Annonse

På fester med høyt alkoholinntak skal Giske ha utsatt unge kvinner for upassende kurtise og seksuell trakassering. Ta deg et hvitt år, Giske, og konsentrer deg om samboer og barn!

Han står i baren og nærmest gråter, den voksne, svært berusede engelskmannen. Det er på er diskotek i Barcelona. ”Jeg vil ha servitrisen bak baren, men hun vil ikke ha meg,” klager han sin nød til meg, en langt eldre kvinne. Han spør om jeg vil ha noe å drikke, kjøper en drink til meg i selvtrøst, gir meg et kyss og forsvinner duknakket tilbake til guttegjengen. Jeg skotter mot servitrisen bak disken og ser at øynene hennes ser redde ut. Hun er helt tydelig svært lite glad for situasjonen og den uønskede kurtiseringen. Kanskje har hun opplevd det litt for mange ganger før.

Servitriser er ikke fritt vilt!

Hva er det som gjør at festeglade, voksne menn som engelskmannen og maktmenn som Trond tror at servitriser på jobb står der fordi de ønsker å bli sjekket opp av fulle menn de aldri har møtt før? Jentene er på jobb og har kanskje en kjæreste hjemme. De er ikke en vare som kan kjøpes på linje med den tiende gin and tonicen du ikke har godt av. Men fylla har skylda og menn som engelskmannen, Giske og kjente menn og politikere kan bli så høye på seg selv, av alkohol, makt og Gud vet hva at de tror de har lov til å prøve seg på alt som kan krype og gå av hunkjønn. Giske skal ha utsatt både en ung servitør og en ung preste-student for uønsket oppmerksomhet. Han skal også ha kysset og befølt en ung kvinne i AUF mot hennes vilje. Giske er riktignok ikke anmeldt eller anklaget for direkte overgrep. Mange andre politikere har trådt feil før ham – og utført langt mer alvorlige handlinger. Men dette er ingen unnskyldning for en som drømmer om å bli statsminister.

Vi kan alle trå feil

Man skal vise ydymykhet i en slik situasjon som Giske er i. Vi kan alle ha vanskelige perioder hvor vi kræsjer, vi kan alle trå feil. Mediekjøret har vært hardt, og det er tøft å stå i det presset; man kan bli syk av det som profesjonelle fagpersoner har uttalt. Psykolog Fanny Duckert ba mediene vise hensyn til nestlederen og uttalte at han står i et helvete. Samtidig har Trond familie som han helt sikkert er bekymret for nå; han er samboer med 13 år yngre Haddy N´jie og har tenåringsdatteren Una fra et tidligere forhold. Det må være grusomt å oppleve at hans nærmeste nå får lese i avisene om pinlig adferd han skal ha utsatt partikolleger og unge kvinner utenfor partiet for. Jeg føler sympati for privatmannen Trond Giske og tenker at han har det vondt nå.

Sliter trolig på hjemmebane

Fra mitt ståsted kan jeg også tenke meg at Giske har en tøff jobb med å berolige sin samboer med at noen av sakene virkelig er snakk om grunnløse beskyldninger og falske anklager, noe han hevdet for kort tid siden på sin Facebook-side. Vi lever i en rettsstat og han har lov til å forsvare seg og fortelle sin versjon av virkeligheten.

Tidligere har Giske innrømmet og beklaget overtramp og ufin oppførsel. Det står det respekt av. Men det har kommet nye varsler før jul og kvinner har rapportert om upassende adferd også i siste valgkamp – altså etter at han fikk ny samboer og barn i april for to år siden.

Samboeren fikk fødselsdepresjon

På hjemmebane har Giske hatt en krevende periode. Han og samboeren har stått åpent frem i media og fortalt at Haddy fikk fødselsdepresjon etter et hastekeisersnitt. Hun berømmet samboeren for sin innsats på hjemmebane, og fortalte at hun var redd for at datteren Maria skulle dø. Ifølge ukebladoppslag var samboeren en enorm støtte for henne i den første tiden etter en dramatisk fødsel.

Ingen er bare slem og dum. Giske har helt tydelig mange gode kvaliteter og stor omsorgsevne, både som politiker, samboer og pappa. Men ifølge varslere har han gjentatt ganger trådt over grensen for hvordan en topp-politer kan oppføre seg.

 

Mannsgris, ikke erobrer

Det er på tide å stikke fingeren i jorda og se at du er en mann på 51 som av og til, og ifølge varslere kan opptre som en mannsgris unge jenter misliker.  Jenter på 18 og 25 velger selv hvem de vil bli sjekket opp av og tydeligvis synes noen av dem at du ikke er en Guds gave til kvinnen, men en slitsom barbore de ikke vil ha.

Jeg anbefaler deg å kutte ut drikkingen og ta et hvitt år, og reparere forholdet til dine nærmeste; samboer, barn og tenåringdatter. Så går det sikkert an å gjenreise tillit og få nye verv etterhvert. Det er du god nok til.

Omplassering det beste

Den andre nestlederen, Hadia Tajik, har stått frem og sagt at hun er rystet over historiene hun har hørt – som menneske, kvinne og jurist. Men at hun sier dette på egne vegne er ikke nok til å ta fra Giske vervet som nestleder. I dag sto Jonas Gahr Støre frem på politisk kvarter og varslet en ryddig prosess med advokat der både varslerne og Giske selv skal få uttale seg. Han viste seg som en klok partileder. Giske er sykemeldt og fritatt fra vervet som nestleder på ubestemt tid – mens partiet får tid til å rydde opp.

Jeg tenker at en omplassering i Arbeiderpartiet erdet beste når det har gått så langt som dette. Det er veldig synd for Giske og partiet, men det ser ut til å være for mange varsler, og beskyldninger om for krenkende adferd til at man bare kan reinnsette ham etter en måned eller to. Å omplassere Giske, vil også bidra til å skape ro i partiet. Politikken er nå lammet av Giske-saken.

Hva tenker du? Kan Giske få tilbake nestledervervet etter et slikt tillitsbrudd?

Jeg vil gjerne høre dine reaksjoner.

Les også: Mye kos med Trond også i 2008. 

Les også: Kjemper for sin politiske fremtid.

Les også: Sex-skandalene som har rystet det politiske Norge.

Les også: Råd til Jonas Gahr Støre

Bildet av Giske er fra Wikipedia. Foto: Fotogjengen ved Studentersamfundet i Trondhjem, 2009