Annonse

Vitamin D kosttilskudd

D-vitamin kan beskytte deg mot covid-19 og  influensa. Blir du ofte forkjølet, kan D-vitamin også hindre nye utbrudd.  I tillegg kan D-vitamin hjelpe mot depresjon og smerter i leddene. Les denne artikkelen og lær hvordan du kan holde deg frisk med tilskudd av selve sol-vitaminet. Tar du D-vitamin i alle måneder med R i, eller hele året?

Syk av D-vitamin-mangel

En hudpleier og frisør jeg traff, havnet for en tid tilbake på sykehuset med en alvorlig virusinfeksjon. Hun hadde feber og var svært syk. Ved å teste vitamininnholdet i blodet, fant legen ut at hun hadde et farlig underskudd på vitamin D. Hun fikk en resept på D3-vitamin i store doser og ble raskt bedre.

Engelsk syke – rakitt  – er farlig

Så ille ender det ikke for de fleste av oss: Men mangel på vitamin D kan faktisk gi engelsk syke – rakitt. Sykdommen oppsto i England på 1900-tallet pga lufforurensning og lite sol. Sykdommen er alvorlig og kan gi skjelettsmerter, forsinket vekst, tannproblemer, muskelsvinn, spasmer, benbrudd og hjulbenthet. Underernæring/feilernæring er en årsak til rakitt i dag.

Opptil en million mangler D-vitamin

Sykdommen var utryddet i vesten, men har kommet tilbake de siste årene grunnet flere innvandrere. De som er mørke i huden får lettere D-vitamin-mangel;  huden tar ikke så lett opp sol.  I dag slurver mange av oss med kosten og sitter mye inne: Da får vi også D-vitamin-mangel. Symptomene, som opptil én million nordmenn rammes  av, er slapphet, nedstemthet og muskelsmerter, særlig vinterstid. Et kosttilskudd kan gjøre deg kvikkere.

Store doser av vitamin D kan hjelpe mot covid-19

I følge forsker William Grant kan mangel på D-vitamin også være  noe av forklaringen på at endel eldre og kronisk syke ble hardt rammet av covid-19. Tidligere forskning viser at disse har lave nivåer av D-vitamin.

Grant anbefaler store doser D-vitamin for å redusere risikoen for influensa og covid-19. Han foreslår å starte med daglige doser på 10 000 IE (250 mikrogram). Til sammenligning er de anbefalte daglige dosene i Norge 400 til 800 IE (10 til 20 mikrogram). 

Også en norsk og spansk studie bekrefter nå at tilskudd av vitamin D kan gjøre deg bedre rustet mot å bli syk av coronavirus og lignende lidelser. 

Motvirker lungesvikt

Grant viser også til at tidligere studier har vist at D-vitamin-mangel kan gi akutt lungesvikt, en svært alvorlig tilstand som i sjeldne tilfeller kan ramme covid-19-pasienter. Vitaminet kan dempe den voldsomme immunreaksjonen noen får, sier han.

D-vitamin styrker immunforsvaret

I følge Tidsskrift for den norske legeforening, spiller vitamin D en viktig rolle i immunforsvaret. En metaanalyse  i 2017 konkluderte med at tilskudd av vitamin D ga beskyttelse mot luftveisinfeksjoner. Effekten var størst hos dem som hadde vitamin D-mangel. Risikofaktorene for covid-19 (overvekt, høy alder og sterkt pigmentert hud) faller sammen med risiko for vitamin D-mangel.

Andre leger og kostholdseksperter sier det er bedre å komme seg ut i sola og ta seg en joggetur enn å pøse på med vitamin D. Svaret er: Ja, takk begge deler!

Slik sikrer du deg nok vitamin D

Hvordan få i deg nok vitamin D? (Kjøper du kosttilskudd, se etter vitaminer merket D3.  Dosen må du diskutere med legen eller apoteket. Be gjerne legen om en blodprøve for å sjekke om du har nok vitamin-innhold i kroppen. )

  1. Vitamin D kalles ikke solskinnsvitaminet for ingenting! Solen gir deg  dette vidundervitaminet helt gratis. Sol deg derfor uten solkrem de første 10-20 minuttene. Høy solfaktor er viktig, men D-vitaminet trenger ikke igjennom.
  2. Fisk og tran er gode kilder. Mange, inkludert meg selv, er ikke fiske-elskere og sliter med å få i seg nok fisk gjennom vinterhalvåret. Selv klarer jeg heller ikke å ta den spiseskjeeen med tran som jeg vet at er gunstig. Men altså – fet vill-laks er en mulighet. I tillegg fiskerogn og makrell i tomat om du liker det.
  3. Melk med tilskudd: Jeg drikker melk som er tilsatt ekstra vitamin D. Jeg finner ikke lenger favorittmelken Styrk, men bruker lettmelk med D-vitamin-tilskudd i stedet.
  4. Margarin er også tilsatt vitamin D. Sjekk pakningen.
  5. Bruk kosttilskudd med vitamin D3 – særlig på vinteren Selv ba jeg legen sjekke vitamininnholdet i blodet etter å ha tatt ekstra vitamintilskudd gjennom vinteren. Hun sa at jeg kunne pause inntak av vitamin D, da den lå over normalnivå. Jeg velger likevel å fortsette med et lite tilskudd. Less is more gjelder ikke for vitaminer. Og det anbefales nå å ta tilskudd hele året, ikke bare i måneder med R i, som før anbefalt. 

I denne artikkelen har jeg blant annet brukt informasjon om D-vitamin fra NHI.

Jeg har også brukt informasjon fra denne artikkelen om hverdagsplager.

Jeg fant nyttig stoff om covid-19 og immunforsvaret i Tidsskrift for den norske legeforening

 

Vil du vite mer om vitaminer og hvordan du kan styrke ditt immunforsvar? 

Les min helseblogg om K2-vitamin: K2-vitamin kan gjøre deg mindre syk av coronavirus

Les min  helseblogg om sink: Mistet lukt og smak etter coronavirus eller influensalignende sykdom? Sink kan hjelpe deg

Les min helseblogg om immunforsvaret: 11 tips: Unngå å bli syk av coronaviruset: Slik styrker du immunforsvaret!

Les min helseblogg der Kari Jaquesson  lynsjer helseministeren: Helseguru Kari Jaquesson i strupen på Bent Høie: Helt oppsiktsvekkende!

Les min helseblogg om overfokus på hygiene:  Overfokus på hygiene kan gjøre deg mere syk: Her er 3 tips for å styrke immunforsvaret