Annonse

En student ble tatt for juks og utestengt fra universitetet fordi hun brukte egne sitater på eksamen. Studenten vant i lagmannsretten. Utdanningsminister Sandra Borch anket saken til Høyesterett, men feil med egen masteroppgave ble avdekket og hun måtte gå. Helseminister Ingvild Kjerkol har også gjort feil med masteroppgaven og kjemper for sin politiske fremtid. Men vil den nye utdanningsministeren gjøre noe med vilkårlig regelverk og strenge straffer? Det ser ikke slik ut.

Juks med vilje, eller bare litt slurv og rot?

Norske studenter har blitt stengt ute og straffet fordi de har glemt anførselstegn og sitat i masteroppgaven. Advokater raser mot et regime som behandler studenter som kriminelle. Det er stor forskjell på planlagt og iscenesatt juks enn å misforstå og/eller være uheldig.Det siste bør ikke straffes med stryk og utestenging, men med anmerkning og eventuelt en litt dårligere karakter, mener de.

Studenter straffes hardere

Jusprofessor Johan Giertsen reagerer sterkt på at studenter straffes hardere enn professorer.  Slik regelverket er nå kan studenter  strykes på småting som han selv ikke ville bli sanksjonert for. Han hevder at saken som ble meldt til Høyesteret for selvplagiat ikke ville blitt slått ned på i det hele tatt om en ansatt hadde gjort det. Giertsen er også kritisk til at universitetene har ulike regler for hva som oppfattes som fusk. Giertsen  sier at når Kunnskapsdepartementet ikke vil gå inn og mene noe om hva Felles Klagenemnd gjør,  gjør de ikke jobben sin.

Ny minister tar ikke ansvar

Den nye forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel (Sp) vil ikke lage et regelverk som gjelder for alle skoler. De kan derfor fortsette å sanksjonere vilkårlig som før. Riktignok vil han ha mildere reaksjoner for mindre alvorlige tilfeller – men til gjengjeld for han ha strengere straff for alvorligere fusk, noe som både studenter og lærere har advart mot.

Norge behandler studenter som gjør feil som kriminelle

Det spørs om  han fullt ut forstår alvoret for hver enkelt student:VG har avslørt at flere av studentene har blitt fratatt karriere og utestengt fra universitetet nærmest for bagateller. Se bare eksemplene jeg viser til helt nederst i denne saken.

MIN MENING: RIKTIG AT SANDRA BORCH GIKK AV: Jeg synes det er riktig at Sandra Borch gikk av som utdanningsminister. Utallige lærere og skoledere har protestert mot at studenten hun meldte til Høyesterett, ble disket for bruk av eget stoff på eksamen. Eleven hadde strøket og brukte noen sitater fra den gamle oppgaven i den nye eksamenen. Dessverre glemte hun å opplyse om det. Det må det finnes tilgivelse for! Det syntes også dommerne i Lagmannsretten. De frikjente henne. (Fagfolk blant andre i Dagsnytt 18 henvist til under,  minner om at selvplagiat/gjenbruk av egen tekst er langt mindre alvorlig enn plagiering/bruk av andres arbeid.)

Sandra Borch knuste student – gjorde større feil selv

Da ekstra spesielt at Sandra Borch og Kunnskapsdepartementet anket inn  saken til  Høyesterett «fordi det var viktig å finne ut av regelverket.» En BI-student ble så provosert over behandlingen av den tidigere nevnte studenten at han sjekket Sandra Borch sin masteroppgave. Der fant han alvorlige feil som han meldte om på X. E24 jobbet samtidig med saken etter et tips. Like etter gikk Sandra Borch av: Minst 20 prosent av oppgaven hennes inneholder fagstoff som er kopiert inn uten kreditering. Det blir for galt, når man samtidig tar andre for ubetydelige feil.

TVILSOMT AT INGVILD KJERKOL MÅ GÅ AV: Jeg synes det hersker  tvil om  Ingvild Kjerkol bør gå av som helseminister. Hun har ikke som Sandra ansvar for dette regelverket. Masteroppgaven hennes er godkjent av universitetet, og den er levert før bun tiltrådte som helseminister. Selv om det nå er avdekket feil i masteroppgaven, betyr ikke det nødvendigvis at hun ikke er skikket til stillingen hun har i dag.  Støre har sagt at han fortsatt har tillit til helseministeren og at han overlater ansvaret til Nord universitet å gå igjennom oppgaven på nytt.

Universitetene har også et ansvar

Universitetene har også et ansvar, både i Borch og Kjerkol-saken: Politikerne har gjort feil, men de har til sitt forsvar fått oppgavene godkjent flere år tilbake av fagfolk. Og den nye utdanningsministeren mener altså at det er riktig at hver enkelt skole skal svare for seg…

Hvor langt skal vi gå?

Det er også et betimelig spørsmål hvor mye vi skal straffe politikere og andre for feil begått i fortiden. Skal vi  lete etter fusk helt ned til ungdomsskole og videregående?  Om vi  bare graver godt nok i folks liv, kan vi finne tegn på fusk og snusk langt tilbake i tid. Et sted går vel grensen og de fleste  av oss har som unge gjort dumme ting og tatt noen snarveier i livet.

Dramaet kan bli en vekker

Håpet mitt i denne saken var at dramaet rundt Borch og Kjerjol ville være en øyeåpner for Kunnskapsdepartementet. Jeg vil at de viser mer raushet mot studenter og lager mer fair regler. Vi må få et mindre rigid regelverk  på plass som gjelder for alle skoler og hvor det skilles mellom uhell , slurv og ren juks. 

Utestenge i to år – over the top

Samtidig håpet jeg regjeringen går bort fra forslaget om å utestenge det de kaller alvorlig fusk to år  i to år i stedet for ett. Det ser ikke den nye utdanningsministeren ut til å være enig i.

«I dag blir enklere feil som er lette å avdekke straffet hardt, mens mer avansert fusk f.eks som følge av kunstig intelligens, ikke engang blir oppdaget.»

Kan vi være fornøyd med dette?

Hvem er Sandra Borch?

Foto.Ragne B. Lysaker, Senterpartiet for Wikipedia

«Sandra Konstance Nygård Borch (født 1988) er en norsk Senterparti-politiker. Hun er jurist og har vært stortingsrepresentant for Troms siden 2017.  Borch var landbruks- og matminister i Støreregjeringen fra 2021-2023. I august 2023 ble hun forsknings- og høyere utdanningsminister. Hun gikk av som statsråd 23. januar 2024 etter at det ble funnet plagiat i hennes ti år gamle masteroppgave i jus. Sandra vokste opp på et sauebruk i Troms. Hun er født med akondroplasi, kortvoksthet; noe som har ført til mye mobbing og motgang. Hun har norsk og delvis samisk bakgrunn.» (Kilde: Wikipedia.)

«Sandra fant nylig kjærligheten med Peter Paulsen,» i følge Tv2. «En skikkelig nordlending med dårlig humor,» røpet hun til TV-kanalen.

Foto: Espen Storhaug – Nord-Trøndelag fylkeskommune, for Wikipedia

Hvem er Ingvild Kjerkol?

«Ingvild Kjerkol (født 1975) er en norsk Arbeiderparti-politiker. Hun har vært helse- og omsorgsminister i Jonas Gahr Støres regjering siden 2021 og stortingsrepresentant for Nord-Trøndelag siden 2013. Ingvil vokste opp i Stjørdal. Etter videregående skole, var hun aupair i  Frankrike. Hun var i flere år  fransklærer og miljøarbeider i Stjørdal. Ingvil studerte psykologi ved NTNU og informatikk ved Høgskolen i Sør-Trøndelag. I 2021 tok hun en mastergrad i kunnskapsledelse ved Nord Universitet. I januar 2024 fant VG feil i masteroppgaven som hun skrev sammen med en medstudent: Flere avsnitt var identisk med andre akademiske tekster. Kjerkol sa det ikke dreide seg om kopiering men samme metodevalg og kildebruk. Hun sa senere at det var et uhell at det manglet sitatsjekk og og at det burde gått frem av referanselisten.« Kilde: Wikipedia

Gikk aldri hjem fra nachspiel 

Ingvild Kjerkol er gift og har tre barn. Hun er gift med den 12 år eldre stjørdalingen Rune Øyan. De møttes på et nachspiel hun i følge seg selv aldri har dratt hjem. Kilde: Aftenposten.  Les mer om Ingvild  her, i et lengre portrett i Aftenposten.. 

 

VG HAR AVDEKKET FLERE SAKER DER STUDENTER HAR BLITT TATT FOR FUSK NESTEN UTEN GRUNN

 

Les også: BI-student Kristoffer avslørte Sandra Borch. Kilde: Nettavisen.

Les også: VG: Astrid Meland kommenterer Kjerkol i plagiatstorm.

Les også: Å bli tatt i fusk er studenterts store frykt. Regelverket er full av hull.  (kronikk, VG.)

Hør Forklart – Aftenpostens nyhetspodcast – om plagiat-saken her: Borch måtte gå. Hva med Kjerkol?

Se også: Dagsnytt 18: Hvorfor ble studenten som vant i Lagmannsretten meldt til Høyesterett? 

Les også: Professor: Studenter blir tatt for juks for småting jeg aldri ville blitt straffet for.

Les også: Medisinstudent tatt for fusk – tapte mot staten i retten