Annonse

vektnedgang

Jeg bryr meg om din helse! Derfor gir jeg ikke blaffen i om du spiser usunt og dør flere tiår for tidlig. Jeg kan ikke si som tidligere folkehelseminister Sylvi Listhaug; spis så mye rødt kjøtt og nyt så mye alkohol og røyk du bare vil. Med 8 ekstra koronakilo er det andre tips som gjelder.

Kosthold betyr enda mer enn trening når du vil gå ned i vekt eller bedre formen.

Denne artikkelen har vært trykket før. Jeg trykker den på nytt fordi mange spør meg hvordan de får til vektnedgang og blir kvitt koronakiloene. Her er tipsene på nytt.  I dag er det Bent Høie som skulle gitt osss helsetipsene. De uteblir! Vi får finne ut av det selv. Og kanskje er det ikke så farlig med litt feriemage. Velvære betyr også mye. God sommer fra meg. <3 

Les også: Slik får du til vektreduksjon i sommer; 5 enkle tips

Nordmenn blir større og stadig fler sliter med å komme ned i vekt, opp av sofaen og i bedre form. Nylig spurte en venn meg om tips til en sunnere livsstil: Han har sittet mye stille i sofaen og gått opp i vekt i koronatider. Jeg tar mennesker som sliter på alvor, enten det er overvekt eller depresjon.

Og nå er det alvor! En av tre har gått opp i vekt og er i dårligere form etter pandemien, viser folkehelseundersøkelsen 2020..

Test en ny diett.Les også: Keto-dietten gjør deg fem kilo slankere på null komma niks. 

Her er noen smarte tips.

Hva du spiser betyr mest:

Du kan trene så mye du vil, men kostholdet betyr enda mer om du vil gå ned i vekt og bedre formen. D-vitaminer, tran/fettsyrer og multivitaminer er et must. Pluss på med mat som gir god energi og har lite kalorier og du kan spise deg i bedre form. Selv var jeg en sliten journalist som røkte 20 sigaretter om dagen. I dag er røyken borte og jeg spiser sunt og holder meg i form.

Les også: Slik gikk det med Linda som gikk ned 55 kilo. Les artikkelen her. 

Les også: 11 tips: Unngå å bli syk av coronaviruset: Slik styrker du immunforsvaret!

Gjør som meg – stump røyken!

For å få overskudd til det du ønsker, gjelder det å spise riktig: Det er  også smart å stumpe røyken. Selv sluttet jeg å røyke fordi kroppen ikke tålte nikotin lenger: Jeg var svimmel og hostet om natten. Flere ganger hadde jeg jeg sluttet og begynt igjen. Nå orket jeg ikke mer. Jeg hadde halsbetennelse og var for syk til røyke: «Tine, nå tar du deg en pause,» sa jeg til meg selv. Jeg visste at jeg ikke tålte presset om at det skulle være på livstid.

Maten smaker bedre

Den pausen har vart i 20 år. Jeg klarte å slutte å røyke ved å tygge Nicorette røyketyggegummi. Jeg laget meg et bilde i hodet av askebeger som luktet vondt. Jeg gikk  turer i skogen, trene på studio og tok en dag av gangen. Jeg ble rastløs og da hjalp det å bevege seg.  Jeg la meg på noen kilo, men heller det enn å være avhengig av nikotin. I dag er røyksuget helt borte – det tok år! Maten smaker bedre, jeg sparer penger, har bedre helse og er i bedre form. Det var verdt det.

Havregrøt gir en god start på dagen

Kostholdet er mer regulert enn før: Hjemme starter jeg dagen med havregrøt laget på vann i mikroen (eller kokt i gryte) med rosiner, ørlite salt og kanel. (Ikke lag den for tykk, den smaker bedre litt mykere.) Over grøten har jeg tinte blåbær, ferske bringebær og jordbær eller litt frukt og nøtter. Jeg topper med mager Tine melk for bedre smak.  Det er mitt beste tips for å spise seg i bedre form. Havregrøt holder magen i orden samtidig som grøten sitter lenge i magen – enten du skal trene eller på jobb. En god kopp kaffe og isvann samt et lite glass appelsinjuice er godt tilbehør. Samtidig tar jeg vitaminer som jeg har  i en boks på stuebordet for å huske dem.

Få magen i orden

En venninne som slet med oppblåst mage, forteller om stor bedring etter å ha gått over til havregrøt om morgenen laget på økologiske gryn. Selv har jeg oppdaget økologiske steel cut havregryn. De tar litt lenger tid å koke, og har små runde korn som gir  god smak og en deilig fornemmelse i munnen.  Jeg varierer med Granola med kakao og bringebær, Havrefras og Biola yoghurt med korn og bær over.

Les også: Hvordan bli kvitt magefettet? 6 kjappe tips

Spis mer fullkorn

Vi får i oss for lite fullkorn i Norge: Spis hver dag 1-2 rugbrødskiver i tillegg og en porsjon fullkornris, så er du på god vei til bedre form gjennom maten du får i deg.

Mellommåltider er viktig

Mellommåltider er viktig når du vil spise deg i bedre form – og da kan du bruke knekkebrød med jalapeno mager ost – min favoritt for tiden. Magerost med kylling er en ny favoritt i sommer, gjerne toppet med agurk eller paprika. Yoplait yoghurt eller vaniljekesam med bringebær, blåbær eller frukt er fin mellommat. Et eple, en banan, en gulrot eller tørket frukt er også bra. Jeg har lyst på boller og vafler hver dag, så jeg må  bruke egenvilje for å styre unna Narvesen-kiosken.

Les også: Slik får du til vektreduksjon i sommer; 5 enkle tips

Unn deg en godbit av og til

Knepet er å unne seg en liten muffins eller en iskrem av og til – da blir ikke søtsuget så farlig – du vet du kan få en liten godbit etter en treningsøkt. Det hender også jeg skeier ut med en kyllingburger fra en av hurtigkjedene, da med lettbrus eller farris til. Må jeg bare ha pommes frites, så velger jeg den minste de har, og sjelden.

Spis kylling, kalkun og grønnsaker

Ellers så kjøper jeg mye kylling- og kalkunfileter som jeg steker i ovnen og skjærer opp. Godt både som pålegg og middag og lite kalorier. Jeg bruker mer grønnsaker enn poteter. Grønnsakene skal fylle halve tallerkenen. Kjøp inn mye forskjellig så du ikke går lei. Biff med wokede grønnsaker er like godt som biff med fet saus og fløtegratinerte poteter,  det er bare en vanesak. Saus er godt sier du? Enig – da finnes det mange magre varianter å få kjøpt. Jeg er dårlig på fisk, men kjøper av og til fileter som jeg steker i ovnen med grønnsaker, olje og krydder. Kesam er greit tilbehør for de late. Og reker uten majones, men med mye sitron  – og kanskje på rugbrød heller enn loff  – hva med det? ;

En ferievenninne lærte meg å like tunfisksalat med kokt egg – anbefales til lunsj!

Hva med vegetar?

Vi spiser for mye rødt kjøtt i Norge. Selv har jeg byttet til vegetar noen dager i uken og har forelsket meg i kikertcurryen til Grønne Folk. God med creme fraiche, lime og med ris eller salat.  Chili sin carne og bolognese fra samme leverandør er også god på smak. Til bolognesen koker jeg fullkornpasta.

Dette kan du knaske uten å gå opp i vekt: 

-Knaskegulrøtter, små tomater og sukkererter er god snacks når du er litt fysen på noe.

-Kokte egg er sunne og mettende, bruk dem på rugbrød eller knekkebrød.

-En god omelett er supersunn.

-Tørket mango; en bit av denne til kaffen er bedre enn twist.

-En neve nøtter funker som sunt påfyll.

-Popkorn har lite kalorier sammenlignet med chips.

Grønnkålchips  – du må bare prøve det! Legg bitene på bakepapir på en stekeplate, ha over olivenolje, litt salt og chilikrydder og stek midt i ovnen på 180 grader i 8-10 min. Et must til Tv-filmen eller (den ene) coronaen med lime.

-Dropp mye øl og ta heller et glass tørr hvitvin eller rødvin som inneholder mindre kalorier.

-Farris med sitronskive og cola zero hjelper mot søtsug. Jeg kjøper bokser i Sverige, og føler det blir som en liten snacks. Isvann med masse isbiter er godt. Salte pastiller uten sukker virker også for meg.

-Har du lyst på noe søtt, så ta et knekkebrød med Tine ekte geitost eller skjær opp frukt i biter; appelsin, melon, jordbær el.l.

-Husk D-vitaminer, vitamin C og Sink samt fettsyrer daglig.

For vektnedgang er det også viktig å senke stressnivået og sørge for god og nok søvn. Er du som meg, drikker du for lite vann og legger deg for sent om kvelden. Du skeier også ut med noe godt for sent på kvelden, noe som lett setter seg på magen. Lett mat om kvelden er smart. Spis heller en stor lunsj. Mer struktur kan forresten fjerne hodepinen og gjøre deg mer opplagt om morgenen. Og så var det grønnsakene da. Glemte du dem i dag også? Jeg skylder på teflonhjernen. Gå deg en halvtimes tur mens du spiser sukkerertene…. 😉 

Migrene og/ellers spenningshodepine: Les denne artikkelen. 

Spørsmål? Fyr løs!

Slapp? Jeg anbefaler også en legesjekk med blodprøver for å utelukke sykdom.

Les også: 10 enkle tips til deg: Slik blir du sunnere

Kroppen er 20 år yngre

Bildet er tatt av en dyktig fotograf i Antalya, Tyrkia. Under denne reisen var jeg hver dag med på vann-aerobics og brukte hotellets styrkerom. Hadde jeg ikke stumpet røyken, spist mye proteinrik mat og trent mye, så hadde jeg neppe sett slik ut i dag! Kroppen er 20 år yngre rent helsemessig sett. Dette kan du få til også.

Jeg er helsejournalist og opptatt av hva vi kan gjøre selv for å bedre helsen: Forebygging er det beste tipset for å unngå sykdom.

Flere tips til vektnedgang: Å faste deler av døgnet kan gi raskere vektreduksjon. (forskning.no)

Les også: D-vitamin kan beskytte deg mot covid-19 og influensa

Les også: C-vitamin er et kosttilskudd som ruster deg mot sykdom!

Les også: K2-vitamin kan gjøre deg mindre syk av coronavirus

Les også: Fedon Lindberg: 1 av 3 som blir syke av coronaviruset er betydelig overvektige.

Les også: Helseguru Kari Jaquesson i strupen på Bent Høie: Helt oppsiktsvekkende!

Les også: Trenger du hjelp til å komme i form, dra på treningsreise!

Les også: Enkel trim gir myke skuldre

Les også: Treningstrender

Jeg besøkte TINE og fikk tips om matvarer med mindre fett og sukker. Les tips her.

Les også: Sylvi Listhaug setter kreftkampen 10 år tilbake. Les artikkel her. 

Slik får du til vektreduksjon i sommer; 5 enkle tips

Slik forebygger du mot brystkreft

Helsebloggen 2021: Slik blir en blogg om helse og isbading til på helsetine.no

Les også: Kvinner over 30: Vi trener med tights så mye vi bare vil!

Les også : Stress kan gi skulderplager: Frozen shoulder,  en mystisk lidelse: Skulder til besvær