Annonse

Sylvis monstre

Sylvi Listhaug vil få has på monstrene som mishandler barn. I dag er jeg enig med VG som skriver at det er for lettvint å kalle overgripere for monstre. Overgrep mot barn skjer oftest i nære relasjoner: Er pappa eller morfar bare et monster? Det kan føre til at færre barn tør å fortelle om hva de er utsatt for, mener jeg. Hva synes du om dette utspillet?

Pedofile menn bestiller voldtekt av barn i utlandet. Dette gjør Sylvi Listhaug rasende. Hun vil ta disse monstrene og varsler krig mot pedofile som benytter internett til å få tak i barn de kan misbruke.

Se Dagsnytt 18 her.

Jeg er helt enig i at det er bra at vi setter inn mer styrke på å gripe inn i pedofile nettverk og ta overgripere. Men ved å kategorisk kalle alle overgripere for monstre, gjør Sylvi mer skade enn hjelp. På Dagsnytt 18 gikk hun rett i strupen på den flinke juristen Anine Kierulf: Hun beskyldte henne for å forsvare overgriperne og gjøre dem til offer. Det var ikke tilfelle og det virker ikke så smart.

«Justisministerens overopphetede retorikk skaper splid og uenighet i et tema som er alt for alvorlig til å bli gjenstand for denne typen billig politisk svada,» skriver VG på lederplass: Jeg er enig.

Les også: Monsterministeren (VG)

Er pappaen min bare et monster?

De fleste barn blir misbrukt i nære relasjoner. Er pappaen min bare et monster? kan et barn som blir misbrukt tenke. Pappa, onkel eller morfar kan være både veldig snill og veldig slem. Misbrukte barn lever i to verdener. Du er hans lille prinsesse som blir dyrket, men samtidig skjer det noe som er forferdelig galt og som du helst ikke vil tro er virkelig.

På hytta står du i enden av rommet med ryggen til, stiv av skrekk, livredd for hendene hans som med ett tar på brystene dine, kroppen hans som gnir seg inntil deg, den ekle lukten av sæd. Skammen, som ikke er til å holde ut. Det du har gjort som fortjener dette. Du gjemmer deg på loftet når dere er alene hjemme sammen og har hjertebank når du hører skrittene og han finner deg igjen. Du prøver å holde deg fast, men han drar deg ut, han er sterkere enn deg og vinner alltid. På badet sammen med ham, når dere skal pusse tenner, blir nøkkelen plutselig dratt rundt og det fryktelige som du hadde håpet det var slutt på, skjer. Etterpå går dere ut i familieselskapet og ingenting har hendt. Du prøver å si fra, men blir ikke trodd og dunker hodet i veggen, fanget mellom to verdener og en virkelighet ingen tror på.

I den berømte dogmefilmen Festen er overgriperen en høyt ansett familiemann. Er han et monster? Se klipp fra Festen her: Christian konfronterer faren sin. 

Monsteret kan være den kule artisten

Hvordan skal det hjelpe barn å stå frem og forstå hva som er rett og galt, når Sylvi Listhaug kaller overgripere for monstre?  Hvordan skal de forstå hva en overgriper er? Et monster er en skrekkfigur, en Fritzl. Men barnets overgriper kan være den kule naboen, den kjekke treneren, storebroren eller familievennen som inviterer på vafler når mamma ikke er hjemme:

«Jeg gikk rett inn til ham, mamma, for han så ikke ut som noe monster.» 

Den populære artisten som holder familieshow kan ha en monsterstory vi ikke kjenner: I skjul har han vært i østen og forgrepet seg mot unge gutter og sonet. Hvordan skal du forklare for barna at den kule og berømte personen er et monster når han ser ut som en superhelt?

For lettvint og tynt

Det blir noe farlig lettvint og spinkelt over Sylvis utspill. Klarer hun å ta og stanse farlige pedofile, så er ingenting bedre enn det. Å skremme dem fra å misbruke flere, er også bra. Men det var forstemmende å se debatten på dagsnytt 18. Erna har siden rettet uttrykket til monstrøse handlinger. Hva sier det om Sylvi som justisminister at statsministeren må inn å rettlede henne?

Likevel synes jeg det er en lettelse å høre Sylvi gå løs på overgripere mot barn heller enn å fortsette å skape splid og dyrke fordommer mot våre nye landsmenn. Så, Sylvi: Lykke til som monsterminister!

Nå ber jeg om din mening! Hva mener du?

Monster, Store norske leksikon: monstrum, uhyre, misfoster som er abnormt stort. Monstrøs, uhyrlig, uformelig, vanskapt.

Les også: Overgripere har ikke grønne neser

Les også: Vigdis Hjorth brøt med familien

Les også: Slik snakker du med barna om overgrep