Annonse

Tine i karantene dag 9. Dagens survival-tips: Dans på stuegulvet og vær glad!

Coronalivet: Jeg begynner å venne meg til det langsomme livet. Her er 5 nye survival-tips fra hjemmebane.  Dagens opptur var et live danse-event som jeg klarte å logge meg inn på. Å holde seg aktiv hjelper på humøret. Sender en hold-ut klem til alle. 🙂

Dagen startet tregt. Jeg pleier å stå opp tidlig, men i dag var kroppen i koma. Jeg sovnet igjen, og våknet klokken 11 som en zoombie. Det beste er å holde rutiner og komme seg opp i 8-9-tiden. Og det er viktig å holde seg aktiv og ha et program for dagen. Jeg har en tendens til å bli sittende på nettet, og bli fanget av nettdebatter om coronavirus. Det er ikke helt bra. Ofte blir jeg satt ut av det. Folk svarer så hissig. Jeg blir angrepet. Her er noen alternativ.

Spis en næringsrik frokost

  1. Lag deg en sunn og næringsrik frokost. Jeg spiser havregrøt laget på gryn, vann og kanel, nøtter/mandler og rosiner. Oppå har jeg Styrk melk eller lettmelk og frukt/bær. Ved siden av drikker jeg et glass juice med fruktkjøtt og tar vitaminer for å styrke immunforsvaret: Fettsyrer, D-vitamin og en multivitamintablett. Jeg glemmer det ofte, men nå har det blitt en vane å ta tablettene til frokosten. Vaner er bra.

Distansér deg og føl på friheten

2. Gå en tur og nyt friheten. Dette er krevende for meg, for jeg føler på innestengthet og har brakkesyke. Nyheter med formaninger om å være hjemme på ubestemt tid, sliter på psyken. Samtidig leser vi om flere syke. Det kan trigge angst og uro. Men det går an å distansere seg. Ta fri fra nett-nyheter og gå tur alene eller med en venn. Og ta bilder. Da jeg så denne svanen løfte vingene, klar til fly, tenkte jeg at den var flott og at vi kan spre ut vingene og fly selv også. Ikke gjemme oss bort i alt det triste, men våge å være oss med alt vi er  – selv om ikke alle liker det. Og en dag er vi på vingene igjen på en annen måte også: Det kommer nye muligheter, selv om alt er umulig nå. Les om spennende reiser på nett, og drøm deg bort. Og husk å puste med magen. Selv holder jeg pusten når jeg er stressa.

Dans online og lag ditt eget show

3. Prøv online-trening! Dette sitter langt inne for meg. Jeg er ivrig på Sats og liker å være der det skjer. Det går  ikke nå. Sats er stengt på ubestemt tid, og det frister ikke med live-trening.  Men i dag dukket det opp en uventet mulighet. Jeg er med i en Zumba-gruppe på Facebook som arrangerer events. Tilfeldigvis dukket det opp en innbydelse til live zumba-time med danske Happy Frank Bröking. Det ble morsommere enn jeg trodde. Jeg løp og skiftet til treningstøy, for å få det mer ekte. Og Happy Frank fikk meg i godt humør. Først følte jeg meg stiv og dum alene på stuegulvet.  Men da han slo til med Despacito og kjente zumbatrinn, var jeg helt med. Så det går an å omstille seg. De unge er vant til å manøvrere på nett. VI lærer nye takter. I morgen skal jeg prøve Sats online trening også.

Kjør deg en tur til nytt sted

4. Kjør deg en tur – om du har bil da! Bilen er min største frihet om dagen. Bare det å sette seg i bilen og sette på noe god musikk eller høre morsomme folk prate på radio, redder dagen min. Jeg er i bevegelse, tar inn lyder og alt som skjer rundt meg og synger med. Jeg drar til ulike steder hver dag. Dette for å oppleve noe nytt. Det hjelper mot brakkesyke.

bilferie tips og råd

Vasker og antibac tilgjengelig

Om du er syk, kan du ikke gå innom butikk. Er du frisk, kan du gå små ærend på supermarked og apotek: Bare det føles befriende. Kravet er at du bruker antibac, ikke nyser på noen og holder avstand. De fleste steder er det nå satt opp supergod merking av hvordan du skal te deg under coronakrisen: I mange supermarkeder står det en vask der du skal vaske hendene før og etter handleturen. Det er bra og nyttig.

Smoothie og vårstemning på Ikea

Ikea, Furuset er åpen med redusert åpningstid. Godt å vite om du vil ommøblere og/eller pusse opp! Restauranten er stengt, for med få jobb på folk og få kunder, klarer de ikke å holde den åpen. Men på bistroen utenfor kassene har de fargerike egg for vårstemning, næringsrike smoothier, små gode ostepaier og pølse med brød. Kan du ikke gå inn, så få noen til å kjøpe en pølse eller is for deg, da vel. Bare det å nyte en pølse i bilen, gjør at humøret stiger i disse rare dager.

Lytt til hyggelige podcasts

5. Hjemme kan du lytte til podkast, om du er lei av Netflix, TV og bøker. Morsomt og lærerikt. Min sønn anbefaler Jan Thomas og Einar Törnquist blir venner. Selv havner jeg ofte på Aftenposten og dystre refleksjoner om hvordan Coronakrisen startet og hvem som avgjorde forbudene og strategien, myndighetene eller FHI. En slik podcast hørte jeg på klokken 5 en natt jeg ikke fikk sove. Det var ikke så lurt. Så finn noe lettere, alt etter hvilken mood du er i . Relasjonspodden; Podcasten til Dora Thorhalldotttir og Kjersti Idem er fin. De snakker om samliv og hverdagsliv. Dora er for tiden på Koh Samui, Thailand med sine to barn. De skulle bo her et halvt år og havnet midt i coronakrisen.  I morgen stenger Thailand i en hel måned. Skolen stengte for en uke siden. Jeg følger spent med på hvordan det går med den lille familien så langt hjemmefra.

Til andre coronafaste nordmenn som nå er fortvilet fordi de ikke kommer seg hjem, sender jeg gode tanker.