Annonse

Dropp tomtegløgg i pappbeger, og lag din egen gløgg istedet. Det er enkelt. Jeg har min egen favoritt som jeg lager hver jul. Den er sterkt krydret og ikke for søt, og kalles for glühwein.

 

Glgg

 

Oppskriften får du her:

GLÜHWEIN

2 dl vann

2 kanelstenger

12 kryddernelliker

4 kardemommefrø

1,5 dl honning eller evt. sukker

1/2 appelsin, skåret i skiver

1 flaske rødvin

Kok opp vann, honning og krydder og la det putre i 20 minutter. Hell til side halvparten av laken og bland resten med rødvinen. Varm opp, men ikke la det bli mer enn 75 grader, ved høyere temperatur forsvinner alkoholen.

Smak til hvor søt du vil ha den. Er du sukker-junie trenger du resten av laken. Hvis ikke er det bare å ha i en appelsinskive og servere.

Jeg fant denne oppskriften i Magasinet for mange juler siden og har elsket denne gløggen siden. Et år hadde jeg mistet oppskriften og da fikk jeg opphavsmannen Andreas Viestad til å sende den til meg på nytt. Det blir ikke jul uten…

 

Iår prøvde jeg meg også på en eple-gløgg til de som skulle ha gløgg uten alkohol.

Slik lager du den:

EPLEGLØGG MED KANEL

1 liter eplejuice

4 ss brunt sukker

3 kanelstenger

1 cm revet ingefær

1 stjerneanis

1 eple i små terninger

2 ss mandler, finhakket

(Kan smakes til med vodka eller calvados om du ønsker alkohol)

 

Ha eplejuice, sukker kanelstenger, ingefær og anis i en kjele. Varm opp til kokepunktet og la det stå og trekke 10-15 minutter. Ha drikken i kopper og smak evt. til med vodka eller calvados. Ha over litt mandler og epler.

(Denne er fra Dagbladet.)