Annonse

Hva gjør du med koronakiloene? En tannlege diskuterte Keto-dietten med en kunde. Nysgjerrig som jeg er, spurte jeg om den hadde noe for seg. Tannlegen mente at denne ekstreme lavkarbodietten kan styrke kroppen på en gunstig måte mot coronaviruset. I følge løftene fra en leverandør av oppskriftene, kan jeg fint gå ned 5 kilo på en måned. Slankere, sunnere og freshere, loves det. Er dette en diett du vil prøve?

For å understreke det med en gang: Jeg er ikke lege og kan ikke gå god for at Keto-dietten er bra og virker for deg. Enhver utfordring du har med helsen, bør diskuteres med legen din. Nå det er sagt, synes jeg det er spennende å skrive om og teste ulike dietter. Særlig nå for tiden er det viktig å tenke på hva vi selv kan gjøre for å forebygge mot sykdom: Bedre helse, mindre sykelig overvekt og styrket immunforsvar, ruster oss mot alt fra virus til kreft og hjerte-kar-sykdom.

Få til livsstilsendringer som varer

-Hva skal jeg gjøre med de ekstra corona-kiloene ? De går ikke vekk! Dette plager halve omgangskretsen min for tiden. Og studier viser at allerede overvektige nordmenn har blitt enda fetere gjennom isolasjon og nedstenging: I følge Debatten (NRK) var 2 av 3 nordmenn overvektige før pandemien. De overvektige veide i snitt 100 kg (menn) og 85 kilo (kvinner.) En  tredjedel av oss har nå lagt på seg enda flere kilo.: Mange trenger både noe godt på tallerkenen og i glasset i krisetider hvor treningssentre og mye sosialt er stengt. Det er helt forståelig.

Varige livsstilsendringer er alltid vanskelig å få til. Mitt beste tips er egentlig å spise litt mindre, drikke mere vann, mindre øl og få til litt mer fysisk  aktivitet gjennom uken.

Omdiskutert diett kan gi rask vektreduksjon

Av og til kan det være fristende å ty til en kvikk-fix, en kur som virker raskere. Keto-dietten er omdiskutert blant leger og helse-eksperter. Det skal ikke være sunt å gå på den over lengre tid.

Men enkelte eksperter som Dr Dr. Liji Thomas og folk som den nevnte tannlegen, snakker gjerne om de positive helseeffektene av dietten. Kort fortalt bidrar den til rask vektnedgang, og vektreduksjon er viktig for folk som ønsker å unngå å bli syke av coronavirus og annen sykdom.

Keto-dietten kan gjøre deg bedre rustet mot covid-19
«Det er mye bevis for at fedme, høyt blodtrykk og hjerte- og karsykdommer bidrar betydelig til uønskede resultater etter koronavirus sykdom 2019 (COVID-19),» hevder Dr Thomas.

» Det er fornuftig å drive med forebygging i forsøket på å begrense denne pandemien, ved å redusere disse risikofaktorene. En ny studie publisert i tidsskriftet Translational Medicine rapporterer at ketogen diett (KD) kan være nyttig her, for den er kjent for å effektivt redusere fettmasse, for å ha antiinflammatoriske og immunmodulerende effekt, og påfølgende forbedring av kardiovaskulær helse,» sier hun.

Hva spiser jeg for å gå ned i vekt med Keto-dietten?

Jeg gikk inn på en utenlandsk nettside og fikk sporenstreks mat-tips på mail fra  www.ketocycle.diet

Jeg er ikke overvektig, men har lagt på meg  rundt magen og kunne godt tenke meg å gå ned 4-5 kilo. Tipsene jeg fikk er laget etter mine matvalg, mål og ønsket vekt-nedgang. Dette er bare tips jeg selv fikk og som deles som inspirasjon.
Takket være denne måltidsplanen for Keto-kosthold vil jeg ikke bare gå ned i vekt , men også føle meg sunnere og yngre og få økt energi, lover Keto-dietten.

Her er mat-tipsene dag for dag

Dette er maten jeg fikk beskjed om å spise den første uken:

Dag 1

meal

Frokost Spansk Omelett kalorier: 317 kcal.

meal

Mellommåltid morgen Cheddarost kalorier: 202 kcal.

meal

Lunsj Keto-cæsarsalat 452 kcal.

 

Mellommåltid kveld Cheddarost

meal

Middag Keto egg i sky 222 kcal.

Kommentar: Omelett er godt, nam, nam – selv om jeg pleier å starte dagen med havregrøt. Cheddarost er snaddermat, selv om jeg ikke pleier å maule det som et helt måltid, heller som tilbehør til knekkebrød eller kjeks. Cæsarsalat til lunsj er perfekt. Det er veldig godt da. Så cheddarost igjen som mellommåltid – mye ost her – og så egg  i sky til middag. For å få oppskriftene må jeg kjøpe programmet, dette er et lite vink.

Dag 2

meal

Frokost Keto tunfisktallerken kalorier: 319 kcal.

meal

Mellommåltid morgen Valnøtter  183.12 kcal.

meal

Lunsj Spansk Omelett  317 kcal.

meal

Mellommåltid kveld Valnøtter 183.12 kcal.

meal

Middag Keto caprese biter 374 kcal.
Kommentar: Neste dag kan jeg starte med en velsmakende frokost bestående av tunfisktallerken. Jeg spiser sjelden tunfisk, men når jeg en sjelden gang prøver er det godt. Kanskje jeg skal prøve? Her ryker havregrøten helt. Valnøtter har jeg ofte i grøten. Her skal jeg spise den  til mellommåltid. Spansk omelett til lunsj blir bra. Mer valnøtter igjen, ok…  Caprese til middag, ok, men det er egentlig en forrett.
Dag 3

meal

Frokost Eggcrepes med avokado 334.1 kcal.

meal

Mellommåltid morgen Hasselnøtter 175.84 kcal.

meal

Lunsj Spansk Omelett  317 kcal.

 

Mellommåltid kveld Hasselnøtter

meal

Middag Keto røstipotet  347 kcal.
Kommentar: Og så var det dag 3 da: Her startes dagen med eggcrepes med avokado. Jeg skal ha to mellommåltider med hasselnøtter. Godt jeg ikke er allergisk mot dem, som en annen i familien. Spansk omelett igjen, og røstipoteter til middag.
Dag 4

meal

Frokost Eggcrepes med avokado 334.1 kcal.

meal

Mellommåltid morgen Solsikkefrø 81.76 kcal.

meal

Lunsj Keto squash og kyllingechilada båter  409 kcal.

 

Mellommåltid kveld
Solsikkefrø  81.76 kcal.

meal

Middag Peanøttsmør krus kake 329 kcal.
Kommentar: Her er det eggcrepes med avokado. 2 mellommåltider med solsikkefrø, squash og kyllingechilada båter og kake med peanøttsmør. Litt av en meny.
Dag 5: meal
Frokost Keto chilliegg og guacamole frokoststabel 360 kcal.

meal

Mellommåltid morgen Hasselnøtter 175.84 kcal.

meal

Lunsj Spansk Omelett 317 kcal.

 

Mellommåltid kveld Hasselnøtter 175.84 kcal.

meal

Middag Lavkarbo lasagne 337 kcal.
Her går det på chiliegg og guacamole, hasselnøtter, spansk omelett og Lavkarbo lasagne. Tåler du ikke hasselnøtter, kan du spise mandler eller peanøtter.

Dag 6

meal

Frokost Lavkarbo macadamianøtt og kokosmelk yoghurt  313 kcal.

meal

Mellommåltid morgen Peanøtter  183.68 kcal.

meal

Lunsj Keto urtestekte kyllingvinger 310 kcal.

 

Mellommåltid kveld Peanøtter

meal

Middag Keto caprese biter 374 kcal.
Kommentar: Jeg elsker yoghurt og her kom det. Macadianøtt og kokosmelk-yoghurt!  Urtestekt kyllingvinger til lunsj. Alternativ er sprø teryaki-kylling . Peanøtter som mellommåltider og kaprese til middag.
Dag 7 

meal

Frokost Lavkarbo macadamianøtt og kokosmelk yoghurt  313 kcal.

meal

Mellommåltid morgen Røkt laks 129 kcal.

meal

Lunsj Keto-cæsarsalat 452 kcal.

 

Mellommåltid kveld Røkt laks  129 kcameal
Middag Keto urtestekte kyllingvinger  310 kcal.
Kommentar: Her er det mye velkjent fra tidligere ukedager – men jeg kan kose meg med røkt laks til to mellommåltider.
Dette er en liten smakebit som jeg fikk tilsendt gratis. Jeg har ikke bestemt meg for om jeg vil kjøpe programmet. Ekstrem lavkarbo er ganske annerledes enn andre dietter jeg tror på, som middelhavskost a la Fedon Lindberg.  Jeg har prøvd lavkarbo en gang før, og merket da at buksene var lettere å få på allerede ett en uke. Hvordan det endte, kan du lese her. 
Mer om Keto og hva du kan spise og drikke når du er på Keto- dietten i denne artikkelen. 
Her er noen av matvarene som nevnes som gunstige i artikkelen over:
 • Mandelmel (ypperlig til bakst og brød)
 • Asparges
 • avokado
 • Bacon
 • Paprika (spesielt grønn paprika; de har lavere totale karbohydrater enn gul eller rød paprika)
 • Bær (bjørnebær, bringebær, jordbær; gode kilder til antioksidanter)
 • Brokkoli
 • Rosenkål
 • Blomkål
 • Chiafrø (ypperlig til lavkarbo-bakst og puddinger)
 • Selleri
 • Kokosmel (bra å bake)
 • Agurk (skrellet)
 • Meieri (tung krem, ost, smør, kremost, rømme, noen oster, som brie, mozzarella og feta; vi anbefaler ikke fullfet gresk yoghurt eller cottage cheese; selv om de er proteinrike, har hver 4 eller 5 gram karbohydrater, og fettfattig er også begrenset)
 • Mørke bladgrønnsaker (fantastiske grønnsaker med lite karbohydrat)
 • egg
 • Linfrø (ypperlig til baking og smoothies)
 • Grønne bønner
 • Kjøtt (gressmatet biff, svinekjøtt, fjærfe)
 • Nøtter (macadamianøtter, mandler, pekannøtter, paranøtter, hasselnøtter; vær oppmerksom på pistasjenøtter og cashewnøtter, som er høyere karbohydrat)
 • Oljer / fett (olivenolje, avokado olje,kokosnøttolje
 • Sjømat (fisk, spesielt fet fisk som makrell eller laks – den inneholder mye Omega 3-fettsyrer og skalldyr som blåskjell og muslinger)
 • Frø (chiafrø, linfrø, gresskarfrø; vær oppmerksom på solsikkefrø og sesamfrø, da de er næringsrike, men mer karbohydratfrie)
Jeg skal i de følgende ukene spise mer lavkarbo-mat enn vanlig uten å bli ekstrem og skal se om det har noen effekt. Så får ekspertene strides om dietten virker mot alt fra coronavirus, diabetes 2 , sykelig overvekt, psyke, hjerne og kreft.
Se Debatten om økt fedme i Norge grunnet corona her. 
Her er flere inspirerende helse-artikler fra Helsetine: