mindre brystkreft enn vestlige kvinner.

– Unngå bruk av østrogen i overgangsalder dersom du ikke har store plager. Dersom du har behov for østrogen, bruk det helst ikke mer enn i 2-5 år.

-Ta mammografi jevnlig etter fylte 50 og før om du har arvelig brystkreft i familien.

 

Flere overlever

– Brystkreft rammer hver 11. norske kvinne og de fleste som rammes er i alderen 50 til 65 år.

-Hvert år får rundt 2800 kvinner brystkreft og det lever ca. 37000 kvinner som er brystkreftoperert i Norge.

-Flere enn før overlever brystkreft. Det skyldes at kreften blir oppdaget tidligere og at behandlingen har blitt bedre.

– 88% lever etter fem år. Er en frisk på det tidspunktet, har kvinnen mer enn 90% sannsynlighet for ikke å få brystkreft igjen.