Annonse

tørt hår hårkur

Hårkur for tørt hår, keratinbehandling eller klippe seg kort? Jeg spurte om råd for fargebehandlet, slitt hår. Her er de rådene som virker best for mine FB-venner.

Hårpleie: Hjelp, jeg har kronisk tørt hår!

Jeg elsker sol, saltvann og blonde lokker. Jeg har krøller og det er en hårtype som lett floker seg og blir tørr. Frisører sukker når de ser håret og sier det er ødelagt. De foreslår kreatin, hårkur for tørt hår, hårextensions, pleiende balsam eller kort hår. «Fortsetter du å bleke det så ofte, detter håret av.» Å slutte å stripe håret er ikke noe alternativ: Jeg vil ikke ha grått hår, jeg trives som blondine. Å farge håret sjeldnere er en option.

Få ditt vakre hår tilbake : Jeg spør mine FB-venner om hjelp! Mange nordiske kvinner og menn sliter med tørt hår i perioder. Tørt oktobervær er et samfunnsproblem! Her er hår-tipsene jeg fikk.

  1. Balsam: Vask håret kun med balsam, ikke shampo: «Når jeg bor i seilbåt eller sydlige strøk, der håret blir utsatt for mye sol og saltvann, vasker jeg det bare i balsam, så holder det seg mykt og fint,»  er et av de mange tipsene. Rådet kommer fra en kjent lege. Det er in å bare bruke balsam, tipser flere FB-venner. Dette må testes ut!
  2. Hårkur for tørt hår: En frisør skriver: Ser ut som håret ditt trenger både proteiner og fuktighet. Saltvann og sol tørker ut håret. Bleking bryter ned skjell-laget i håret og det trengs proteiner for å bygge opp igjen. Start med proteinkur, avslutt med fuktighetsgivende conditoner og evt. en olje i håndkletørt hår, er anbefalingen. Hun nevner hårkur med solfaktor som et tips for stranden; Evt kokosolje som har naturlig solfaktor 5. Den oljen har jeg skaffet meg, så jeg har ikke gjort alt galt her. Eplesidereddik for å nøytralisere ph-verdien i håret fra tid til annen, er nok et frisørtips. Ikke bruk olje i det hele tatt, råder en annen frisør. Hun mener at oljen legger seg utenpå håret. Istedet anbefaler hun to ulike, pleiende kurer for tørt hår: Fukt-kur og protein-kur. Veksle på disse. Ta en 4. dels ert, masser kuren inn i hendene, klem den inn i hårets lengde og ikke skyll ut. Det redder håret fra mer slitasje. Gre nedenfra og opp, så slipper du knuter, anbefaler hun for oss med floker. Keratin og keratinbehandling som så mange frisører har anbefalt meg, mener hun virker best for å rette ut krøller, og det er ikke målet mitt her. En tredje frisør anbefaler å skylle håret etter bad i saltvann: Saltvann er bra for huden, ikke håret, hevder hun.
  3. Hårmaske for tørt hår: En FB-venn anbefaler Redken Extreme Strength Builder. Andre innvender at Redken ikke er et rent produkt, noen får eksem av det. De anbefaler økologiske masker, eller å bruke yoghurt/kefir. En annen venn poster et bilde av Pantene pro-V 3 minute miracle conditoner. Nok en hårkyndig FB-venn snakker varmt om Olaplex-produkter; frisøren har anbefalt henne å blande en olje og en krem og bruke som hårkur.
  4. Olje for tørt hår: Jeg har kjøpt kokosolje etter et tips her nede og har prøvd å ha det i håret før strandtur. Flere anbefaler moroccanoil for tørre tupper. En FB-venn (sykepleier) anbefaler olivenolje/mandelolje/jordnøttolje på de tørre tuppene. Olje i vått hår skal hjelpe. Arganolje. Pakke håret i plast og la det sitte noen timer, en gang i uken. En  anbefaler såpe av druesteinsolje kjøpt på La Rambla.
  5. Organiske, økologiske produkter: En mann anbefaler organisk olivenolje-produkter; balsam og kur. Han kjøper dem i en liten butikk i Grønlandsleiret i Oslo. Resten gnir han inn i ansiktet. Andre nevner økologiske produkter og vanlig såpe fremfor shampoo.
  6. Slutt å bleke håret: Tipset kommer fra en venninne ansatt i reklamebyrå. Hun er også alternativ behandler. I og med at vi begge vet at blondes have more fun (hun minner meg faktisk om det), er det et dårlig tips… Men jeg vet at grått hår er in, altså! Magasinet Tara nevner det stadig. 😉
  7. Næringsrik kost: Spis riktig, tipser en FB-venn. Melk, smør, olje, bønner, linse, nøtter, tran, omega3, vitamin C, sink, vitamin D3+K2.  Andre nevner B-vitaminer og magnesium. «For lite fett eller for mye carbs er ikke bra,» sier en annen 
  8. Øl og ølgjær skal styrke håret, nevner flere FB-venner.
  9. Kort hår: «Klipp og voks ut naturlig farge, deretter noen få striper foran kun,» anbefaler en blondine og kjent yoga-instruktør.
  10. Smør i håret. Dette er det tipset jeg er mest usikker på – ved siden av å bruke majones som hårkur.. «Margarin. Smør tjukt på og la det sitte i en hel dag. Det er helt utrolig hvordan det blir.»

Andre tips for nordisk, tørt hår? Send gjerne en kommentar!

I etterkant fikk jeg dette tipset: «Skyll ALLTID håret med kaldt vann etter at alle produkter er ute av håret. Det lukker porene og gjør at håret skiller seg lettere. Tørk håret så ofte som mulig uten hårføner. For volum: Bruk skum i hele håret, spesielt ved hårfeste. Sett opp håret i en høy og løs hestehale til håret blir litt halvtørt.»

Vask og føn – min lille hverdagsluksus

Jeg befinner meg for tiden i Barcelona hvor håret blir utsatt for mye saltvann og sol og aktive dager med liten tid til hårpleie. Jeg har krøller og mye hår, men hvert enkelt hårstrå er tynt og det gjør håret vanskelig å gre og jeg får hårdotter/floker under stress.  Jeg har allerede to ganger vært hos frisør her.   Å vaske og føne håret hos frisør er min lille luksus i hverdagen. Jeg elsker det. Frisøren får alltid skikk på håret, men etter få dager ser det tørt ut igjen. Det føles som ingen produkter virker. En gang har jeg hatt kokosolje i håret før strandtur og jeg tar magnesium, vitamin D3, C og sink samt fettsyrer . Jeg vil gjerne ta nye striper, og har ikke lyst til å klippe meg helt kort.

 

Les også: Kjerringråd mot tørt hår

Les også: Slik behandler du tørt hår (dansk artikkel)