Annonse

21.3.22: Til Tyrkia og Spania fortsetter reiserestriksjoner på ubestemt tid. Om du blir spurt  om vaksinasjonskort eller pcr-test på flyplassen er ren gambling.

Merk at fra  1. juni 2022 trenger du ikke lenger å ta rapid antigen test eller vise koronapass til land nevnt i denne bloggen -som ble skrevet over en uke tidligere.

Liker du russisk rulett? I såfall kan du ta sjansen på å reise uten papirer på vaksiner eller pcr-test. Om du blir spurt om å vise dokumentasjon når du sjekker inn på Gardermoen og andre flyplasser i Norge før sommerferie-turen til utlandet , er som å spille lotto. Det kommer helt an på hvem som sitter i skranken og i hva slags humør de er i:

Reglene er som følger: Til Hellas kan du nå reise fra flyplasser i Norge uten testhysteri ved innsjekk –  mens Spania og Tyrkia holder på restriksjonene: Til begge disse landene må du vise vaksinepass eller pcr-test/antigen hurtigtest for innreise.

Måtte vise full dokumentasjon

En Oslo-mann i mitt reisefølge fra Gardermoen-Antalya lørdag 21. mars 2022 måtte ved Ving-skranken ved innsjekk av bagasje på Oslo Lufthavn logge inn på HelseNorge og vise dokumentasjon på alle vaksinene han hadde tatt. En utskrift ble ikke godtatt. Han følte seg dårlig behandlet.

En annen kvinne som reiste samtidig med et annet selskap, forteller at hun ikke ble spurt om å vise papirer overhodet, verken på flyplassen i Norge eller i Antalya. Slik hadde det også vært da hun reiste til Antalya i 2021.

Ble spurt om vaksinepass

Selv ble jeg i skranken på flyplassen, Gardermoen, spurt om jeg hadde vaksinepass. Jeg spurte om hun måtte se det, og hun sa at hun måtte bare spørre. For å være på den sikre siden, viste jeg henne papirer på en gyldig hurtig-test. Det angret jeg på. Hun svarte at hun aldri hadde sett en slik test før. Etter å ha sett igjennom papirene mine, som blant annet inneholdt info fra fastlegen og dokumentasjon på at jeg er en norsk journalist og influenser, ble det stille.

Russisk rulett

Opplevelsen jeg og andre hadde denne lørdagen, viser at å sjekke inn på Gardermoen er som å spille russisk rulett. Du kan være heldig og gli rett igjennom, eller du kan bli gransket.

Mannen som måtte logge inn på HelseNorge for å bli trodd, var frustrert og mente reglene må være like for alle.

Sjekket kun pass i Antalya

På flyplassen i Antalya sjekket de kun passet og alt gikk greit for seg. Det er ikke lenger maskepåbud i Tyrkia annet enn på lokalbuss. Maskepåbudet gjelder ikke turist-transport  fra flyplassen til hotellene.

Barer og restauranter i Alanya stenger for øyeblikket ved midnatt eller i 1-tiden på natten. Vi vet ikke noe mer om regler utover sommeren. Det er mange  reisende og servicenæringen er glad for å få turistene tilbake.

Til Hellas kan du som før nevnt nå reise helt fritt, mens Spania har valgt å fortsette reise-restriksjoner med fremvisning av pass og tester en måned til. Merk at de norske flyselskapene helt har droppet maskene. Reiser du med et utenlandsk flyselskap, kan det være at du fortsatt må bruke maske ombord. Sjekk reglene. Følg med for oppdatering utover sommeren. 

Merk at fra  1. juni 2022 trenger du ikke lenger å ta rapid antigen test eller vise koronapass til land nevnt i denne bloggen -som ble skrevet over en uke tidligere.