Annonse

Du tror kanskje du er en god mor om du poster bilder av poden på FB IRL – med snørr, tårer og brunost mellom tenna. «Sånn ser du ut, og jeg elsker deg uansett.» Jada! Om noen år vil barnet hate deg. Alle barn ønsker – i likhet med voksne –  å se bra ut på bilder. Å tilføre litt glam og fjerne et munnsår, er fotografens jobb, Tonje Brenna.

Hjelper ikke å angripe fotografer

Jeg støtter deg politisk, Tonje Brenna. Gode holdninger har du også: Du har rett i at altfor mange unge sliter psykisk og at presset fra sosiale medier er stort. Vi drukner i filtre og skjønnhetsapper som skal gjøre oss vakrere. Det er ikke utelukkende positivt.

Men at du går  til frontalangrep på en fotograf som bare gjør jobben sin, hjelper ingenting. Han tilbød deg og andre foreldre i barnehagen å fjerne kviser/sår fra barnebildene, og du skrek opp som et skikkelig mammamonster! Kom ikke her og plag meg og sønnen min, liksom. Han er pen nok som han er.

Foreldrene ønsker gode bilder

I følge firmaet ønsker 4 av 5 foreldre at fotografen fjerner kviser/sår fra bildene. Det er god kundeservice å tilby dette. Slike avtaler har i følge firmaet vært vanlige de siste ti årene. Ofte er det foreldrene som etterspør det. De fleste foreldre ønsker nemlig at barna skal skinne litt ekstra på bildene. Det ønsker barna selv også.

«Tror du det hjelper på komplekser å poste et ekstra stygt bilde av barnet ditt på Facebook? Ti tusen kviser, eksem og munnsår foreviget for alltid, i glass og ramme. Til hell og lykke og gild fremtid. Værsågod.»

«En får værra som en er, da’n itte vart som en sku. Inni er vi like, både je og du!»

 

Respekt og yrkesstolhet

Det er total skivebom, mener jeg. Du har rett og slett mangelfull kunnskap om foto. Og da skriver jeg ikke som politiker, men som journalist: Jeg har jobbet med fotografer i en årrekke og har den dypeste respekt for arbeidet de utfører: Familiebilder har alltid blitt retusjert/redigert for at menneskene på bildene skal se best mulig ut, sier de. Og jeg tror dem!

Tynne, retusjerte modeller er skadelig

Du tenker kanskje på tynne Instamodeller som er mer enn bare litt retusjert og ser ut som Barbie. Mange jenter blir sjuke av å følge disse modellene. De begynner å slanke seg og kan få spiseforstyrrelser. De føler seg aldri bra nok, tynne nok og vellykkede nok. Dette er jeg klar over.

Men det er noe annet, Tonje Brenna! Det er noe helt annet enn å fjerne kviser/sår/eksem og annet som barnet selv opplever som skjemmende.

Må vise bedre rolleforståelse

Det du skriker opp om, gjør vondt verre! Dessuten rammer du en hel yrkesgruppe, fotografene. Den stakkars fotografen du angrep, fikk sparken. Det hadde han ikke gjort om du het Anne Jensen. Du må forstå at du har stor makt som frontfigur i AP og vise bedre rolleforståelse. I ettertid fikk firmaet jobben tilbake, men da var skaden allerede gjort. Du brakte skam over flinke folk som gjorde jobben sin.

Likte du kvisebilder av deg sjøl?

Ofte hjelper det å feie for egen dør! Likte du kvisebildene av deg selv i ungdommen? Er ikke dine offentlige bilder littegrann glanset, iallfall tatt med godt og mykt fotolys? Liker du ikke selv bilder der du ser godt ut?  Prøv med mobilen, så ser du at alle rynkene synes i dårlig lys, mens de forsvinner om du har solen i ansiktet. Er det fake det også?

«Fotokunst handler om å få folk til å skinne og om å fange gode øyeblikk. Da brukes både sjarm, intellekt, kreativitet, tålmodighet og teknikk, i tillegg til godt lys, fotolamper og effekter.  Uheldige bilder kommer aldri på trykk av hensyn til den som er fotografert. Dette visste du ikke, eller?»

Kvisene ødela selvbildet

Jeg hadde en sønn som slet med kviser i puberteten. Det gjorde noe med selvbildet. De bildene der kvisene vistes, heiv han rett i søpla. Det ville ikke hjulpet om jeg hadde kjøpt de forhatte bildene fra skolefotografen og satte de i glass og ramme på veggen – slik at vi kunne kose oss med dem til evig tid.

«Husker du da du hadde ansiktet fullt av kviser? Så flott at fotografen fikk med alle 43 på klassebildet. » Not!

Den fotografen som brukte mykt lys og lett redigering/retusjering, fikk tvertimot min pode og andres til å stråle på bildene. De fikk bilder de var fornøyd med og kunne glede seg over.

Eksem er ikke gøy på bilder

Jeg hadde atopisk eksem, jeg Tonje Brenna. Når jeg var forkjølet, ble jeg rød rundt munnen. En slem gutt ertet. Han lo og spurte om jeg hadde fått bart. Jeg husker ennå den vonde følelsen. Hadde det syntes på bilder også, ville det vært helt krise. Jeg kan heldigvis ikke finne noen. Derimot er jeg lite fornøyd med konfimasjonsbildet og vil heller dø enn å ha det på veggen. Det er amatørmessig tatt og jeg liker ikke kjolen jeg har på meg.

Slike skuffelser kan sitte i hele livet.

En dyktig fotograf kunne reddet dagen

Med en dyktig fotograf, kan det være at jeg hadde elsket bildet og sittet igjen med en helt annen følelse!

Fotografering er en kunst. En kunst bare de flinkeste behersker. Å ta bilder av drøssevis av småbarn i en barnehage – for ikke å snakke om ungdomsskoleelever – er dessuten veldig krevende! Det er ikke alle som fikser det.

«Og nå synes jeg du kan gå i deg selv og si unnskyld til fotografen! Forøvrig ønsker jeg deg lykke til med andre og bedre utspill.»

Tonje Brenna (født i 1987) er en norsk AP-politiker som kommer fra Jessheim i Akershus. Hun er gruppeleder for Akershus Arbeiderparti, og er også nestleder i Akershus Arbeiderparti. Hun har vært valgt inn i Akershus fylkesting siden 2007.

Les om Tonje Brennas angrep på fotografen her. 

En politiker som desperat trenger oppmerksomhet? Les en frilansfotografs synspunkt her.

Les kronikk om saken her. Sosiale medier gjør oss sintere og dummere.

Slik får du gode bilder. Les tipsene her.