Annonse

Sylvis monstre

Idiotisk tekst! Er det satire? Du tråkker utenfor! Du er ingen engel selv! Hva vil du med å ta Trond Giske? Du er moralistisk! Voldsomme krefter er i sving på sosiale medier, og jeg kom ikke ustraffet unna å skrive om den suspenderte nestlederen i Arbeiderpartiet som trakk seg som nestleder søndag kveld.

Et voldsomt, forurettet sinne

Som samfunnsblogger møter du de sinte mennene og de opprørte damene. Det er et voldsomt forurettet sinne der ute, og spesielt blant menn. Jeg har sjelden opplevd maken til reaksjoner som jeg fikk da jeg ba Trond Giske om å slutte med drikkingen og ta seg av familien. En kjent samfunnsytrer kalte meg idiot og sa han lo seg ihjel av teksten min: Han kjente familien, visste at det ikke var sånn, og sa jeg skulle bruke skrivekunnskapene mine til noe bedre. Jeg følte meg truet til å slette teksten, men før jeg rakk å spørre om det var det han ønsket, hadde han blokkert meg. Det var leit.

Jeg synes det er ren common sense å be divaen Giske om å kutte ut fylla og holde seg hjemme en stund. Hadde han vært en venn av meg, hadde jeg sagt nettopp dette:

– Nei, du skal ikke dusje med meg, kom deg hjem til dama di og ta vare på familien.

Det er en kjensgjerning at mange forhold ryker på grunn av stort alkoholforbruk hos en av partene, og  også om en av partene  føler seg bedratt.

Lær av Vinni, Giske!

Rapperen Vinni sto frem med en slik erkjennelse. Han var utro i grisefylla og ble kastet ut, men ble siden tatt til nåde igjen av dama. Det sto respekt av måten han la seg flat på – og sang om det. «Halve meg er borte,» het sangen: Vinni erkjente hvor egoistisk han hadde vært; han var rusmisbruker, lite hjemme og hadde mange sene kvelder på byen og var så fortvilet etter bruddet  at han begynte i terapi. At paret senere ble skilt på nytt, var synd, men såvidt jeg vet er de fortsatt gode venner.

For Trump er det for sent med personlighetsendring. For Vinni var det ikke for sent, og forhåpentlig ikke for Giske heller. Det er på tide å endre kurs, og det skammer jeg meg ikke over å si. Jeg er sikker på at psykologen hans sier det samme, om han har noen.

Ikke dusj med andre

Den suspenderte nestlederen har bevist ved utallige anledninger at utagerende festing fører til at han ikke har styr på sjekkingen. Han trår over grenser til unge kvinner han møter i partiøyemed og svikter samtidig  den han har hjemme. Vil ha i pose og sekk, som Sigrid Bonde Tusvik beskrev det i sin ytring. Jeg ville iallfall ikke likt at mannen min begynte å kle av seg og ville dusje med en partikollega i 40-årene. Dette var i 2017.

Hold familien utenfor

Flere kvinner som leser bloggen min, liker ikke at jeg nevner at Giske har  familie. De mener jeg trår utenfor og at det er saken uvesentlig og at jeg sårer dem. En eldre kvinne skrev riktignok: «Alle andre skal ta hensyn til hans familie. Burde det da ikke ha ringt en bjelle hos han selv før hans utskeielser. Og forresten har han jo brutt sitt partis «kjøreregler».»

Les også min blogg som førte til reaksjoner: Ta vare på familien!

Det er en stor bit av bildet at maktmannen også er familiemann. Vi er sammensatte, hele mennesker, og hvordan vi har det hjemme påvirker hvordan vi har det på jobben. Ting henger sammen. Hadde familien vært ukjent, ville jeg styrt unna – men han har vært hyppig i media med familien – og da er det innafor å vise til noen artikler de har stått frem i. Det blir kunstig å late som familien ikke finnes, selv om det er en sår situasjon som jeg har respekt for. Jeg tenker etikk når jeg skriver, og korrigerer meg selv om jeg er usikker. Noen ganger stryker jeg også kommentarer om noen synes jeg har vært for sleivete. Nå har samboer Haddy selv uttrykt sin støtte til mannen i media, og da lenker jeg til saken her.

En grunn til at Jeppe drikker

Jeg holder fast ved mine meninger: Når det stadig går over styr, så er det på tide å gjøre noe med problemene! «Komme seg til hektene igjen,» som Trond selv sier. Det har ikke noe med moralisme å gjøre: Single menn drikker på byen og sjekker hvem de vil og gifte menn kan ha utenomekteskapelige affærer. Men det er jo ikke det det er snakk om her. Han trår over grenser slik at kvinner står frem om varsler om pinlige og leie episoder gjennom mange år! Dette har han visst om og ikke tatt innover seg. Og/eller det kan skyldes et begynnende alkoholproblem som han ikke har styr på.

Det er en grunn til at Jeppe drikker, og en grunn til at Giske blir ustadig beruset og har tunga langt ned i halsen til en ungjente. Det finnes hjelp for sånt. Fanny Duckert som har uttrykt sympati for Giske og familien, er også ekspert på alkoholproblemer.  Men det spørs om hun tar jobben. Hun har uttalt at hun ikke vil ha i oppgave å redde kulturen eller ukulturen i Arbeiderpartiet – for rådgivere blir ofte spist i slike prosesser.

Jeg er sint

Og heller ikke jeg vil prøve meg på en så vanskelig oppgave. Faktisk er jeg sint, for jeg har engasjert meg i partiet og synes det er leit at så mye er brutt ned at partiet nærmest fremstår som ødelagt og at Støre virker helt kjørt. Det er en situasjon ingen ønsker. Hele Arbeiderpartiet må gjennom en renselsesprosess: For Giske er et symptom på en hel kultur som er feil og vi kan ikke gi ham skylda for alt som gikk galt.

Les også: Hvem skal vi gå til når det er ledelsen som er jævlige?

Les også: Jeg trakk meg fra styret i Oppegård arbeiderparti

Håper på selvransakelse: Si unnskyld.

Jeg tror ellers på det gode i mennesket, og jeg håper denne prosessen kan gjøre Giske mer ydmyk, at han sier ordentlig unnskyld til de han har såret og at det fører til selvransakelse.  Det viste seg jo etter valgkampen at folk hadde grått på do og vært fortvilet på grunn av valgkampleder Giske, som i følge Sigrid Bonde Tusvik ga blaffen. Kanskje var han utslitt, for når vi er slitne og på høygear kan nervene spille oss et puss og vi mister gangsynet. Noen må langt ned i gjørmen, før de vil endre seg og gjøre noe med problemene. Men nå har du sjansen til å vise deg som et bedre menneske, Giske. Og nei – jeg mener ikke at du er den eneste som skal gjøre det. Vi har alle en mulighet til å starte det nye året med å snu dårlige vaner og bør også feie for egen dør, som mine lesere påpeker.

Lykke til med nye toner og takter; du kommer jo fra en musikalsk familie. Bruk sykmeldingsperioden til noe fornuftig, vær så snill. Hent deg inn igjen, gå turer, tren, ha samtaler med gode personer og hold deg hjemme.

Les også: Alkoholen er elefanten (Rolness)

Les også: Støtte til Trond Giske: En umenneskelig prosess.