Annonse


Jeg er for gode tiltak som kan stoppe spredningen av Coronaviruset. Men sporings-app går på personvernet løs. Skal vi spore alle som hoster og nyser også? Alle som har influensa?  Alle som har kræsja i trafikken og kjører i fylla? Gi meg heller en app som sporer alle overgripere slik at barna våre er trygge!

Bekymret for barna

Mange barn er ikke trygge nå. Barneombud Inga Beyer Engh har sagt at hun er bekymret: Barn som har det urolig eller utrygt hjemme, er fratatt skole, barnehage og andre fritidstilbud . De må være hjemme alene med mulig farlige voksne døgnet rundt i ukesvis. Det er all grunn til å være urolig over. Det er barn som nå  selvskader seg, er deprimerte eller utsatt for vold,

Direktøren for Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg, ville åpne skolene igjen, men Erna og myndighetene sa nei.

Ga seg for lett

Camilla ga seg for lett, mener jeg. Har ikke FHI noe å si i Norge? Nå er Camilla og FHI til overmål mer opptatt av å bruke penger på å lage en app som kan spore hvor alle coronasmittede befinner seg. Dette støtter alle fra Jan Bøhler til direktør i Datatilsynet Bjørn Erik Thon? Har det klikket for dere?

Har det rablet for dere? 

Jeg er opptatt av helse jeg også. Jeg er lydig, vasker henda, holder avstand og har bidratt til corona-dugnaden med 14 dagers karantene etter en tur til Tenerife.

Men helse er mye mer enn bakterier, klor og virusfrykt. Folkehelse handler vel så mye om psykisk helse, om hvordan folk har det. Og mange har det ikke bra i stengte Norge nå. Mange har mistet sine sosiale arenaer.

Helse-Norge drevet av noia

Så vil dere lage en app, kjære venner, som dere skal få meg med på, så må det nok være noe ganske annet enn en app som kan spore coronasmittede. Tiltaket er slik jeg ser det, drevet av noia og frykt og ikke av fornuft. Det er korttenkt. Kun 1 av 5 blir syke av viruset. Det er få. I tillegg vil viruset antagelig dø ut og bli mindre farlig akkurat som tidligere virus. feks svineinfluensaen. Hva skal vi med den appen da? Kan den brukes til noe annet, som å dele musikk eller å spore opp ensomme? Ikke det? Da vraker jeg ideen.

Vil  ha en app som kan spore overgripere

Skal den appen gjennomføres, ja da vil jeg ha en app der jeg kan spore overgripere, slik at jeg kan redde noen barn som har det vondt nå. Jeg vil ha en app som sporer barn som akkurat nå sitter og selvskader seg, er fortvilet eller utsettes for vold og fulle voksne.

Vil spore ensomme og ulykkelige

Jeg vil også ha en app som sporer de ensomme, slik at jeg kan se hvor det bor noen som trenger hjelp.

Jeg ønsker meg en app som forteller meg hvor det sitter noen og tenker på selvmord, å ta livet sitt. For dette er et stort problem i Norge som vi snakker altfor lite om.

Lag en avspennings-app

Eller hva med en app som kan minske frykten mot coronavirus i stedet for å øke den? En avspennings-app? En app med koselige fortellinger? Men nei: Dere vil lage en app som gjør folk enda mer stressa, redde og ulykkelige! Det er jo som å si til folk som nå har begynt å roe seg ned: Det er farlig likevel. Så farlig at vi må lage en app til millioner av kroner, faktisk. Dere bidrar til stigma. Til paranoia. Og de eneste som vil tjene på det, er de som utvikler appen.

Tør jeg gå inn på senteret her? Sjekk, sjekk. Ååååå, nei, der var det ikke trygt likevel. Løp tilbake!

Hva med den treningstimen? Jaaaa! Neiiiiii – 1 av 1000 medlemmer hadde viruset for en måned siden.

Østfold? Nei, der var det litt for mange smittede nå. Vi må flytte hytta!

Og er du så uheldig å bli smittet  av corona selv, om enn med lette eller ingen symptomer, skal hele Norge få vite om det – anonymt. Nei, nei, ne! Det er ikke dette som løser krisen.

Er ikke tilliten verdig

Camilla Stoltenberg og Bjørn Erik Thon: Jeg stoler ikke på dere. Dere er ikke tilliten verdig. Det er dumt. Det går på personvernet løs. Det strider mot menneskerettigheter, frihet, og alt jeg opplever er riktig. Slik skal vi ikke ha det i Norge: Så til andre sier jeg: Tvihold på personvernet og ikke gi det fra dere. Det er en trussel mot demokratiet.

En ekspertgruppe anbefalte at appen ikke skulle lanseres,  da spor etter deg og meg kan bli liggende i skyen og uvedkommende kan bruke våre personopplysninger fritt. Samtidig har personvernråd i EU sagt at appen bryter med viktig personvern. Nå kom den likevel, torsdag 16. april. Erna ber alle installere den. Rene diktatoren. Sjukt misbruk av penger og din og min tillit.

Det føles sikkert kjempelurt og ufarlig og enkelt å legge alle problemene med viruset til en app, i stedet for virkelig å gå løs på de store helseutfordringene i landet vårt. Men det er bare helt dust.

På Tv2-nyhetene snakker de nå om noe helt anne: Nemlig om  barn og unge overlatt til seg selv som forteller om vold, seksuelle overgep og selvskading på snakkompsyken.no 

God bedring!

Da har jeg sagt min mening. Hva er din?