Annonse

tropevarme i Norge

«Det er minst 5 grader for varmt for meg!,» klager damen som selger kaffe hos Nespresso. Hun anbefaler iskaffe med sirup, og gir meg en smaksprøve. Å nyte kald drikke, spise is og dra på stranden på kvelden er bare noen av mange gode tips for å klare å nyte de smellvarme dagene.

  1. Mer livsglede: Skriv om varmebølgen vi opplever nå! Noe som folk bli glade av å lese. Vi blir i bedre humør, får mer energi og blir gladere, ivrer en venn. Og det gjør jeg gjerne. Nyt nå – for de kalde dagene kommer tidsnok! Et godt tips er å la være å klage over varmen, for positivitet smitter! Er du glad, blir andre glade også. Samtidig hører jeg folk bli slitne i varmen, fordi det rett og slett er så varmt at de blir utmattet. Så for å rope hurra for varmen, er det greit å vite hvordan du kjøler deg ned på en litt for het dag…

2. Kjøp en bademadrass: En venn eller snarere FB-bekjent, sier hei ute i fjorden. «Jeg kjenner deg igjen fra bloggen Helsetine, fin blogg du har!» sier han. Mannen flyter rundt på en bademadrass og nyter livet. Det er sånt jeg pleier å se i Hellas – men nå er tropevarmen her, i Norge! Det er ikke hverdagskost. «Nå er det litt sjø og, så nå er det ekstra deilig å flyte rundt her. Bare si fra om du vil prøve!» sier han, før jeg svømmer videre. Å chille på en kul madrass i fjorden, er herved avlevert som et godt tips…

3. Pøs på med  vann og isbiter. Vann er den beste tørstedrikken i varmen. Med isbiter har det enda mer avkjølende effekt. Ha isbiter i kaffen, i juicen, i vinen og vannet. Isbiter er også fantastisk til å kjøle ned pannen, nakken eller andre steder på kroppen der du er varm. Å holde hånden under rennende kaldt vann er nok et godt tips for å kjøle seg ned når du er overopphetet. Du kan også stå med føttene i kaldt vann.

4. Dypp hele hodet under når du bader. Det gir en rask oppvåkningsfølelse og du blir virkelig avkjølt. For meg gjør det underverker. Jeg blir kvitt både anspenthet, den tunge følelsen i hodet og blir utrolig oppkvikket. Du orker å lese bok og være sosial på land etterpå, garantert! Å sitte å være kokt i hodet er rene pinen for meg, så… Jeg tar alltid et bad og dypper hodet under, før jeg drar hjem også. Slik unngår jeg å bli like varm igjen før jeg når parkeringsplassen og bilen! Sykler du, er det et godt tips å dynke T-shirten i vann før du drar. En lege lærte meg trikset en het dag i Parga.

5. Ta en siesta et kjølig sted. Ta lunsjen på en kaldt sted heller enn på en varm terrasse. Inne på Espresso house på et storsenter, fikk jeg både kjølet meg ned og jobbet med en artikkel et par timer. Er det for varmt, er det vanskelig å konsentrere seg om oppgaver og du blir mindre hjelpsom mot andre. Da jeg kom ut, opplevdes varmen som et varmt pust heller enn kvelende – på grunn av siestaen i en air condtioned cafe. Et annet tips er rett og slett å sette seg i skyggen. De fleste steder har litt skygge og etter et avkjølende bad og en hyggelig prat i skyggen med en venn, føler du deg garantert bedre. Da jeg tok dette bildet av solnedgangen var det ikke så hett lenger, så en strandtur på kveldstid er et godt tips.

6. Luft så mye du kan og kjøp vifte. Sett opp alle dører og vinduer så det blir en god gjennomtrekk.  Jeg har hørt folk si at det er farlig med gjennomtrekk og at du kan bli syk, men jeg har aldri opplevd annet enn at huset blir bedre utluftet og at det er lettere å sove. Kjøp en rimelig vifte du kan ha på om natten. De er utsolgt på Biltema og Elkjøp i mitt nærområde, men Jernia på Ski hadde igjen et par gulvvifter og Claes Ohlsson hadde hele tre typer vifter å velge mellom.

Et annet tips er å legge seg på et vått laken. Jeg har ikke prøvd det, men det er verdt et forsøk.

7. Solhatt og mindre kaffe: Ved en rask googling før varmen tok meg, fant jeg ut at for mye kaffe og røyk kan gjøre deg enda varmere og at det er bra å spise jevnlig og lett + mye frukt og grønnsaker. Selv er jeg avhengig av en kaffekopp. Jeg unner meg også noen salte nøtter og en cola om det bikker 30. Kroppen trenger både salt og søtt i tropevarme. Jeg bruker også solhatt med brem. Det skal være lurt å kle seg i lette klær, lag på lag og holde seg i bevegelse. Da svetter man lettere og nyter godt av kroppens avkjølingssystem. (Sinnets helse.) Egentlig holder det vel med shorts og en lett topp eller tynn kjole + solbriller? Og husk å spis masse is, det viktigste tipset av alle. Jeg elsker vaniljeis med frukttrekk, det er godt og leskende på samme tid.  En liten softis, er også godt. Nyter du isen i bilen med air condition, så får du to avkjølende ting på en gang… 😉

Selv har jeg forresten alltid en iskald cola light på lur – eller en iskald corona med lime. 😉

Nå vil jeg høre dine tips!

 

Hvordan takler du tropevarmen i Norge? Tips meg gjerne – skriv kommentar under. 🙂

Les også: Hvorfor er noen frysepinner?

Les også: Slik holder du hodet kaldt i varmen.

Les også: Fleip eller fakta? 14 myter om sommerferie

Les også: Det handler ikke om sommerkroppen, men om sommertoppen!