Annonse

Velværet brer seg i hele kroppen og jeg kjenner det langt nede i føttene. Jeg er på hamam – tyrkisk bad- og får massasje av en liten kvinne fra Bali.  Hun dekker kroppen min med mykt, varmt skum og smiler til meg. Jeg håper øyeblikket aldri vil ta slutt.

Som å være barn igjen

Det er som å være barn igjen. Det er følelsen av å bli tatt vare på. Damen fra Bali tar meg i hånden og hjelper meg opp på den glatte, varme benken inne i massasjerommet. Der ligger jeg og nyter varmen og bare gleder meg til det jeg har i vente.

En peeling av hele kroppen som fjerner døde hudceller og som gjør at hver nerve våkner. En sitron- og ingefær-skrubb som svir litt der jeg er solbrent, men som gjør underverker med huden og kroppen.

En skumvask og skummassasje der varmt, knitrende deilig skum omfavner hele kroppen min. Etterpå vasker  den lille damen fra Bai som kaller seg Mini håret mitt og skyller meg, og jeg nyter det. Når hun heller varmt vann over hodet mitt, forsvinner siste rest av hodepine.

Intimt og høytidelig samtidig – en renselse

Det er ikke så mye følelsen av å bli ren; det er den deilige, sensuelle følelsen av å bli tatt hånd om på en vidunderlig måte. Jeg er sanselig og alt som har med vann og massasje  å gjøre tiltrekker meg. Jeg søker mot havet om jeg er stresset, og har jeg hodepine og spenninger i kroppen søker jeg massasje, boblebad og svømming. Jeg trenger den gode berøringen og kjenner det i hver fiber i kroppen, fra toppen av hodet til helt ute i fingrene og langt nede i føttene. Det er intimt og høytidelig samtidig, en fin kombinasjon.

Zenn Spa i Alanya – en luksusopplevelse for ham og henne

Jeg er på Zenn Spa i Alanya for å teste hamam og massasje med varme stener. Jeg har tatt hamam mange ganger i Tyrkia, men det er første gang jeg besøker dette nye, luksuriøse spaet i nærheten av Oba. Jeg har blitt tipset om det på en nettside der turister i Alanya skriver om erfaringer; og dette spaet blir anbefalt av mange. «Det beste, drar aldri noe annet sted,» skriver en dame.

Ivrig drar jeg avgårde, jeg blir hentet i bil, og sjåføren er 10 minutter før tiden – altså ikke på tyrkisk tid, som ofte er 30-40 minutter etter avtalt tid.

Luksus, velvære og traving i korridorer

Jeg har vært i små, unnselige hamam som ser rent lugubre ut på utsiden, men som er rene og decent bare man kommer ned i selve behandlingsrommene. Zenn spa er noe ganske annet. Hele steder oser av luksus og velvære, og de ansatte er profesjonelle til fingerspissene. Nesten litt i overkant, for de holder meg ikke i hånden og rusler avgårde som andre steder, men rusher avgårde foran meg gjennom lange, endeløse korridorer. «Her får vi trim,» ler en behandler som følger meg fra hamamet til et hvilerom der jeg får servert te, vann og frukt mellom øktene. Der er det tent levende lys og alt er duket for en stille stund i paradis.

Behandlingen jeg får av Mini fra Bali er det ingenting å si på. Jeg føler meg som en dronning.

Fjerner stress og spenninger

Sterk, beskyttet og vakker ligger jeg der og nyter kraftfulle hender som fjerner hvert minste stress og hver minste lille spenning fra kroppen. Samtidig blir jeg meg selv igjen. Det andre har sagt og gjort, inntrykk som har blitt for sterke og som har blitt en del av meg, renses bort og forsvinner. Jeg får mitt eget sinn og kropp tilbake igjen i gave, fulladet og blank, overlevert som en fint innpakket pakke i skum; værsågod her har du deg selv og du er faktisk veldig fin.

Massasje virker for meg

Kanskje jeg er en anspent person som lagrer for mye i hodet, hva vet jeg. Men det virker. Mang en gang har jeg kommet på ferie, utslitt etter en lang flytur og lite søvn, bare for å oppleve at jeg er helt som ny igjen etter en times massasje. Det er ingenting annet som hjelper, ikke søvn, ikke mat, ikke vin, ikke samtaler, ikke engang sex om jeg har vondt i hodet. Men et slikt pusterom hvor jeg kun er meg og blir berørt over hele kroppen, det er fantastisk.

Ble anbefalt massasje med menn

Det kan  være en kvinne eller mann som utfører massasjen, det er egentlig ikke så farlig det viktige er måten det utføres på. Mange kvinner vil ikke masseres eller oljes inn av menn og da får de en kvinnelig massør. I begynnelsen  følte også jeg at det var tryggest, helt til en kvinnelig terapeut jeg kjenner anbefalte meg å ta mer massasje med menn. Det kunne hjelpe på sjenansen, mente hun. Så da begyne jeg å prøve meg frem. Noen ganger ble det feil, for ikke alle menn er gode massører eller finner rytmen med kroppen din eller er en slik type du føler deg helt komfortabel med at skal massere deg like ved trusestrikken. Noen snakker for mye,  slik enkelte kvinnelige massører også kan ha en tendens til. Da går jeg ikke tilbake. Men ofte er de flinke, både mannlige og kvinnelige terapeuter.

Hot stone massage – massasje med varme stener

I Tyrkia snakker de ikke under seansen. Det er kanskje litt musikk, eller de synger litt, eller det er helt stille. Nå er jeg i en liten kvinne fra Balis vold, og hun er helt taus, bare masserer med olje, med varme stener så hete at jeg sier aj aj et par ganger. En venn lo da jeg skrev på Facebook at jeg nøt hot stone massage i Tyrkia, han syntes det hørtes voldsomt ut. Men det er alt annet enn hardt eller voldsomt. Tvertimot opplever jeg en myk varme fra stenene som gjør at stive ledd og vonde muskler lettere slapper av.

Uten at jeg merker det tar behandleren bilder av meg under behandlingen som jeg kan bruke i denne reportasjen. Det er godt gjort, for jeg får som oftest ting med meg, selv med hodet ned.

Problemer med nakke, skuldre og rygg

Tiden går så altfor fort på spa, og før jeg vet ordet av det er jeg ferdig. «Var du fornøyd, med alt?» spør mannen i resepsjonen. Han er takknemlig for at jeg vil skrive om opplevelsen og har gitt meg en liten rabatt. Som vanlig foreslår de at jeg skal komme tilbake og ta mer massasje. Det skjer hver gang jeg er på hamam. «Du trenger minst 4 massasjer til,» sier de gjerne, og snakker om at jeg har for mye vann i kroppen, særlig bena, og trenger lymfedrenasje. Også klager de over at jeg har harde muskler i skuldrene og deler av ryggen. «Det er for hardt her over skuldrene.» «I know. Yes.»

Trenger ro etterpå

Og ja, jeg er klar over problemene i nakke, skuldre og rygg, og det hjelper med massasje, likevel vil jeg ikke komme hver dag – det blir for mye. En behandling som denne på 2 timer er forfriskende, men jeg kan også føle meg litt trøtt etterpå – og det passer ikke så godt før en hektisk utekveld for eksempel… Det er bedre å ta behandlingen når du har noen timer til ro og velvære etterpå og ikke skal ut på livet.

Jeg kommer om jeg får tid, smiler jeg.

Bra opplevelse – bare litt hektisk

Sjåføren står parat og kjører meg tilbake til hotellet. Jeg takker for en god opplevelse og han mumler noe og forsvinner.

Alt i alt en veldig bra opplevelse. De kunne bare hatt litt mindre raske føtter og hatt litt flere smil, slik jeg har opplevd det andre steder jeg har vært. Jeg liker ikke å bli hastet med gjennom lange korridorer, jeg liker å sitte med andre over en kopp te og ta inn inntrykk fra andre gjester på stedet, nyte atmosfæren og kanskje få en leirmaske på kjøpet fra en snill massør eller eier som slår av en liten prat. Hadde jeg hatt flere med i følget og ikke kommet som en test-person, ville det kan hende blitt mer ro over oppholdet.

Forøvrig kan jeg trygt anbefale estetisk vakre Zenn spa til hvem som  helst. 🙂 

Priser inkludert pick up service med retur: Badstu og hamam med alt inkludert, skrubb, rens, skumbad og massasje, hårvask og skyll + en time terapeutiskmassasje med varme stener: 60 euro som er 586 norske kroner. På The Well i Oppegård, som er det nærmeste jeg kan sammenligne med, koster bare 50 minutters massasje over tusenlappen, så dette er en god deal.

Flere priser og mer informasjon om Zenn Spa i Alanya. Her er all info du trenger. 

Her er flere bilder fra Zenn spa i Alanya.

Fakta om hamam

Tyrkisk bad (tyrkisk: hamam, persisk bad) er den tyrkiske/persiske/arabiske/indiske varianten av dampbad. Hamamı har spilt en viktig rolle som sosial møteplass og sted for rituell rensing i tyrkisk kultur siden osmansk tid. Tyrkiske badehus kan ha en monumental utforming og representere høydepunkter i osmansk arkitektur – eller de kan være enkle og praktiske innretninger. (Wikipedia)

Ps, I Tyrkia er det hamam nærmest på hvert gatehjørne, og du kan trygt prøve hamam også hos en lokal aktør. Mitt første hotell samarbeidet med et lite enkelt sted, Star Hamam, hvor jeg fikk en god pris da jeg sa jeg kom fra Park hotell. Via gruppen Alene til Alanya på Facebook ble jeg tipset om en tyrkisk mann som formidlet god pris på hamam på Grand Alanya Hamam. Slik fikk jeg også prøvd dette store, døgnåpne spaet midt i byen til en billig penge. Søk litt rundt som meg, og snakk med folk, så får du god service og god pris. De fleste tilbyr pickup om du spør.

For luksusopplevelsen – dra til Zenn Spa med din kjære en dag, da vel! 🙂