Annonse

godtebilde

Det er jo bare en amerikansk skikk og noe handelsstanden tjener penger på. Og så er det så ille å se disse godtebergene barna kommer hjem med.

En bekjent som er småbarnsmor mener dette. Barna hennes skal gå Halloween for første gang, og hun gruer seg. Hun har holdt igjen så lenge som mulig, men nå går det ikke lenger. De vil og skal gå Halloween!

– Har du noen gang opplevd å få kastet egg eller verre ting på husveggen?

spør hun meg, lettere bekymret etter å ha hørt at vi kan bli straffet om vi ikke åpner døren og gir barna godisene de vil ha.

Jeg har ikke opplevd verre ting på Halloween enn dopapir på hekken. Det synes jeg er til å leve med. Jeg synes også det er hyggelig å gjøre barn glade. Derfor dropper jeg alle gode sunnhetstanker denne mandagen og kjøper inn godterier nok til alle nabobarn som ringer på. Jeg burde kanskje ikke gjøre det. Jeg burde fremstå som et sunt alternativ, men klarer ikke.

I motsetning til småbarnsmoren gir jeg heller ikke to godterier til hvert av barna, men FEM! Og da snakker vi ikke fem om dagen, bestående av frukt og grønnsaker! Men hvilke Halloween-kids vil ta i mot en bunt gulrøtter eller en drueklase i stedet for seigmenn og bamsemums? Ingen! Straffen kan bli verre en dopapir på hekken.

«Når det kommer svære beist på 16-17 med skrekkinngytende masker, så tør jeg uansett ikke annet enn å levere varene.»

En venn av meg synes Halloween-hysteriet er så ille at han skrur av alt lys i huset og gjemmer seg i kjelleren til det er over. Det er heller ikke noe alternativ for meg. Skal jeg late som om jeg ikke er hjemme? Jeg tviholder på en teori om at det er greit å kose seg med Halloween så lenge vi  lar være å spise godterier de fleste andre hverdager i året.

Kan vi ikke også servere en ekstra sunn middag denne dagen, forå veie opp mot alt godteriet? Kyllingsalat med fullkornpasta – for eksempel:

I år lurer jeg forresten på om jeg skal prøve å dele ut sunnere Halloween-godt.

Da tenker jeg på en test foretatt av VG som viser at kokosboller, saltstenger, marsipan, skumgodt, Hobby og M med peanøtter er sunnere (mer kalorifattig) enn en del annen snop. Så når det ringer på døren, og fire små eller litt større Halloween-spøkelser står der klare med hver sin kurv og roper i kor:

– Knask eller knep?? Så er svaret fortsatt: KNASK! Om enn litt sunnere enn året før. Det er jo HALLOWEEN!!!

Barn om sunt godteri (Kilde: Side2)

http://www.side2.no/helse/article1780856.ece