Annonse

Familie i USA anbefaler maske mot corona. Den eneste masken jeg tar på meg frivillig, er partymaske! Å bruke munnbind mot corona-smitte kan gi falsk trygghet. Helse-eksperter sier det kan øke faren for å få viruset. Munnbind kan også virke stigmatiserende. Og du kan skremme andre. Mens i andre land er det mote. Samtidig er det munnbind leger og sykepleiere bruker for å beskytte seg. Forvirrende. Hvem skal du stole på? Her er de nye rådene fra Folkehelseinstituttet og egne refleksjoner.

Jeg stoler ikke blindt verken på politikere eller helse-eksperter. Men når Folkehelseinstituttet og andre fagkyndige sier at det å bruke maske mot coronasmitte ikke hjelper, så tror jeg på det. Masker er for helsepersonell som trenger å beskytte seg når de møter syke pasienter. Det er ikke for meg og deg som møter 2-3 mennesker i skogen eller på senteret.

Helsedirektør skaper forvirring

Nå har assisterende helsedirektør , Espen Nakstad vært ute og skapt ny forvirring.  Torsdag morgen siterte VG Nakstad på at «munnbind kan absolutt ha noe for seg». Nakstad siktet da til områder hvor folk er tett på hverandre, særlig i byer og områder med mye smitte. Det gjelder ikke Oslo, men f.eks byer som New York City, London og andre episentre for smitte, sier Nakstad.
 «I Norge er det nå svært få som tester positivt for coronavirus og mye tyder på at smitteoverføring i hovedsak skjer mellom personer som bor sammen,,» oppklarer han.

Dette er rådene fra FHI

  • Siste nytt fra FHI er at smittede skal bruke munnbind på vei til helsetransport.  Ellers er det generelle rådet nei til munnbind. Men det er ikke ulovlig å bruke maske:
  • Du k a n benytte munnbind om du selv er syk, for å beskytte andre. Men er du syk, er det bedre at du holder deg hjemme.
  • Lever du i nærhet til en coronasyk, k a n du bruke munnbind for å beskytte deg selv. Det kan også ha en viss effekt å bruke munnbind for beskytte seg mot smitte på en overfylt buss.
  • Men munnbind er ubehagelig å gå med og vanskelig å bruke riktig:  FHIs anbefaling er heller å  holde avstand og vaske hendene. Det er enklere og har bedre effekt, hevder FHI altså. Les saken fra FHI her.

Får kvelningsfornemmelser

Selv ser jeg få i  Norge bruke munnbind. Det er beroligende. Som en eldre mann sa på sentercafeen: «Det må bety at det går nedover med dette viruset nå?» Han tolket det som meg – positivt.

Selv får jeg kvelningsfornemmelser bare ved tanken på å måtte gå med maske. De eneste maskene jeg er villig til å bruke er til festbruk, som øyemasken over, til en maskeradefest. Det andre er fra Snap. 😉

Vil vekke oppsikt

Hvorfor går dere med munnbind, egentlig? Er det for å vekke oppsikt? For det gjør dere. Dere stikker dere ut som roboter og zoombier. En amerikansk journalist sammenlignet det med pingviner: Plutselig er mennesker forandret til vaggende pingviner med masker. Er det slik vi vil ha det?

Blir stigmatisert

Du sender ut sterke signaler om du går med munnbind her i Norge. Hver eneste gang jeg ser en person med munnbind, tenker jeg: Er denne personen syk og vil unngå å smitte andre? Ok, greit! Det er isåfall eneste grunnen til å gå med den.  Samtidig synes jeg synd på personen, for han og hun blir stigmatisert. Alle stirrer og går omveier rundt personen. Det er ikke bra!

En form for trygghet

Det kan være at personen er pisseredd for å bli smittet og bruker maske fordi han eller hun trenger å føle en slags trygghet. Det er forståelig. Men følelsen av trygghet kan være falsk. Helseeksperter gjentar gang på gang at bakterier kan samle seg under masken og øke faren for å bli smittet. Håndvask og avstand virker bedre. Hver gang.

Buff som beskyttelse

En eneste gang jeg kunne hatt nytte av maske i denne coronatiden, var på en overfylt flyplass på Tenerife. I folkemengder som på en flyplass eller overfylt T-bane i Tokya kan maske kanskje ha effekt.

Vi var fire damer på vei fra en treningsreise og vi brukte buffene fra Jomfrureiser på et bilde. Mest for fun. Men de var varme og klødde, og vi tok dem av igjen. Ingen av oss har blitt syke ved hjemkomst. Ingen bruker såvidt jeg vet maske. Det ser ut som om det går helt fint uten.

Maske er for forurensning

Det å bruke maske gir meg også helt andre assosiasjoner: Det er beskyttelse for de som bor i forurensede byer. Det gjør vi ikke her. Vi har frisk luft, så sunn at den er helsebringende: 

Forskere mener frisk luft og sollys (vitamin D) , ikke masker, var det som hjalp pasienter som var rammet av Spanskesyken i sin tid. De som ble holdt utendørs, frisknet til.Det gir ettertanke. Vi må ikke gjemme oss under dyna og under maskene. Vi må ut!

Min bror og jeg er 100 prosent uenige

Min bror i Chicago er helt uenig med meg. Han har inntatt motsatt standpunkt: Vi må ikke la oss lure av politikere som sier vi ikke skal bruke maske: De sier det fordi det er mangel på masker og at de ikke vil vi skal hamstre dem. De er redd for at det ikke blir nok igjen til helsepersonell.

«Du må lytte til forskning, ikke til politikere,» sier han. Det er jo det jeg gjør!

Overtro eller facts

Men nei, min bror og hans venner i Chicago hevder at det er de som sitter på den riktige forskningen: Munnbind, masks, er det eneste trygge nå. Selvlagede, fordi det er mer etisk! Vi skal jo ikke ta maskene fra helsearbeiderne. Bare vi bruker de hjemmelagede maskene på riktig måte, beskytter de mot virus-smitte. Det høres ut som en slags overtro eller pakt, men er sagt i fullt alvor. De får i ettertid støtte av president Trump – som sier et vanlig skjerf kan gjøre nytten.

Vil se ut som terrorister

Mn brors venninne som visstnok er biolog og maske-kyndig, er den mest ivrige i å anbefale hjemmelagede masker. Hun  viser til en YouTube -video der en fyr snakker om at tiltaket startet i Tsjekkia og at det virker der. Fyren har en stort, svart maske som får meg til å grøsse: Han sier vi vil ose trygghet om hele samfunnet går rundt med slike masker Jeg reagerer stikk motsatt. Jeg blir redd: Med de sorte maskene kommer vi alle til å se ut som terrorister og få mer angst enn vi allerede har! Tenk på barna, vil du skremme dem?

Jeg trenger ikke maske, svarer jeg.Hun hører ikke og fortsetter å anbefale etiske masker.

Vi blir ikke enige. Jeg og noen folk i Chicago har inntatt helt motsatt synspunkt og konkluderer 100 prosent ulikt. Det er greit. Vi blir ikke uvenner av det. Jeg må respektere at vi har ulik tro.

Ulik kultur

Masker har også mye med kultur å gjøre: I noen land er det påkrevd å gå med dem. I Tyrkia må du nå bruke munnbind for komme inn på supermarkedet.  Det er mest en symbolsk trygghet. I land og byer hvor det er overbefolket og du ikke kan bevege deg uten å puste inn andres ånde, kan munnbind gi en mer reell effekt. Der blir du sett rart på om du ikke bruker maske: Trolig må du bruke det, det er påkrevet.

Inspirert av Gwyneth Paltrow

Noen er kanskje inspirert av kjente mennesker som poserer med munnbind, som Gwyneth Paltrow som viste bilde av seg selv med maske ombord i en fly. Dette blir man også påvirket  av, ikke bare av politikere. Kjendiser og influencere har også makt.

Unaturlig og kunstig

I andre land er det ingen del av kulturen, som i Norge. Det føles unaturlig og kunstig med maske på skogstur eller ved sjøen. Vi bor grisgrendt og møtes i mindre grad, særlig nå når alle sitter hjemme.

Masker for beauty og fest

Jeg tror fortsatt at jeg har mest rett. FHi gjentar gang på gang  at masker ikke er nødvendig. Håndvask og avstand gjør nytte god nok. Hva skal jeg skjule fjeset mitt for da? Jeg er ikke muslim og har ingen skjult agenda. Og jeg vil ikke skremme folk.

Jeg vil puste inn frisk, skarp vårluft og kjenne duften av sjø, bål, grill og løv, helt fri og helt uten maske.

Aftenposten har trykket en lignende sak og konkluderer som meg: FHI har rett i at munnbind ikke vil fungere i Norge. Les saken her. 

Etterspill.

De få bildene jeg tok med maske under coronatiden var humoristisk ment. Overlevelsesstrategi. Galgenhumor. Mange forsto det og trykket like. Men enkelte kjeftet på meg på FB. Det var corona-politi-menn og tante Sofier uten humor. De sa det kunne virke som jeg ikke tok coronaepidemien på alvor. At jeg bagatelliserte faren. Tvertimot. Den uken jeg tilbrakte på  Tenerife med Jomfrureiser var nervepirrende fra minutt til minutt på grunn av dette viruset. Hvordan skulle vi unngå å ikke bli preget av det? Før vi  vi dro tilbake var hele øya i lockdown. Folk truet med at vi ikke ville komme oss hjem. Å ha litt humor midt oppe i et forrykende alvor er fullt mulig. Selv folk med alvorlig kreft klarer det.

Les saken fra Tenerife:  Jeg er forbanna så det holder: Vi havnet midt i Corona-marerittet og blir mobbet for det!

Jeg mistet noen FB-venner grunnet Corona. Jeg blokkerte dem etter ufine kommentarer. Jeg fikk nok. Jeg må bare fortsatte å være meg selv og satse på at det er nok. Og så håper jeg fortsatt vi kan møte hverandre uten maske og beholde humoren selv i vanskelige tider.

Corona-kaos. Dette bildet tatt på flyet til Tenerife fikk jeg kommentarer på. Noen syntes det var morsomt. En sa: Ta det av. Nå samler du bakterier under skjerfet. Det var før det ble lockdown i verden. 

Bildet under er tatt på en maskerade-fest før Oslo stengte kranene. Da var det fortsatt lov å tulle med corona. 

Er du for eller i mot  masker? Hadde jeg hatt veldig vondt i halsen eller bihulene eller vært veldig frossen kunne jeg kanskje dratt opp  skjerfet sånn som på bildet under for å lindre smertene, men det har jeg ikke. Jeg føler meg frisk.  Bank i bordet! som jeg pleier å si. Vi får håpe at alt ordner seg til det beste. Med eller uten munnbind.

Les også: No, you don’t need a face mask

Les også: Masks? It is all about culture.

Les også: The Mask (New York Times)