Annonse

Det var den fineste sommerdagen på stranden. Så kom uværet. Veronica fikk et tre over seg og var millimeter fra å bli lam.

Slik begynner artikkelen jeg skrev for Kamilles jubileums-nummer som var til salgs for ikke lenge siden. Oppdraget gikk ut på å finne flere norske, unge jentersom hadde opplevd dramatiske hendelser og blitt hjulpet av en ukjent!

Saken skulle skrives litt podcast-aktig, fikk jeg beskjed om.

Jeg visste verken hva podcast-aktig betyr eller om jeg ville klare å finne hele 5-6 kvinner og intervjue dem i løpet av noen få sommeruker. Men jeg sa JA og tenkte at det løser seg vel.

Først brukte jeg sosiale medier og mitt eget nettverk. Det var ingen som meldte seg: «Om jeg noen gang har blitt reddet av en ukjent? Eeehhh, nei, ikke som jeg husker!»

Ved hjelp av redningsengelen Google fant derimot både jeg og Elisabeth i byrået jeg jobber for, Content House, kvinner som hadde stått frem i lokalaviser i forbindelse med ulykker og annet. Flere av disse hadde fått hjelp av ukjente. Da var det bare å prøve å oppspore kvinnene og spørre om de kunne tenke seg å stille.

Jeg hadde lykken med meg: Veronica, som for et år siden ble kvestet av et tre som veltet over henne på stranden, var akkurat kommet hjem fra ferie, og hadde tid til å møte meg og en fotograf. De fire ande jentene jeg spurte, sa alle ja med det samme! De sendte bilder av seg selv per sms og e-mail og var mer enn behjelpelige.

Når jeg spør godt voksne kvinner om å stille på intervjuer er det flere som takker nei. Men disse jentene fra 21-41 som alle hadde lagt tøffe opplevelser bak seg , nølte ikke et sekund med å si ja! Det var overraskende og det gledet mitt hjerte.

Her kan du lese artikkelen om Veronica og de andre jentene som alle fikk hjelp av en ukjent eller flere da de trengte det som mest.

15_no_km_20_takk_ukjente_24._juli__33626

Igår kveld så jeg tilfeldige «ofre» bli trakassert på skjult kamera i et TV-program og også der var det overraskende mange som brydde seg og hjalp ukjente. En jente klemte og holdt lenge rundt en transperson som ble mobbet av ekspeditrisen i butikken. Det er en påminnelse om at verden ikke er så verst. Kanskje er det flere som vil hjelpe deg enn du tror – ikke bare om et monstertre velter over deg, men også om et monstermenneske sier stygge ord eller gir deg en behandling du ikke fortjener.

Made with Repix (http://repix.it)

Har du opplevd å bli reddet av en ukjent, kan du fortsatt fortelle om det på Instagram og bruke taggen #kamillenorge  og  #takkukjente

Og podcast-aktig: Jeg spurte frilanskollega Lars Aarønes: Han skrev at han synes ordet hørtes ut som et påfunn, men at han trodde det mest sannsynlig betyr «veldig tilstede». Altså en form for sanntidsskriving, historisk presens, foreslo han.

Mange kaller dette også for fortellende journalistikk eller storytelling. Jeg elsker denne fortellerstilen og vet at saker skrevet på denne måten blir godt likt når man får det til.

Les  intervjuet med Veronica, så kan du selv  bedømme hvor «podcastaktig» du synes det ble 😉

Ha også en fin helg!

Smil litt til eller hjelp en fremmed!

Kanskje gjør det dagen bedre for deg selv også. Det er nemlig forsket på at vi blir lykkeligere av å hjelpe andre, ukjente eller ikke.

Klem fra Helse-Tine. 🙂

12139983_10153040233221954_1447881118281813613_o