Annonse

Norwegian og SAS tilbød billetter til skyhøy pris på ugunstige tidspunkt og med lange mellomlandinger på natten. Jeg fløy Turkey Airlines via Istanbul med kun håndbagasje og sparte tusenlapper.

Gode flytilbud forsvant

Hvor ble de av det gode tilbudene? Norwegian skrev at høstsalget var i gang og at det krydde av gode reisetilbud. Jeg fant ingen. Det rimeligste tilbudet var en lang nattflyving fra Oslo via Stockholm der jeg ville lande i Antalya midt på natten. Hvordan få transfer videre til Alanya på nattetid? Det var håpløst. Jeg sjekket SAS og svimte nesten av av de enda høyere prisene. Å betale 5-6000 kroner for en enkeltbillett til Tyrkia er uhørt.

Turkey Airlines tilbød flight på dagtid

Det eneste tilbudet jeg fant hvor jeg kunne reise og komme frem på dagtid og ikke bli ruinert, var med Turkish Airlines. Denne billetten kostet rundt 2500 kroner med kabinkoffert. Riktignok med 2 timers ventetid i Istanbul. Jeg valgte dette tilbudet. Flyvingen gikk til Gazipaza og det er kun 50 minutter fra Alanya og ikke to og en halv time; som fra Antalya der Norwegian og flere andre flyselskaper flyr til.

Reiste med kun håndbagasje – sparte tid og penger

Å sjekke inn bagasje er dyrt og jeg valgte å reise med kun kabinkoffert og en sekk. Da gikk det også greiere i Istanbul. Jeg slapp å bekymre meg for om bagasjen ble med videre til Gazipaza.

Toalettaker i gjennomsiktig toalettveske

Toalettsakene samlet jeg i en gjennomsiktig toalettveske etter tips fra nett-saker.  Den var enkel å ta ut av sekken og vise frem i sikkerhetskontrollen.

Lang kø på innsjekk – god service ombord

Det var litt kaotisk med innsjekk på Gardermoen og lange køer denne søndagen før høstferien. Flere passasjerer ble forvirret. Men alt løste seg. Da jeg først kom inn på flyet, gikk alt ok. Både mat og drikke var inkludert i prisen og servicen ombord var god.

Rensemelken og tørrshampoeen røk i ny sikkerhetskontroll

I Istanbul var det litt forvirrende hvor man skulle gå. Jeg møtte noen andre nordmenn og vi fant veien sammen: Det var et stykke å gå til innenlands-flighten – og jeg måtte igjennom en ny sikkerhetskontroll. Her røk rensemelken og tørrshampoen: Flaskene var for store. Det hjalp ikke at jeg sa at innholdet nesten var brukt opp. De måtte i søppelkassen. Litt irriterende med tørrshampo, for det selges ikke i Alanya, iallfall ikke hva jeg har sett.

Ikke drikk cola før flytur

Da jeg kom ombord i flyet til Gazipaza, tok det tid før vi var i luften. Jeg angret at jeg hadde helt i meg en stor cola zero på flyplassen. Toalettene åpnet så altfor sent. En kabinansatt lo og lot meg gå litt for tidlig. Servicen var god og vi fikk kaffe og mat her også, selv om flighten kun tok litt i overkant av en time.

Superbillig transfer fra Gazipasa

Gazipasa er en knøttliten flyplass. Jeg har aldri vært her før. Det gikk knirkefritt. Jeg slapp å vente på koffert og kunne gå rett til transfer-bussen. Valget falt på selskapet 724 transfer.com. Sjåføren var veldig hyggelig. Og turen kostet kun 110 lira – ca 64 kroner for den i underkant timelange turen til Alanya. Det var noen stopp underveis, men det var bare koselig.

Jeg tar samme ruten hjem – jeg reiser Turkey Airlines med gode reisetidspunkt på dagtid torsdag morgen. Prisene har steget og jeg må betale kr 3700 for reisen via Istanbul-Oslo med innsjekket koffert i oktober 2022. Min venninne betaler nesten 6000 kroner for å komme seg til Kristiansand fra Tyrkia/Alanya med SAS, så helt gæren er ikke prisen jeg betaler.

Slik sparer du penger på reise – gode tips:

  1. Sjekk Finn og Momondo for gode reisetilbud. Dropp de dyre selskapene og prøv noe annet. Før du bestiller, sjekk om det blir rimeligere å bestille rett fra selskapet, feks. Turkish Airlines. Det hender det drar på med gebyrer på mellomledd.
  2. Se om du kan reise litt før høstferien/juleferien/fellesferien – da er det billigere
  3. Reis med kun håndbagasje. Du sparer tid og penger og det går lettere med mellomlandinger. Du slipper å sjekke bagasjen inn på nytt eller være redd for at den ikke når reisemålet.
  4. Ha toalettsakene i en gjennomsiktig toalettmappe. Det er enkelt å ta den ut av sekken i sikkerhetskontrollen. Husk kun små tuber og pakker. Medisin er lov å ha med utenom.
  5. Reis på dagtid, dropp flytoget og ta lokaltoget til Gardermoen. Det er mye billigere. Eventuelt parker billig på Dalen Parkering.
  6. Finn billig transfer, det er bare å google. Her er prisforskjellene store. I mitt tilfelle fra 80 euro til 110 lira.
  7. Reiser du alene? Finn rimelige hoteller som ikke tar ekstra for enkeltrom. Snakk med hotellet direkte og prøv å prute. Selv betaler jeg litt i overkant av 500 kroner natten med god frokosbuffett på Royalisa Palmiye Beach rett på Kleopatrstranden. Det finnes rimeligere alternativ inne i byen, som Park Hotell. Her kommer du unna med 2-300 kroner natten. Flere tips her: Ønsker opprør mot hoteller som ikke gir single god pris – slik finner du billige billetter: