Annonse

Fedme og usunn livsstil  kan gjøre deg syk: 65 % av de som ble alvorlige syke av coronaviruset, var betydelig overvektige, viser en ny studie. «Livsstil og kroniske ubalanser og sykdommer forstyrrer og nedsetter immunsystemet,» hevder Fedon Lindberg. Her er hans 5 tips for å unngå å bli syk.

Jeg fikk kjeft av en lege da jeg skrev bloggsaken: 11 tips: Unngå å bli syk av coronaviruset: Slik styrker du immunforsvaret!

Livsstil og kroniske sykdommer forstyrrer immunsystemet

Hun mente jeg hadde misforstått Dr. Fedon Lindberg. Det hadde jeg ikke. Nå har han selv slått tilbake mot kritikerne med debattinnlegg i Aftenposten. Her skriver han at vi må tørre å snakke om elefanten i rommet: Nemlig at usunn livsstil og kroniske ubalanser og sykdommer forstyrrer og nedsetter immunsystemet vårt.

De som døde var preget av alvorlig sykdom

Vi vet fra før at eldre med underliggende sykdommer er i faresonen. I Norge er 101 døde med en snittalder på 83. Vi vet også at de fleste som dør er syke fra før: Nær 70 prosent av pasientene som døde i Kina hadde medisinske problemer. Opp mot halvparten hadde høyt blodtrykk, rundt en tredjedel diabetes. En fjerdedel hjertesykdom. I Italia hadde de som døde i gjennomsnitt mer enn tre risikofaktorer, som forhøyet blodtrykk (70 prosent), type 2 diabetes (32 prosent), hjertesykdom (28 prosent), kronisk nyresvikt (23 prosent), hjerteflimmer (23 prosent), kreft diagnostisert siste fem år (17 prosent), kronisk obstruktive lungesykdom (18 prosent), hjertesvikt, slag, demens og leversvikt. Kun 1 person i Italia som døde av coronavirus var under 20 år. 

Mer enn en av tre syke alvorlig overvektig

Nå kommer Fedon med ny informasjon: 65 % av de som ble alvorlig syke av coronaviruset var i tillegg betydelig overvektige, viser en ny studie han viser til. Fedme er ikke regnet som en underliggende sykdom i Norge, men bør tas med når vi vet at fedme gir større sjans for å bli syk av svineinfluensa og coronavirus. Mange unge er overvektige. (I tillegg vet vi at nikotin er lite gunstig for helsen, red anm.)

Gå av deg noen kilo om du kan

Det kan være mange grunner til overvekt, og dette er ikke tiden for å moralisere. Vis heller omtanke og respekt. Når det er sagt så kan det være veldig smart å gå av deg noen kilo om du kan! Selv en liten vektreduksjon kan virke positivt for immunforsvaret ditt, særlig om du har mulighet til å være litt fysisk aktiv også. Å være fysisk inaktiv er faktisk farligere enn å ha noen kilo ekstra, viser forskning.

Mer enn 1 av 3 vil bli smittet i nær fremtid

Fedon understreker at vi må høre på myndighetenes råd. Men når Norge, og andre land i verden, åpner, vil viruset slippes løs igjen. Mange vil fortsatt bli smittet.

«60-70% av verdens befolkning kommer trolig til å bli smittet før vi har en effektiv vaksine, » advarer han.

Bli sunnere – beskytt andre

Kun 1 av 5 blir alvorlig syke av viruset. De fleste får lette symptomer. For å beskytte oss selv og andre mer sårbare grupper mot å bli syke, trenger vi gode kostholdsråd og fysisk aktivitet.

«Alle må nemlig bidra i kampen mot coronaviruset,», også ditt immunforsvar, hevder den anerkjente legen og eksperten. Les hele saken til spesialist i indremedisin, Dr. Lindberg her. 

Her er rådene du trenger i vår nye og rare virkelighet:

De fem tipsene han nevner for å styrke immunforsvaret og ruste oss til krig mot virus, er enkle. I følge Fedon viser forskning at helt enkle faktorer hjelper:

Sov, stress ned og spis sunt

  1. Sørg for god og nok søvn og stress ned. Å sove dårlig og lite og å  stresse mye, kan senke immunforsvaret ditt.
  2. Sørg for å spise godt og sunt i hverdagen: Et kosthold med mye naturlig mat og lite sukker er gunstig her. Unngå for mange sterkt bearbeidede matvarer. Fedon er kjent for å anbefale Middelhavskosten. Den kan virke beskyttende. Mer om sunt kosthold leser du i min blogg basert på Fedons råd. 11 tips: Unngå å bli syk av coronaviruset: Slik styrker du immunforsvaret!
  3. Drikk mindre alkohol. Dette er ikke tiden for å vise en pekefinger og be folk slutte å kose seg med et glass vin hjemme. Norge er stengt, påsken avlyst og vi trenger hygge på hjemmeplan. Men vi kan stoppe med det ene glasset. Eller to. For mye alkohol demper immunforsvaret.
  4. Sørg for tur i frisk luft og få mest mulig sollys. For lite sollys (vitamin D) setter ned ditt immunforsvar. Du kan ta tilskudd av D-vitamin i tillegg.
  5. Gå eller jogg en tur hver dag. Sats og alle landets helsestudioer er stengt, vi skal holde to meter avstand og det er begrenset hvordan vi kan trene. Men å gå tur kan de fleste få til. Og det er viktig nå. Det kan bedre helsen og føre til vektnedgang. Generelt styrker fysisk aktivitet immunforsvaret og beskytter mot mange sykdommer som høyt blodtrykk og kreft. Ses vi i skogen eller ved sjøen? PS; Det finnes online trening du kan gjøre på stuegulvet.

Les også: I denne bloggen min leser du hvorfor chili er bra for deg:

Coronavirus: Quarantine day 10. How to be creative with toilet paper! 3 crazy tips

Les også: 11 tips: Unngå å bli syk av coronaviruset: Slik styrker du immunforsvaret!

Karantene coronavirus survival tips
Karantene coronavirus survival tips