Annonse

Søndag badet jeg med vinterbadere på Breivoll i Ås. De bruker en spesiell pusteteknikk som gjør at de kan være lenger ute i det kalde vannet: Alt i følge Wim Hof, The Ice Man: Han hevder at riktig pust og isbad gjør deg sterkere. Metoden kan styrke immunforsvaret og beskytte mot sykdom.  Les mer her.

Jeg har testet isbad tidligere. Å delta med en ny gruppe på Breivoll i Ås, var spennende. Eventet var i samarbeid med DNT og Breivoll Gård. Vi vurderte å hoppe ut fra en brygge, men flere av oss feiget ut: Vi ville gå ut langs stranden. OMG, det var gjørmete OG kaldt. Jeg hadde på ullsokker og kjente at gjørmen dro meg nedover. Ingen god følelse i disse coronatider. Men helt ufarlig, selvsagt. Jeg begynte å løpe utover for å komme raskere ut på dypet. Der ute var det et par deltakere som holdt lenger i det kalde vannet. Selv spurtet jeg raskt mot land igjen:

 

Wim Hof The Ice Man: Riktig pust og isbad gjør deg sterkere
Ny, spennende metode

Da de seigeste kom inn, spurte de om jeg også var inne i «Wim Hof Method.» Jeg sto der som et spørsmålstegn, men var rask til å be om info på messenger.

Svømmer under isen

Det jeg leste var fascinerende: Wim Hof, også kjent som «The Iceman» er en nederlandsk atlet som er kjent for sin evne til å utholde iskalde temperaturer. Han har satt Guinness rekord i å svømme under isen og ved å løpe halvmaraton barføtt på is og snø. Så langt trenger vi ikke å dra det. Folk har dødd i forsøk på å slå ham.

Gratis app med pusteteknikker

MEN Wim Hof har både en nettside og en gratis app som er interessant: Her viser han pusteøvelser og teknikk som kan gi avspenning, bedre pust og mindre stress: Det er virkelig noe vi trenger i disse skremmende coronatider. Mange opplever økt helseangst for tiden. Jeg tar meg stadig selv i å holde pusten om jeg har for mye å tenke på. Jeg glemmer å puste med magen. Det kan gi alt fra hodepine til høyre skuldre, slitenhet og spenninger. Jeg kjenner andre som sliter med tung pust i perioder. Det kan være angst-orientert.  Vi har alt å vinne på å puste bedre for å føle oss bedre.

Lystbetont og avspennende

Noe av teknikken går på styrt hyperventilering: Her må du selv føle deg frem og puste saktere enn han foreslår om det ikke føles riktig for deg. Men ellers fremstår Wim Hof som ekte. Å høre fin musikk, samtidig som du lærer om pust, er for meg lystbetont.

Styrker immunforsvaret

Pusteteknikk sammen med en jevnlig kalddusj eller isbad, skal virke godt på immunsystemet, mener Hof. Han har mange kunder som har rapportert om mindre angst, mindre sykdom og mere velvære etter å ha vært med på programmet.

Kan virke positivt på almentilstanden

Som helsejournalist er jeg svært forsiktig med å si at udokumenterte metoder virker. Det finnes ikke forskning som sier at pust og isbad kan kurere sykdom. Selv passer jeg alltid på å skrive om en metode at den «kan» virke, ikke at den virker. Slik tar vi journalister et forbehold. Mye alternative metoder er ikke godt nok forsket på til at vi kan skrive at de virker eller kurerer sykdom.

Trenger å puste med magen

Men noe kan metoden hans ha for seg: Det å puste riktig er generelt viktig. Treningssentre som nå er stengt på ubestemt tid, har yogatimer som er stappfulle av stressa mennesker. De trenger å puste ordentlig, vende blikket innover og roe ned.

Isbad er i noe grad forsket på; og sies å virke slik som annen trening; endorfinene stimuleres og du får et kick, du blir gladere. Enkelte forskere har også pekt på at isbad kan stimulere immunforsvaret positivt. Mulig kan det også være positivt for diabetes.

Les mer om gode effekter ved isbad her. Derfor er vinterbading sunt for helsen: 5 gode tips!

Bra å prøve noe nytt

Selv skal jeg lese mer om Win Hof og sjekke om det kan være noe for meg å dykke mer ned i. I disse dager i det rare NORGE hvor mye er stengt ned og alt er annerledes, finner jeg glede i å prøve noe nytt. 🙂

Ha en super dag.

Her er alle bildene fra søndagens badetur på Breivoll!

Opplading med riktig utstyr:

Samler mot på parkeringsbilen ved Breivoll

I gledesrus etter badet. Jeg var kald før jeg badet, ikke etter:  Etterpå brant huden og jeg følte meg stimulert.

 

I g

På vei hjem etter isbadet med den lille gjengen jeg møtte i Ås. Jeg kler meg alltid godt i timene etter et slikt isbad.

Skriv gjerne en kommentar eller hilsen til meg i kommentarfeltet. Lykke til. 🙂

NB: Har du hjerteproblemer, kan isbading være farlig. Sjekk med fastlegen først, om du ikke er helt frisk.

Les også: Isbading – en sjokkbehandling. (forskning.no)

Les også: Pust deg frisk. (forskning.no)

Les også: Isbad mot virus: Derfor virker det. Hold hodet kaldt og hjertet varmt.

Les også: Tine i karantene: Jeg holder coronaviruset unna med isbading!

Info om Wim Hof

Wim Hof (born 20 April 1959), also known as The Iceman, is a Dutch extreme athlete noted for his ability to withstand freezing temperatures.[1] He has set Guinness world records for swimming under ice and prolonged full-body contact with ice, and still holds the record for a barefoot half-marathon on ice and snow. He attributes these feats to his Wim Hof Method (WHM), a combination of frequent cold exposure, breathing techniques and meditation.[2]

Due to his remarkable abilities, Hof has been the subject of several scientific studies. Hof is also the subject of The New York Times bestselling book What Doesn’t Kill Us, which tells the story of how the investigative journalist Scott Carney took an assignment supposedly to debunk the WHM but ended up learning Hof’s techniques.[3]