Annonse

Torsdag 17. august klokken 17 raste en ung mann gjennom La Rambla i Barcelona i en hvit varebil . Han drepte 14 mennesker og skadet mer enn 120. Skal jeg dra tilbake?

Da terroren rammet i Norge var jeg i Hellas på ferie med sønnen og en vennegjeng. Da terroren rammet i Barcelona torsdag 17. august 2017 hadde jeg akkurat planlagt en uke ferie der. Jeg hadde bestilt innkvartering på Ramblas, like ved der en hvit varebil drepte 14 mennesker og såret mer enn 120 mennesker.

Jeg er nummen av å lese om angrep etter angrep på uskyldige mennesker og føler at jeg snart ikke orker å ta inn mer.

«Skal jeg være så feig at jeg uteblir fordi byen er rammet i sitt hjerte?»

Venner sier det er greit, jeg kan booke om flybillettene og dra et annet sted. Norwegian lar meg booke om flybillettene gratis på grunn av terroren som akkurat rammet.

I mai-juni tilbrakte jeg en måned i byen på språkkurs og alt var idyll.

Nå er det kaos.

«Sønnen min som jeg har vært alene med er 23 år. Gutten som kjørte lastebilen nedover Rambla i siksak for å drepe flest mulig mennesker, var 22.»

Mens min sønn jobber deltid i en matvarebutikk, forbereder seg på nytt studie i høst og nylig har flyttet i ny leilighet med sin kjæreste – satt denne gutten i en forlatt enebolig på landsbygda utenfor Barcelona sammen med andre unge, radikaliserte og planla terrorangrep.

«Naboer beskrev han og de andre guttene som snille og hjelpsomme gutter som sparket fotball i gaten, og skjønte ingenting.»

Kunne dette være den samme gutten som kjørte siksak gjennom Barcelonas paradegate for å ramme flest mulig? Horribelt. Kunne det skjedd med min sønn og hans kamerater – om de hadde vært oppvokst i et  land med mye mindre muligheter og uten gode voksenpersoner rundt seg?

Det føles utenkelig. Uansett hva jeg tenker, er alt bare trist. Hva gjør jeg nå på las Ramblas i Barcelona? Skal jeg drikke cava og spise tapas og late som ingenting, eller skal jeg snakke med folk om terroren, høre om de er berørt, om de er redde.

«Skal jeg se opp og hoppe til siden hver gang jeg hører lyden av en varebil?»

Jeg har avtalt noen møter, tenkt å danse salsa på kvelden, men er det egentig viktig, tenker jeg. Alt blir så smått.

Den tyrkiske restauranten der de først trodde at gjerningsmennene hadde barrikadert seg, er trolig den samme jeg besøkte en kveld i juni sammen med to venner .

I kommentarfeltene i norske aviser leser jeg at vi ikke vet hvilke muslimer vi kan stole på og derfor må sperre alle ute akkurat som Spania nå må sperre ute alle med bakgrunn fra Marokko.

Løser det utfordringene med integrering og ekstremisme?

Jeg er på morgenflyet med Norwegian og det er tid for å stenge sosiale medier ute.

«Når jeg kommer frem skal jeg bestille meg en kaffe, take away – en café a llevar.»

 De første nyhetene etter terroren:

 

  • Totalt 14 mennesker er bekreftet drept og over 120 såret etter etter angrepene i Barcelona og Cambrils.
  • En hvit varebil kjørte opp på fortauet på paradegaten La Rambla rundt klokken 17 torsdag. Den kjørte rundt 500 meter og traff mange mennesker.
  • Åtte timer etter angrepet i Barcelona – natt til fredag – kjørte en bil inn i en folkemengde i havnebyen Cambrils, om lag tolv mil sør for Barcelona. Fem personer som var i bilen, ble skutt og drept.
  • Varebilsjåføren i Barcelona-angrepet skal være en av personene politiet drepte i Cambrils, meldte lokale medier fredag kveld. Dette er ikke bekreftet av lokale myndigheter.
  • Hittil er fire personer arrestert etter terroren. Politiet jakter ytterligere fire navngitte menn mellom 17 og 24 år.Ifølge katalanske myndigheter, er personer fra 34 land såret eller drept etter terroren.

Skolen der jeg studerte spansk i mai-juni, Camino Barcelona la like etter terroren ut denne meldingen for ikke å skremme bort elevene:

Barcelona yesterday, today and tomorrow…
Hello everyone!
Thank you for all of your messages of support. We are pleased to say that our students and staff at Camino are all safe, well and going about their normal lives. We will not let this horrible event affect our school. Yesterday, everyone in this beautiful international city was exceptionally supportive: people were helping each other, buses and taxis were running for free, hotels were accepting displaced guests without pay. We assure you that the people of Barcelona and all of its authorities are doing everything that they can to ensure that all citizens and visitors to Barcelona feel safe and cared for. The truth is that, despite this horrible event, life is going on as normal in Barcelona, people going out for a walk, shopping, eating out in the terraces, enjoying the sunshine and the beach – just doing all the fun things that people normally do here every day – the things that make life in Barcelona so special and enjoyable. We hope that this terrible incident does not stop you from coming to Barcelona because you feel uneasy or frightened about coming here, as this is what the terrorists want to happen. Our thoughts and prayers are with all of those who have been affected by this awful tragedy, whether directly or indirectly, and our determination is to carry on as normal and not let a criminal act of this kind affect the school, our students or anyone who wants to come and enjoy this wonderful city.