Annonse

Karantene coronavirus survival tips

I dag kjente jeg at coronaisolasjonen begynte å tære på nervene. Jeg skal likevel gi deg noen survival tips i disse rare og merkelige tider i et Norge vi ikke kjenner igjen.

Jeg blogger om dagene i hjemmekaranene etter en tur til Tenerife. Dette er dag 5 i karantene. Har du vanlig hjemmekontor, kan du følge disse tipsene helt fritt. Hvis du har karantene etter tur, kan du få noen til å handle for deg, eller ha med antibac og holde 2 meter avstand om du er innom en butikk eller bensinstasjon på luftetur. Selv handler jeg kun om det er tomt i lokalet eller senteret. Jeg tar ikke på noen varer, ser meg bare rundt, tar en brus eller en blomst, betaler og går rett ut. Trenger jeg å storhandle, blir det på nett.

  1. Ta en tur til hagesenteret. Der vokser og gror så mye pent at du får håp om en fremtid. Bortsett fra skiltet med informasjon om koronaviruset, var det helt som normalt der. Jeg kjøpte stemorsplanter til kr 35 – en billig investering for litt mer vårstemning. Stemor tåler frost, så de kan du plante ut med en gang. De og påskeliljer! Å plante og drive med jord kan virke avspennende og motvirke depresjon og gir deg et friminutt fra alle dystre nyheter.

2. Ta deg en pustepause på bensinstasjonen. Det er noe trygt og godt ved å se gutta boys fylle diesel og bensin og komme ut av døren med to store grillpølser i nevene. Det er normalt, sånn som det pleier å være. Også på min lokale bensinstasjon var det satt opp et skilt med betryggende coronaregler. Du kan fortsatt kjøpe is og pølser som før. Men ketchup og sennep står bak kassen av hygieniske årsaker og sitteplassene er fjernet grunnet avstandsreglene. Uansett, jeg henger ikke så mye på bensinstasjoner at det gjør noe, det var bare greit å stikke innom der.

3. Gå en tur i frisk luft. Det var det FB-venner anbefalte meg å gjøre i dag. Jeg fant ikke hestehov, men jeg fant kongler og mose. Og jeg så ikke skogen for bare trær. Da drømte jeg litt om nye reiseplaner og det kan du også gjøre. Det er gratis å google og planlegge: En vakker dag blir det lov å reise igjen. ps, kongler og mose kan du forresten bruke som dekorasjon i vårkrukkene ute.

4. Jeg var innom den lokale, tyrkiske frukt- og grønnsak-butikken. Her var alt virkelig som før. Ingen virusadvarsler å spore, bare velstand. Riktignok hadde de hansker man kunne anvende om man ville plukke frukt og grønt fra hyllene, men det var alt. Selv valgte jeg plastpakket og juice. Jeg spurte ekspeditøren om de hadde problemer med noe? – Nei. Han smilte til meg og så veldig fornøyd ut: De har nok mer kunder enn noen gang siden så mye er stengt.  En kunde takket varmt for at de holdt åpent og jeg bifallet. I disse krisetider blir man takknemlig for lite. Det er en bra ting.

5. Kjøp mat som styrker immunforsvaret. Dette får jeg kjeft for å si, men sier det likevel, inspirert av legen Fedon Lindberg. Bruk denne rare tiden til å leve litt sunnere. Les deg opp på sunne matvarer, og prøv noe nytt. Det kan du umulig angre på. Les hva gulrot, bær, bønner og ingefær er godt for under:

A. En gulrot om dagen holder deg frisk! Gulrot er rik på betakaroten, som omdannes til A-vitamin i kroppen. Vitaminet er viktig for synet og huden og er med å styre vekst og utvikling. Når du spiser gulrot, får du også i deg kalium, folinsyre, jern, karoten, magnesium og kopper. Koker du gulroten før du spiser den, inneholder den tre ganger så mye antioksidanter i følge NRK Livsstil.

B. Rips og bjørnebær var på tilbud, derfor ble det disse bærene i dag. Jeg er ellers glad i blåbær, bringebær eller jordbær på havregrøten. Rips minner meg om mormors hage: De inneholder fiber og vitamin C. Bjørnebær er rike på kostfiber, vitamin C og kobber. De viktigste plantestoffene i bjørnebær er antocyaniner – som i blåbær.

C. Ingefærshot har jeg aldri prøvd før. Ingefær inneholder kalsium, kalium, fosfor, kobber og magnesium samt vitamin C, B6 og E. Jeg er litt sår i halsen og en stor slurk av denne rev skikkelig i halsen. Kanskje virker den like godt som brennevin-shot? Sikkert sunnere. Prøv!

D. Haricot Verts Bønner – delikatessebønner: Disse er et funn. Bønner har lavt energi – og fettinnhold og  høyt innhold av protein som gir vekst i muskelmasse. Bønner inneholder også B-vitaminet folat som reduserer tretthet og utmattelse. Og – masse, sunt kostfiber som er supert for fordøyelsen.

Jeg rydder i klesskapet og dagens antrekk er en gammel genser fra B-Young. Design var liksom litt morsommere før, ikke sant? Nå skal jeg finne frem DuoLingo og øve litt på spansken. Å lære et nytt språk er ikke så dumt i disse krisetider. Hva gjør du selv?