Annonse

C-vitamin kosttilskudd

Vitamin C er en vinner! Vitaminet kan forebygge mot forkjølelse og kreft, gi deg bedre hjerte, sterkere ledd og styrke immunforsvaret. Her er 5 tips til en sunnere hverdag med vitaminer.

Naturmedisin og alternativ medisin har blitt stemplet som kvakksalveri i disse coronatider. Det er synd, for kosttilskudd og generell styrking av immunforsvaret har mye godt for seg.

At C-vitamin minsker og forkorter plagene ved virusinfeksjoner, er hevdet gjennom mange år. Faktisk er det ikke bevist 100 prosent.  Men noen studier tyder på at det stemmer! Kosttilskuddet kan også ha forebyggende effekt.

Det vi vet er at å styrke helsen generelt og ha en sunn livsstil, hjelper mot en rekke sykdommer og lidelser. Så å forebygge ved å ta kosttilskudd, er smart!

Så til vitamin C- og det vi vet at virker.

1.Hjelper mot virusinfeksjoner: C-vitamin kan senke risikoen for å bli forkjølet. Hos noen så man også at det reduserte tiden de hadde forkjølelsessymptomer. En studie har vist at barn med virussykdom frisknet fortere til når de fikk C-vitamin. Andre studier har ikke vist slik effekt, og det trengs bedre studier for å si det sikkert. Men å forebygge mot infeksjoner som corona ved å ta vitamintilskudd, kan umulig skade! Du styrker immunforsvaret ditt, og blir bedre rustet mot sykdom.

2.Styrker hjertet ditt: Vitamin C er fantastisk for hjertet og blodomløpet ditt. I følge forskning fra 2018 fant man at C-vitamin kan forhindre atrieflimmer etter hjerteoperasjon. Barn med betennelse i hjertemuskelen kan ha effekt av intravenøs C-vitaminbehandling. C-vitamin kan også ha positiv effekt på endotel-cellene i hjertet.

Andre studier på forebygging av kreft og hjerte-kar-sykdom viser at det ikke bare er tilskudd av vitamin C som virker, men en kombinasjon av dette og stoffer i frukt og grønnsaker.

Spis derfor mer frukt og grønt med høyt innhold av vitamin C!

Her er matvarene som inneholder mye C-vitamin:
  • Grønnkål.
  • Kål. Hodekål, eller hvitkål,
  • Rød paprika
  • Brokkoli
  • Blomkål
  • Sellerirot
  • Kiwi og andre sitrusfrukter som appelsin og mandariner
  • Ananas.

Les om 20 typer mat med mye C-vitamin i denne artikkelen fra Sunnhetsrådet.

3.Gir sterkere benhelse: Norske kvinner er benskjøre, og forskere konkluderte i 2018 med at inntak av vitamin C kan gi høyere beintetthet i lårhalsen og korsryggen. C-vitamin kan altså gi deg sterkere benhelse.

4.Gunstig effekt for diabetikere og eldre: C-vitamin kan ha effekt på glukosenivået i blodet hos pasienter med  diabetes og hos eldre. Forskere etterlyser flere og bedre studier.

5.Minsker smerte: C-vitamin kan hjelpe mot smerte etter operasjoner og komplekse smerter. Dette i følge en kunnskapsoppsummering fra 2016. Smerte er subjektivt og vanskelig å måle, så her trengs det mer forskning!

6. Styrker leveren: Antioksidanter som C-vitamin kan hjelpe pasienter med leversykdom. C-vitamin øker sannsynligvis enzymaktiviteten i leveren.

7. Mulig effekt på tannkjøttet: Personer med lavt inntak av C-vitamin fikk bedre tannkjøtt etter inntak av vitamin C. Her trengs mer forskning.

8. Kan forebygge mot kreft: Forskere har funnet mulig positiv effekt av C-vitamin for forebygging av kreft. Studiene ble gjort på mange ulike krefttyper. Flere studier trengs for å si noe sikkert. Se ellers punkt 2 – hvor jeg skriver at mat med høyt vitamininnhold kan forebygge mot kreftsykdom.

Vil du vite mer om vitaminer og hvordan du kan styrke ditt immunforsvar? 

Les min helseblogg om K2-vitamin: K2-vitamin kan gjøre deg mindre syk av coronavirus

Les min  helseblogg om sink: Mistet lukt og smak etter coronavirus eller influensalignende sykdom? Sink kan hjelpe deg

Les min helseblogg om immunforsvaret: 11 tips: Unngå å bli syk av coronaviruset: Slik styrker du immunforsvaret!

Les min helseblogg der Kari Jaquesson  lynsjer helseministeren: Helseguru Kari Jaquesson i strupen på Bent Høie: Helt oppsiktsvekkende!

Les min helseblogg om overfokus på hygiene:  Overfokus på hygiene kan gjøre deg mere syk: Her er 3 tips for å styrke immunforsvaret

Bildet er tatt av Teja Klinar fra Pixabay

I denne artikkelen har jeg brukt fakta fra Nafkam.