Annonse

Sommeren raste av sted, og bloggen sto bom stille. Jeg ble tatt av hetebølgen og kaffe med kardemomme. Nå er det høst, og jeg har funnet tilbake til normale rytmer og de daglige kapslene med nespresso.

Jeg har dårlig samvittighet over ikke å ha blogget på lang tid. Hele sommeren gikk med til oppussing på hjemmeplan og kaffe med kardemomme!

Jeg har leid ut rom og pusset opp

Jeg leide ut rom i kjelleren til en hybelboer fra Syria. En dag før avtalt sto han på døren med et stort flyttelass, et akvarium og et smil. Det var hyggelig, men overveldende.

Samtidig hadde jeg arbeidsfolk som jobbet på spreng for å få ferdig et bad med toalett i kjelleren til hybelboeren.  Jeg ønsket å dra på ferie, men ville vente til hybelboeren kom på plass og til jeg fikk kontroll på det nye badet.

Ble oppvartet av syrere hele sommeren

Ukene gikk uten at badet ble ferdig og det var hetebølge. På hjemmeplan ble jeg servert arabiske retter av den unge mannen fra Syria og ble overøst med små gaver. På stranden traff jeg et par andre syrere fra kommunen som jeg kjente litt fra skolen hvor jeg har jobbet:

«De  introduserte meg for arabisk kaffe; kaffe med kardemomme.»

Syrere er gjestfrie.  De bød på dadler og fersk frukt, de hadde med seg termoser med te med altfor mye sukker, limonade og kaffe med kardemomme. Drikkene hadde de selv laget; syrere lager all mat selv fra grunnen – de hater ferdigmat og shopper frukt, kylling og arabisk brød i utenlandske butikker.

Ingen snakket til meg på stranden

Den eldste syreren var glad for at jeg likte kaffen. Han hadde servert den på jobben og kun en dame hadde likt kaffen, hun var fra Polen, ikke fra Norge. Jeg liker godt litt spice på tingene og syntes kaffen smakte utmerket. Dessuten var jeg glad for å ha selskap: Ingen andre snakket til meg på stranden, men det gjorde syrerne! De spilte glad musikk, var morsomme og oppvartende.

Også en norsk dame som satt alene ved siden av oss på stranden ble servert mat og drikke. Hun takket pent for oppmerksomheten og syntes det var stas. «Bare hyggelig. Jeg vet hvordan det er å være alene på stranden og singel,» smilte den eldste syreren.

Kulturen sier at de må dele maten med andre

«Vi må gjøre det,» betrodde den yngste syreren meg. «Det er i religionen vår at vi må dele vår mat og det er uhøflig å spise uten å spørre om andre vil ha. Dere nordmenn byr kanskje på en kopp kaffe, hos oss er det hele måltider.»

Noen gutter kom forbi og ba om en sigarett og den yngste syreren fortalte meg at han måtte si ja og gi bort en røyk om det så var den siste i pakken. Sånn er det bare: De kan ikke si nei.

«Jeg ville protestere og si at i Norge gjør vi som vi vil og vi MÅ ingenting med mindre vi liker noen, men det hadde ikke hjulpet og jeg sa det ikke. Istedet tilbød jeg transport hjem. »

Kan vi få kyss av deg i dag, spurte syrerne. NEI! utbrøt jeg, men de mente altså skyss og det var helt i orden.»

Det hjelper ikke å la folk rykke tilbake til start

Jeg lærte mye denne sommeren, om annerledes skikker og kultur. Vi snakket om integrering: Den ene syreren hadde strøket på eksamen på grunn av manglende kulturforståelse, han hadde ifølge læreren snakket arabisk i timen og snakket for mye om religion. Han var lei seg over å bli tatt ut av gruppen og jeg forsto det godt! Skal vi ta ansvar for integrering, må vi gjøre det bedre! Det hjelper ikke å ta driftige folk ut av skolegang og be de rykke tilbake til start! Dessuten jobbet han med demente og var flink og pliktoppfyllende og hadde aldri fravær – hvorfor skulle han ikke få fortsette med det?

«De demente husket ikke det han sa om religion sekundet etter likevel,» fleipet han. Dette lo vi av. Det var nesten absurd.

«Ifjor sommer var han god nok og fikk sommerjobb på sykehjemmet, denne sommeren skyldte de på at han ikke kunne godt nok norsk til å jobbe der. Med demente?»

Ble sendt tilbake til Nav

Istedet for å jobbe som han virkelig ønsket, måtte han gå et idiotkurs hos Nav denne sommeren å lære å skrive CV på nytt.

Denne mannen snakket mer enn godt nok norsk og gjorde en god jobb på sykehjemmet. Dessuten serverte han damene på stranden deilig  kaffe med kardemomme.

Vennene etterlyste bloggingen

Men hva skjedde med meg? Jeg blogget ikke mer og vennene lurte på hvor jeg ble av.

Når jeg ikke var på stranden var jeg hjemme og lærte om arabisk kultur. Jeg må bare stikke hånden i jorden og innrømme at denne sommeren ble jeg forført  – med syrisk mat, dadler, lange  blikk og store smil.

Det ble nok litt mye for en norsk blondine, alt i alt. Men jeg er  ikke dum, jeg setter foten ned og sier fra når de arabiske mennene bruser seg opp og skal komme med anbefalinger! Jeg er voksen og bestemmer selv over mitt liv. Og jeg har en egenskap som gjør at jeg tilslutt lander på beina.

Fra krydder til nespresso

Forøvig  tar jeg gjerne en kaffe til med kardemomme. Å krydre hverdagen er bra. Nå vet jeg også hvor jeg får tak i kardemommekjerner som jeg forgjeves har lett etter på Rema 1000 ; i den tyrkiske sjappa i sentrum.

Ellers så kjøler jeg meg ned med høstdager og en vanlig kopp nespresso!

Hva synes du om integrering i Norge  – er vi flinke nok? Forstår vi hverandre?

ps, Jeg har mange venner og bekjente fra Syria, og om noen føler seg truffet, er det isåfall bare å kontakte meg. 😉 

Fakta om kardemomme: Kardemomme kan hjelpe til å sette i gang stoffskiftet ditt. I tillegg har dette indiske krydderet stoffer som hjelper mot halsbrann.

Fra Wikipedia: Kardemomme er en flereårig urt i ingefærfamilien. Med kardemomme menes som regel grønn kardemomme, et kraftfullt aromatisk krydder. Planten kan bli fra to til fire meter høy. I India kalles krydderet også «elaikai». Det finnes også en beslektet art ved navn svart kardemomme.

De grønne frøkapslene tørkes og frøene benyttes i det indiske kjøkken (og i asiatisk matlaging) enten hel eller malt. I Midtøsten benyttes ofte kardemomme som smakstilsetning til kaffe– i Iran til te. Kardemomme er også en ingrediens i urtete fra India.

Kardemomme var i bruk omkring 700 år f.Kr. Den ble importert til Europa første gang omkring 1200-tallet. Nå dyrkes planten i India, Nepa, Sri Lanka, Thailand og i Sentralamerika.

Kardemomme har sterk smak, med en duft som kan minne om eukalyptusolje, men mer kompleks.

Mer om kaffe med kardemomme: Bildet er lånt fra denne bloggen.

Her kan du lese enda mer om arabisk kaffe. 

Les også: Fleip eller fakta? 14 myter om sommerferie

Les også: Slik nyter du varme dager og netter i tropevarmen; 7 hete tips