Annonse

immunforsvar coronavirus

I disse rare tider, hjelper det med positiv innstilling og fokus på hva du kan gjøre selv. Å styrke immunforsvaret og komme i bedre form, er noe av det beste vi kan gjøre for å stå bedre rustet mot sykdom. Faktisk kan overbeskyttelse gjøre deg mere syk. Her er tre tips til deg i desember.

Dårlig immunforsvar kan skyldes at du ble overbeskyttet i barndommen. For hver infeksjon styrkes immunsystemet: Det dannes antistoffer som beskytter mot angrep av samme, eller lignende mikrober. Derfor er det viktig at du utsettes for infeksjoner som barn. «Barn må få suge på totten, leke i sandkassa og spise jord. Det utvider immunsystemets hukommelse,» sier diabetessykepleier og kostholdsveileder Hege Barhaughøgda. Noe til ettertanke nå som vi «overbeskyttes» av myndighetene for å unngå et virus som er på linje med influensa. Overopptatthet av hygiene og for mye antibac og isolasjon, kan ironisk nok gjøre deg mere syk.  Kilde her. 

Her er tre tips til hvordan du styrker immunforsvaret: 

  1. Isbad kan styrke immunforsvaret. Jeg startet med vinterbading i februar i år. Da pandemien kom, fortsatte jeg å bade med Lørdagsbaderne: Det var godt å bade som en fast rutine og jeg følte meg styrket. Jeg passet på å gå meg en tur samtidig og få D-vitamin fra solen. I likhet med mange av de andre faste baderne opplever jeg at de kalde badene hjelper på psyken: En deltager fortalte meg at i fjor var det dette som fikk henne igjennom vinteren. I følge forskning kan isbad/vinterbad styrke immunforsvaret, hemme influensa og virke positivt på tilstander som diabetes og leddgikt. Wim Hof har gjort isbad til en livsstil. Les mer om hans metode og hvordan den gjør deg sterkere her. 

2.  Noe som enkelt som søvn, kan bedre immunforsvaret ditt: Sover du mindre enn 6 timer hver natt, øker risikoen for forkjølelse og influensa med 300 prosent. Andre ting som kan hjelpe er å minske hverdagsstresset, bedre kostholdet, få i deg viktige vitaminer og mineraler, få i deg mindre alkohol, sigaretter og rusmidler og ta medisiner uten for mange bivirkninger. Fysisk aktivitet og avspenning, som yoga og meditasjon virker både helsebringende og kan minske stresset. Bare en 10 minutters spasertur daglig, skal gjøre at lungene dine kvitter seg med bakterier. Flere tips i denne saken basert på råd fra indremedisiner Fedon Lindberg. 

3. Spis fargerik mat. 

I følge ernæringsfysiolog Linn Hansen hjelper det å spise fargerik mat og grønnsaker med gode plantefiber. Hun anbefaler surkål – og sier den gjør underverker for tarmen. Et tips er å koke grønnsakene og/eller ikke spise for mye på en gang: Det kan gi luft i magen. Mindre stivelse og mindre sukker skal være bra. Du kan ha en vegetardag i uken f.eks.. Rema 1000 har mange sunne og gode vegetarretter, blant andre chili sin carne. Anbefaler å teste disse.  Jeg kjenner en mann som har byttet ut middag med brødmåltider. Det er ikke så smart. I følge ernæringsfysiologen bør minst ett av måltidene hans byttes ut med en sunn salat eller smoothie. Fisk, nøtter og bær/frukt er også bra.

Lykke til og send meg gjerne tips om hvordan du styrker immunforsvaret! 

Les også: http://helsetine.no/isbad-mot-virus-derfor-virker-det-hold-hodet-kaldt-og-hjertet-varmt/

Les også: Ikke gi opp: Slik spiser du deg i bedre form

Les også: 8 survival-covid-19-tips for ny lockdown: Vær sterk og ta livet tilbake!

Les også: Kom i form på enkelt vis: Sosial og glad på tur i hovedstaden!

Les også: Så stor er faren for å dø av coronaviruset i Norge. (Aftenposten 1.12.20)