Annonse

Kvinner er selvransakende nok. Vi vil verken skrelles eller fremstilles som skrukkete appelsiner. Derimot er det nyttig å vite at appelsin er søt, stappfull av vitamin C og kun har 47 kalorier.

Norske kvinner er i overkant opptatt av sunn mat, kalorier og næringsinnhold i frukt og grønnsaker. Vi lager mat fra scratch, spiser økologisk og dyrker egne grønnsaker.

Samtidig er over halvparten av oss overvektige og ønsker vektnedgang i høst. Vi  googler febrilsk matvarer med lite kaloriinnhold . Som frukt og grønnsaker. Appelsin er genial mat når du vil ned i vekt.

Appelsin

-Selv om appelsiner er søte, så inneholder de bare 47 kalorier per 100 gram. De er fulle av C-vitaminer og metter så godt at de kan hjelpe deg med et vekttap, opplyser Aktiv Trening i en artikkel om matvarer med færrest kalorier.

Agurk

Agurk er genial om du er på slankerń i høst. -Med bare 16 kalorier per 100 gram, er agurker veldig kalorifattige samtidig som de er fulle av vann. Skjær dem i staver, og spis dem som mettende snacks, foreslår Aktiv Trening. Matvarene som inneholder færrest kalorier og som er  perfekt for din vektnedgang er agurk, rødbeter, vannmelon, sopp, asparges, sitron, blomkål, tomat og grapefrukt, melder nettstedet.

Samtidig vil vi kose oss: Vi googler sjokoladekake med banan og vil vite kaloriinnholdet i bananer.

Banan

Banan er en av 7 frukter med mest kalorier. En gjennomsnitts banan har 121 kalorier. Disse kaloriene inneholder også sunne tilskudd som C-vitaminer for immunforsvaret og pottassium; bra for hjertet.  De andre mest kaloriholdige fruktene er avokado – full av umettet fett og med masse fiber, fiken – inneholder K-vitamin for skjelettet, dadler – med fiber for bra for fordøyelse, kokos, som kan gi deg metthetsfølelse og rosiner – velg heller druer – og svisker – inneholder fiber og er bra for fordøyelsen. Alt i følge KK.

Kvinner som en skrukket appelsin

Tilbake til appelsin: Hvor kommer appelsinen som symbol på kvinnelighet inn i bildet? Aftenposten lanserte førtish-podcast med bildet av råtten appelsin. Programleder Marte Spurkland, om enn så dyktig journalist og forfatter,  tar ikke kritikken alvorlig. For nå, i neste episode, skal vi skrelles.

Trenger ikke å skrelles

Norske kvinner er selvransakende nok og trenger ikke skrelles verken inn eller utover. Bildet er og blir rart. Det er noe som heter kill your darlings, og dette er en av dem. Hvor mye de enn har tenkt  at dette er en god plan, så er den det ikke. «Skal vi være skrukkete»? spør min venninne såret over middagen. Hun takker for at jeg ble sint og tok igjen med førtish-damene. Selv en dame på 90 hadde vi aldri kalt muggen. Aldri! 

Muggen forsvinner ikke

Her tenker jeg på en tidligere kjæreste som snakket om løkens mange lag. Han var redd for at om alle lagene hans ble skrelt av, så var det ikke noe igjen på bunnen.  Og litt sånn føler jeg det nå. Som om noen kommer meg for nær og ikke på noen positiv måte. Jeg føler på et ubehag. For jeg kjenner allerede godt på mine sårbare sider. Jeg trenger noe annet. Muggen forsvinner ikke, selv om den er fjernet fra vignetten. Sorry! 

Løk er forøvrig veldig sunt, beskytter mot kreft og inneholder kun 32 kalorier.

Hanne Kristin Rohde kom ikke

Jeg hører på andre episode av førti-ish og prøver å like den. De snakker om en kjent kvinne som gråt på jobben og gjorde suksess etter at hun sa opp jobben. Nå kommer Hanne Kristin Rohde og snakker om maktens korridorer og bøkene sine, tenker jeg. Men nei. Det er en utenlandsk kvinne jeg aldri har hørt om. Det er intellektuelt godt, men fjernt fra norske kvinners hverdag.

Jeg gråt på jobb da jeg var 31, ikke i overgangsalderen. Jeg tror flere unge kvinner gråter på jobb enn eldre.

Overgangsalderen er et viktig tema – men det fenger ikke

De snakker om overgangsalderen og midtlivet som jo er et så viktig tema, og jeg tenker på Dora Thorhallsdottir som behersker dette temaet lekende lett med sin omreisende standup-turné og på sexolog Beate Alstad som så glimrende forteller om hvordan kvinners seksualitet har blitt trykket ned i århundrer og hvordan vi kan få en mer leken og positiv overgangsalder. Ingen av disse er med. Kun Martes venninne Kristine Hellesland, som stadig supplerer med «helt enig», uten at jeg føler meg deltakende. Det handler om TV-serien Borgen og hovedpersonen Birgitte som fremstilles urettferdig, som en rasende og maktsyk overgangsalderkvinne. Slik er ikke kvinner flest.

Kjenner meg ikke igjen

Dere gjør alt så klisjéaktig. Jeg svettet ikke en dråpe i overgangsalderen. Jeg  svetter ikke. Ikke engang i sauna. Beklager! Derimot har jeg hatt en mannlig beiler med et svetteproblem. Og da han lå over meg i sengen og svettedråpene hans haglet over pannen min, fikk jeg endelig føle på hvordan overdreven svetting kan føles. Slitsomt. Jeg måtte be om et håndkle. Kanskje det finnes en selvhjelpsbok? Jeg har vært utbrent som alenemor med utmattende redaktørjobb. Om hormoner gjorde det verre, hadde jeg ikke tid til å tenke på. Trening og positiv tenkning var min kraft.

  1. Hold appelsinen der den hører hjemme

Men tilbake til appelsinen en siste gang. Den googler folk forbausende lite. Det er kanskje fordi det er feil årstid og lenge til påske. Påskeappelsinen – den er frisk, fersk og saftig  og illustreres best av tidligere kollega og fotograf Britt Krogsvold – lykkelig på ski  i påskefjellet. Selve symbolet på glad, norsk påske. Appelsin og kvikklunsj. Hørt om det?

Hold appelsinen der den hører hjemme. Vær så snill.

Lykke til med nye og litt mer oppløftende episoder om den viktige overgangsalderen og midtlivstiden. Beklagelig nok har jeg fått en overdose og kommer ikke til å følge podden.