Annonse

Har du migrene? Å leve litt kjedeligere, kan være redningen. Botox, nesespray og et regelmessig liv, hjelper migrenerammede Natasha til en lettere hverdag.

– Sliter du med weekendhodepine? Lur kroppen ved å stå opp tidlig også i helgen. Kaffen kan du ta med deg på sengen. Det var ett av rådene jeg fikk fra migrene-ekspert Tine Poole.

Lev et rutinemessig liv

Tine Poole har hjulpet mange migrene-rammede til en bedre hverdag, også seg selv, og hun benytter blant annet botox i behandlingen. Å leve regelmessig, drikke nok vann og stå opp og legge seg til samme tid hver dag, er noen av hverdagsrådene. Rett og slett leve litt kjedelig – for å unngå anfall. Les om boken hennes Migrene her. 

Botox kan hjelpe

Natasha er en av Tines pasienter som lever livet med alvorlig, kronisk migrene. Jeg valgte å møte Natasha på hjemmebane for å skildre hvordan hun lever med migrene i hverdagen. Natasha hadde anfall annenhver dag.

Nesespray med migrenemedisin og et regelmessig liv med hjemmekontor og ro i tilværelsen. hjelper henne til et lettere liv med migrene. Natasha har også testet botox mot migrene med vellykket resultat. Mange forbinder botox med rynkefri hud, men botox kan altså også med hell brukes for å hjelpe hodepinepasienter!

Datteren hjelper mamma

Datteren Filippa er til stor hjelp når mamma blir syk. – Jeg sier hun må hvile og ta medisinen sin! fortalte Filippa under intervjuet som ble gjort en tid tilbake.

Pass opp for rødvin

Endel matvarer kan trigge hodepine, og det er greit å vite om for de som er rammet. Rødvin, sjokolade og koffein er noen av triggerne Natasha må passe seg for. Andre kan reagere på nøtter og sterke krydder.

Les hele saken med Natasha her:  Artikkelen har stått på trykk i Norsk uteblad og er stadig aktuell.

43_11_migrene_141517

Har du migrene?

For å hjelpe deg å avgjøre om din hodepine kan være migrene, kan du stille deg selv tre enkle spørsmål:

1. Blir du ømfintlig for lys under hodepinen?
2. Fører hodepinen til at du har vært borte fra jobb eller har vært indisponert én dag eller mer de siste tre månedene?
3. Blir du kvalm eller uvel når du har hodepine?
Dersom du svarer ja på to av tre spørsmål, er det 93 prosent sannsynlig at du har migrene. Er svaret ja på alle tre spørsmå­ lene, er det 98 prosent sannsynlig. Snakk med legen din!

Hvem får migrene?

Rundt 500 000 nordmenn har migrene. Lidelsen rammer ca. 18 prosent kvinner og seks prosent menn. Av kvinner i yrkes­aktiv alder rammes om lag én av fem. Noen har få og moderate anfall, mens andre kan ha kraftige anfall flere dager i uken. Sykdommen debuterer som re­gel når du er mellom 20 og 40 år, og i 90 prosent av tilfellene før 50-­årsalderen. I noen få tilfeller kan spedbarn og små barn få migrene.

ER FORSIKTIG: Det er en grunn til at det er hvitvin i dette glasset. Rødvin kan utløse migreneanfall.

Helse-Tine havnet på sykehus

En av fem yrkesaktive kvinner kan oppleve migreneanfall. Jeg har også selv hatt et tilfelle av alvorlig migrene. For noen år siden havnet jeg på sykehus grunnet et anfall med sterke smerter, talevansker og synsforstyrrelser. Det kom helt andre ord ut av munnen enn det jeg prøvde å si, og familien ble bekymret. Fastlegen fryktet slag og sendte meg i ambulanse til sykehuset hvor jeg måtte overnatte og ta en rekke prøver, blant annet hodescanning. Det var ganske så pinlig å bli sendt ut fra legekontoret på båre! Jeg protesterte kraftig, men det hjalp ikke. Heldigvis var det ikke noe alvorlig. Jeg ble imponert over hvor seriøst legene tok hendelsen og hvor grundig jeg ble undersøkt. Litt for mye etter min smak. 😉 Etter dette fikk jeg ikke bruke P-piller med mye hormoner, da det kan være en utløser for migrene.

Stress kan utløse migrene

I sommer fortalte min bror meg at også han har slitt med plagsom migrene. Etter at han sa opp den stressende jobben, forsvant plagene momentant. Han hadde ligget våken med angst for alt han måtte gjøre: I dag driver han med inneklatring, tango og tutoring fra hjemmekontoret og har det mye bedre.

Utred plagene

Tine Poole utfordret meg til å utrede plagene ordentlig. Det gjelder dere andre også. Ingen grunn til å slite med hodepine, når det finnes en løsning på problemet. I dag har jeg god nytte av Imigran tabletter om anfallet slår til. Jeg har også lært meg teknikker, som å komme meg bort fra lysstoffrør når det begynner å gjøre vondt i øynene: Skrur jeg av alt lys og all lyd eller legger jeg meg litt i et mørkt rom, hender det at anfallet går raskt over. 🙂

Hva hjelper mot din migrene og/eller spenningshodepine?
Foto: Britt Krogvold Andersen