Annonse

tenner stress slitasje

Hvem hadde trodd at stress kan påvirke tennene dine! Men slik er det faktisk. Det viser seg at folk som generelt har et høyt stressnivå i livet har en tendens til å klemme og presse tennene mye sammen. Jeg besøkte en veldig dyktig tannlege på utkant av Oppegård på Vinterbro Tannlegesenter. Han mente at jeg har for stor slitasje på tennene mine.

Mange biter tennene sammen

Tannlege Yashar pekte på mine fortenner: Han mener at de er kortere i høyde enn det som er gjennomsnittet for min alder. I tillegg er kantene rufsete og skarpe. Han spurte meg om jeg pleier å bite tennene sammen når jeg er stresset, eller når jeg er konsentrert om et oppdrag eller en oppgave. Dette er ikke noe jeg har vært klar over. Videre spurte han meg om jeg kanskje skjærer tenner i søvne. Dette var også ukjent for meg.

 

Illustrasjonsfotoet over viser slitasje på tennene. Bildet er ikke av mine tenner,

Å bite og skjære tenner er vanlig

En av mine søstre skar tenner i søvne. Jeg tenkte ikke på at jeg kanskje gjør det selv: Ingen har isåfall gjort meg oppmerksom på det. Men det viser seg at at tanngnissing er en vanlig refleks som mange mennesker har. Fenomenet er ifølge tannlege Yashar svært utbredt. Hver gang man ikke klarer å hamle opp med stressende og vanskelige situasjoner, spenner musklene i kroppen seg. De aller første musklene som spenner seg og kontraherer er kjevens lukke- og styremuskler. Dette oppstår veldig ofte i kombinasjon med at du er anspent i nakke- og hodemuskler. Dette er det tannleger kaller «tannpressing» eller «tanngnissing» i verste fall. Det gjør at tennene presses sammen med eller uten sidebevegelser. Flere spesialister i protetikk og bittfunksjon som Eva Gustumhaugen Flo, mener at den totale tiden for sambitt ved friske forhold er estimert til å være 15-20 minutter per døgn.

Skjærer tenner, sliter med søvnen

I beste fall går tennene går sammen kun ved spising og svelging. Men personer med stress og angst har veldig ofte tendens til å presse tennene sammen i ulike situasjoner. Situasjonen er som regel langt verre når man sover eller prøver å sove. Disse menneskene kan ha dårlig søvnkvalitet. De klarer som regel ikke å sove sammenhengende og pleier alltid å huske drømmene sine når de våkner opp. Under en slik overfladisk og usammenhengende søvn har tenner en tendens til å være i kontakt med eller uten sidebevegelse. Slik får man slitasje på tennene over lengre tid. Samtidig kan det knekke av små biter av kanten på tennene .

Hvordan bli kvitt uvanen – 4 gode tips fra tannlegen

Da jeg spurte tannlege Yashar hva som er løsningen for å bli kvitt denne refleks-lignende uvanen, fikk jeg følgende tips:

1.Sørge for å ha god søvn ved å redusere stress eller stimulerende midler som nikotin, alkohol og koffein etter kl. 16:00.

2. Starte med regelmessig trening – det er et etablert faktum at trening og sport reduserer stress og angst.

3. Gjøre strekkøvelser i kjeven og ansiktets muskler (som ble demonstrert for meg) og eventuelt massasje av musklene.

4. Å få fremstilt en godt tilpasset bittskinne (night-guard) hos tannlegen som beskytter tenner og reduserer muskelaktiviteten i ansiktet og kjeven.

Sammensatt problem

Ifølge Tannlege Yashar er tannpressing og tanggnissing et sammensatt og komplekst problem som må adresseres fra flere hold. Man trenger å være nøye med alle de  ovennevnte tiltakene for å kunne komme seg ut av den onde syklusen.

Gjør øvelser

Her kan du se noen av de strekk-øvelsene som må til for å bli kvitt muskelspenninger i hodet og ansiktet: Se videoen her. 

Har du problemer med tanngnissing eller stress – send meg en melding. Hva hjalp på din utfordring?