Annonse

slik styrker du immunforsvaret

Redd for å bli syk av coronavirus eller influensa? Ta grep nå! Her er rådene du trenger for å styrke ditt immunforsvar. Denne bloggen er inspirert av tips fra lege Fedon Lindberg.

-Mange blir syke av pandemien og mange er redde. Men ikke få panikk! Hele 4 av 5 blir ikke syke av viruset: De får kun lettere symptomer.

-Svært få barn blir smittet og gjør de det, er symptomene svært milde.

-De det er fare for er eldre i høy alder og syke med nedsatt immunforsvar og underliggende sykdommer.

-Hva kan du så gjøre for å styrke ditt immunforsvar? Gjør du det, minsker du risikoen for sykdom generelt og virus og bakterier spesielt! I følge den greske kjendis-legen Fedon Lindberg med egen klinikk i Oslo beskytter et sterkt immunforsvar også mot kreft. Kreft er den viktigste årsaken til for tidlig død i Norge. Fedon nevner også at mange matvarer inneholder stoffer som dreper virus og bakterier.

Så kjør på med ekstra grønnaker til påskemiddagen! Løp og kjøp. Det er en bilig investering for helsa og ingen har dødd av litt ekstra krydder eller hvitløk.

Les også: Lag påskelam med NRK.

Disse grepene må du ta nå: Her er 11 gode råd:

 1. Vitamin D: Om vinteren får vi for lite sollys. Sollys i små doser gir deg verdifulle doser av D-vitaminer som kroppen kan lagre. Men om vinteren i mørketiden går vi tomme for vitamin D. Å ta ekstra D-vitamin-tilskudd er derfor en billig investering for å beskytte deg mot influensa og luftveissykdommer. Sannsynlig virker det også mot coronavirus, i følge Fedon. En studie viser at tilskudd av D-vitamin reduserer risikoen for akutt luftveisinfeksjon. Fedon anbefaler å teste D-vitamin-innholdet i blodet, men å komme til hos lege er vanskelig nå. Det enkleste du kan gjøre er derfor å kjøpe D-vitaminer på apoteket og ta 1-2 tabletter daglig. Jeg ble anbefalt D3-vitamin som jeg viser på bildet. Å ta D-vitaminer starter jeg med allerede i dag!
 2. Omega 3 Fettsyrer: Tar du ikke tran, er omega 3 fettsyrer i tablettform et must for å holde seg frisk og rask. Selv glemmer jeg det i perioder. Det kan gjøre meg mer utsatt for virus og bakterier. Jeg ilte til da apoteket solgte ut et produkt for halv pris i dag. Jeg kjøpte 1000 mg høykonsentrert omega 3 og kan ta 1-4 tabletter per dag.
 3. Hva skal du spise? Masse friske grønnsaker og frukt styrker immunforsvaret. Grønnsaker og frukt med sterke farger har mest antioksidanter. De inneholder vitaminer, sink og fiber i tillegg. Så kjør på, men ikke spis så mye at du får vondt i magen. Jeg spise aldri grønnsaker og frukt samtidig, da det kan gi mageknip. Så enten unner jeg meg en fruktsnack ELLER en grønnsaksnack.  Det er plass til begge deler i løpet av dagen. I følge Fedon beskytter oransje grønnsaker ekstra mot bakterieinfeksjoner. Gulrøtter, søtpotet, tomater og gresskar. Gulrøtter beskytter også mot kreft.
 4. Fisk og nøtter kan styrke immunforsvaret. Så legg fisk og nøtter i handlekurven neste gang du våger deg ut i butikken – eller bestill på nett.
 5. Løk og hvitløk virker ikke så sunt, men er faktisk unikt når det gjelder å bekjempe infeksjoner. I følge Fedon er hvitløk rene antibiotika-kuren! Så får vi heller tåle at det lukter litt. Rå og fersk skal den visstnok virke best, og har kraftigere virkning når du knuser den. Jeg har ikke hvitløkspresse, men får kanskje skaffe meg en.
 6. Yoghurt og kefir (probiotika) skal i følge forskning kunne øke immunforsvaret og redusere luftveisinfeksjoner, i følge Fedon. Så spis litt yoghurt eller drikk kefir eller vannkefir hver dag.
 7. Sink er sunt og styrker immunforsvaret: Sink finner du i østers, krabbe, magert rødt kjøtt, kylling/kalkun, nøtter og bønner.
 8. Selen kan hindre kreft, virke antialdrende og styrke skjoldbruskkjertelen og styrke immunforsvaret. Selen finner du i kornvarer som mais, hvete og ris, nøtter (paranøtter og valnøtter) , soyabønner, storfekjøtt, kylling, egg og ost og sjømat som tunfisk. Havre, torsk og kalkun inneholder også selen.
 9. Cayennepepper og chili: Disse skal virke smertedempende og hjelpe mot vond hals. Chili inneholder også mye C-vitamin, som kan minske varigheten av forkjølelser.
 10. Ferskpresset appelsinjuice er stappfull av C-vitamin og hjelper mot virus-infeksjoner og forkjølelse.
 11. Grønn te er stappfull av antioksidanter og hjelper på immunsystemet. Ingefærte er smertestillende og kan bekjempe virus. Og drikk mye vann! Da puster du og føler deg bedre. Åtte glass er maks på en dag, i følge Fedon.

Vil du ha flere råd mot coronavirus og hvordan du styrker immunforsvaret? Les hele artikkelen fra Fedon Lindberg her.

NB: Ingen av disse rådene som nevnes her, kan selvsagt garantere at du ikke blir syk eller ikke blir smittet av Coronaviruset. Det er generelle kostholdsråd som virker positivt mot en rekke ulike infeksjoner og som kan bedre din helsetilstand. Viser ellers til artikkelen fra lege og helseekspert med godt renomme, Fedon Lindberg. Jeg har tidligere intervjuet ham flere ganger for Norsk ukeblad. 

Les også:

Ikke gi opp: Slik spiser du deg i bedre form

Får du i deg nok næringsstoffer?

Slik får du en lykkelig alderdom

7 enkle og deilige tips: Slik får du mer sexlyst

10 enkle tips til deg: Slik blir du sunnere

Redd for Corona-virus? Slik blir du kvitt angsten. 6 gode råd

Hey! Skulle ikke du være hjemme i karantene? Les min blogg og lær deg reglene!

 

En tur ut i frisk luft og sollys, hjelper også på immunforsvaret og humøret – samt at du tilfører kroppen livsnødvendig D-vitamin.