Annonse

Du kan kysse, dra på date i ørkenen, nyte alkohol og gå lettkledd. Men en sigarett med hasj kan gi deg 4 år i fengsel.

Folk har så mange fordommer om Dubai og andre muslimske kulturer. En gresk mann som pusser opp for meg, sier at han aldri vil dra til muslimske land, han er skeptisk til den kulturen. Venner har sagt at kvinner får problemer i Dubai om de ikke har på seg hijab. Han tror at jeg har måttet gå i hijab hele uken jeg tilbrakte i Dubai. Jeg ler og viser ham bilder fra turer downtown og på jeep-safari der jeg har på meg kort, sexy kjole og kort shorts. Alle jeg møtte, smilte og viste respekt for meg, uansett antrekk.

For dyrt i Dubai?

Den  ene gangen jeg hadde på meg muslimsk, tradisjonelt klesplagg var da jeg fikk tilbud om å prøve drakten på en photoshoot i ørkenen. Det følte jeg var en ære. Så mange myter, så mye grunnløs frykt! «Da virker det jo ikke så strengt likevel,» sier den greske maleren – men det er dyrt legger han til; for dyrt for ham og familien.

«Det finnes billige fly-billetter og billig hotell. Du kan lage din egen  pakke,» sier jeg og forteller at sønnen og jeg fikk hele turen for rundt 14 000, altså 7000 per person. Da bodde vi på 4,5 stjerners hotell i byen med solterrasse med pool på rooftop og levde som konger. Vi fløy Aeroflot via Moskva og det gjorde flyturen rimelig. Igjen blir han overrasket – han trodde det var dyrere. Jeg hoster og innrømmer at billig nattflyving hjem har sin pris, jeg ble syk og fikk vondt i ørene. Etter den søte kløe, kommer den sure svie, som en venn nylig minnet meg på.

Invitasjon til nattlig flørt

«Det meste er lov i Dubai og turen blir så dyr eller billig som du gjør den,» sier jeg til den greske maleren. Jeg forteller om politimannen jeg møtte i baren på et hotell der det var lov å nyte alkohol i ført muslimske klær. «Du kan gjøre alt du vil her, sier han og blunker til meg. Han vil vise meg ørkenen nattestid. En spesiell opplevelse. «Er det lov, blir jeg ikke arrestert ?» spør jeg nysgjerrig, jeg tenker på Sex og Singelliv og  Samantha (spilt av Kim Cattrall).  Det gikk ikke så bra for henne da hun forsøkte seg på en nattlig flørt på stranden; hun endte opp i fengsel og ble kastet ut fra hotellet!

Han rister på hodet: Som politimann kjenner han lovene, han står med et glass øl i hånden og bærer samtidig det religiøse hodeplagget. «Du kan gå kledd som du vil, dra på romantisk date, kysse, mer….. drikke alkohol. Bare en ting må du holde deg langt unna,» forsetter han.

«Hva da? Sex?»

Narkotika gir fire år i fengsel

Men det er ikke det. Det er drugs. Hasj og andre stoffer. Blir jeg tatt med det, kan jeg regne med alt fra et halvt år til fire år i fengsel, sier han med blodalvor i stemmen. Jeg kjenner angsten komme, selv om narkotika er langt fra min virkelighet: «Jeg røyker ikke, bedyrer jeg.»

Jeg tar heller ikke sjansen på et romantisk stevnemøte i ørkenen. Politimannen er kjekk og ung, men han har kone og tre barn hjemme. Jeg vet det fordi jeg spør en eldre venn av ham i baren. Med ett er flørten over og politimannen tar meg formelt i hånden og ønsker meg en fin kveld. Han vil ikke fornærme meg. Kanskje var det en spøk…

Kvinner fester i smug

En venninne i baren forteller meg at det skjer mye bak kulissene som vi aldri får høre om. Kvinner med hijab og nikab vil også ta seg et glass på byen og ha det gøy. Da tar de av seg de religiøse plaggene, kler seg vestlig og ser ut som hvem som helst – deg eller meg – en hvilken som helst turist – mens de nyter sine forbudte gleder på byen. Ingen får vite om det og hvem skulle bry seg?

Damene som er helt tildekt med nikab, de er forresten ikke fra Dubai, de er turister, forteller hun. Det vanlige for innfødte i Dubai er at kvinnene bærer vanlig hodeplagg og ikke skjuler ansiktet.

Hun ber meg på fest med innfødte, men jeg er forkjølet og må stå over. Jeg føler meg helt trygg, men jeg er også smart og tar taxi hjem til hotellet før det blir for mange drinker.

Vanlig høflighet, sunn fornuft og et smil, har reddet meg og gjort kvelden minnerik nok en gang.

Les også: Jeg koser meg i Dubai, uten dårlig samvittighet

Les også: Ambassaden sier det meste i Dubai er trygt for turister.