Helsetine

En blogg om helse, livsstil og reiseliv…

Artikler, Helse

Den vanskelige alkoholen

hundtine

av Tine Holm, skribent og blogger

Den siste tiden har to kjente personer stått frem og fortalt at de har sluttet å drikke alkohol. På et tidspunkt i livet mitt vurderte jeg å gjøre det samme.

TV-Norge-Skuespiller Sven Henriksen sto nylig frem i media  og sa at han aldri mer vil la en dråpe alhohol passere leppene. For fem år siden våknet han med fylleangst og likte ikke den slitne personen han så i speilet. 

Foredragsholder og forfatter Irina Lee skrev for en tid tilbake et debattinnlegg i Dagsavisen der hun røper at hun har sluttet å drikke alkohol. Irina sier hun  flere ganger har avlyst avtaler fordi hun har vært fyllesyk. Hun viser til statistikk som forteller at vi drikker stadig mer  i Norge: Det er drikkepress blant ungdom, blant voksne. Inntak av alkohol kan gi større risiko for kreft. Det skjer trafikkulykker i fylla. Vold. Mange blir rus-avhengige. 80 prosent av barn av alkoholikere blir riktignok ikke alkoholikere nevner hun, som en slags trøst.

Jeg har selv følt problemene på kroppen.

En person i min nærhet ruset seg. Han tålte ikke alkohol.  Personen det gjelder, barnas far, hadde skjult misbruket for meg og omverdenen. Så godt hadde han skjult det at ingen hadde noen mistanke om at han drakk. I den turbulente perioden som fulgte, tenkte jeg at jeg måtte slutte å drikke for alltid. Jeg var mor. Jeg måtte være et godt forbilde. Vise at jeg var til å stole på.

Jeg begynte å gå på møter i Alanon, en forening for pårørende av alkoholikere. Vi møttes i en kirke på Frogner i Oslo noen søndag ettermiddager. Vi betrodde våre triste historier til hverandre og satt og leste i små bøker.

Jeg kan fortsatt huske den lille bønnen vi leste høyt.

“Gud, gi meg sjelefred til å godta de tingene jeg ikke kan forandre, mot til å forandre de ting jeg kan endre, og visdom til å se forskjellen.”

De som var der syntes alle veldig synd på meg. Grunnen var at jeg var gravid, alene og ventet nummer to. Men at folk synes synd på meg, virker for meg mot sin hensikt. Det som hjelper er å bli heiet på, beundret, å få en klapp på skulderen, at andre deler  av sitt. Humor. Ikke minst humor! Sier noen til meg at ting virker trist, leit eller vanskelig, så rygger jeg ut av situasjonen og bildet. Jeg mister energi av det. Det virker fattigslig.

Det har alltid vært utfordrende for meg å godta de tingene jeg ikke kan forandre. Jeg er løsningsorientert, og vil gjerne fikse problemer. Men du kan ikke alltid fikse livet til andre. De trenger å innse det som er ugreit, ville selv. Personen i min nærhet gikk det ikke bra med. Han maktet ikke, ville ikke hjelpes.

Om det er noe jeg har lært gjennom dette, så er det å ta vare på meg selv. Nå, mange år etterpå, når julen nærmer seg, deler bekjente artikler på Facebook der det står at voksne ikke bør drikke alkohol foran barna sine i julen. Jeg merker at jeg distanserer meg.

Jeg har dealet med alt dette før, på den harde måten. Jeg støtter saken, samtidig som jeg ikke vil fronte den. Jeg har også innsett at jeg ikke trenger å ta på meg andres problemer. Dette er for meg befriende. For meg er det ikke noe problem å nyte en god flaske vin med venner en hyggelig kveld. Jeg er ikke villig til å gi slipp på den kosen. Jeg har vært fyllesyk, men jeg har aldri droppet jobboppdrag eller viktige avtaler på grunn av for mye alhohol.

Lindemans australsk aften 5

Jeg tar fortsatt et glass vin både med og uten barn tilstede. Det er endel av min kultur, endel av min hverdagslykke. Samtidig respekterer jeg og beundrer de som nå står frem og sier farvel til alkoholen.

En gang i livet tenkte jeg også; aldri mer alkohol: Jeg valgte å fortsatt være meg.

Ps; Nå som alle snakker om TV2-serien om Petter uteligger og det igjen nærmer seg jul, synes jeg det passer å dele dette innlegget mitt fra ifjor om jul og rusproblemer. Drikker vi for mye når vi er sammen med barna våre? Jeg måtte forlate en mann som drakk og ble tvunget til å ta et oppgjør.
jul,https://sumo.tv2.no/programmer/fakta/petter-uteligger/

uperfekt

Foto: Gruppebildet er fra et mat- og vin-event jeg deltok på på Frogner i Oslo i høst.  Boken over illustrerer noe  av det jeg ønsker å vise. En bok jeg ønsker meg til jul. 🙂

 

 

 

 

 

 

Recommended

2 Comments

 • Tine Cecilia Holm 17. desember 2014 at 21:14

  Denne bloggposten fikk jeg mye respons på. Jeg får endel respons på andre blogginnlegg også, men folk foretrekker stort sett å kommentere på Facebook, derfor kommer de ikke frem her. Litt synd, for da ser det ut som jeg ikke har engasjerte lesere – hvilket jeg har. Denne gangen spurte jeg to av meningsytrerne om jeg kunne poste kommentarene på bloggen også, og det sa de ja til. Takk, og god jul! 🙂

  Roy Hansen Jeg tenkte jeg skulle stå fram jeg også. Har bare drukket to glass vin i hele år God jul!
  21 t · Liker ikke · 1

  Tine Cecilia Holm Hehe, så bra Roy Hansen . Da har jeg drukket adskillig mer enn deg! Bra gjort. Riktig god jul, ja
  21 t · Redigert · Liker

  Roy Hansen Tenkte jeg skulle skeie ut med en liten en til ribba da
  21 t · Liker ikke · 1

  Tine Cecilia Holm Det er deg vel unt, Roy Hansen ! Det skal jeg og, for barna mine vet at jeg tåler det.
  21 t · Liker

  Roy Hansen Mine unger drikker langt mer enn meg så jeg tror ikke dette er noe tema lenger her hjemme. Men har stor sympati for alle barn som opplever foreldre som drikker for mye i jula – og i andre sammenheng. Har derfor en klar oppfordring til alle foreldre – ta det forsiktig med alkoholen – det må da være mulig å styre seg i denne høytiden.
  11 t · Liker ikke · 1

  Tine Cecilia Holm Ja, jeg forstår hva du mener! I mitt tilfelle så følte jeg vel at jeg måtte være supermamma, siden den andre parten mistet all kontroll over livet sitt og drakk.
  8 t · Redigert · Liker

  Roy Hansen Skjønner den. Har aldri forstått hvordan det er mulig å drikke så mye og så ofte, men vi er forskjellig bygd vi mennesker.
  7 t · Liker ikke · 1

  Tine Cecilia Holm Nei, har heller aldri forstått det. Men det er ikke alt man kan forstå. Noen drikker vel for å skjule og dekke over andre problemer, så fungerer alkoholen som en selvmedisinering.
  6 t · Liker

  Arne D. Skalmeraas Nettopp. Derfor er alkoholpropagandaen meningsløs. Alkoholen ikke er et problem i seg selv. Man unngår bare å snakke om de underliggende problemene.
  6 t · Liker ikke · 1

  Tine Cecilia Holm Hvorfor drikker
  Jeppe? Det ligger noe der. Vi vet at noen er arvelig belastet, men jeg tror alkoholisme og andre rusproblemer i større grad skyldes manglende mestring av livet. Usikkerhet. Vi skal lykkes på så mange plan. Rus kan være fristende å ty til. Likevel synes jeg alkoholpropaganda har noe for seg, særlig for de unge: Kanskje flere kan la være å ta en Northug når livet butter og festen går over styr.
  6 t · Liker

  Arne D. Skalmeraas Nordmenn drikker minst i verden. Å gi alkohol skylden for at en del ikke har det bra i julen har ikke noe med virkeligheten å gjøre. Det er som å gi snøen skylda for at man krasjer når man har dårlige dekk.
  6 t · Redigert · Liker ikke · 1

  Tine Cecilia Holm Drikker nordmenn minst i verden? Den statistikken vil jeg gjerne se. Utlendinger som bor her ser krampefylla på utesteder i helgene. De sier det er umulig å få kontakt med oss, alle er drita. Nå begynner vi å få mer kontinentale vaner også, vi drikker i ukedagene i tillegg til helgene… I julen et det vel ekstra lett tilgang til alkohol. Men jeg sier ikke at julen er skyld i folks drikkeproblemer.
  5 t · Liker

  Arne D. Skalmeraas Ja, ett av landene i verden med lavest alkoholforbruk. slik har det vært alltid. Helgefyll har en enkel forklaring etter mitt syn. Ikke aller aller lavest forbruk, i mange land er jo alkohol forbudt. Men minst i Europa, og langt nede på verdensstatistikken.
  5 t · Redigert · Liker ikke · 1

  Tine Cecilia Holm Send den gjerne på mail til meg, tinece@online.no ..
  5 t · Liker

  Tine Cecilia Holm Måtehold i julen et et viktig budskap til alle som har barn tilstede Enig der, Roy Hansen. Jeg tror ikke det er skadelig at mor og far tar et glass vin til julemiddagen. Det er når det blir fyll at barn blir redde og skades av det. Jeg merker at temaet fortsatt er sårt å debattere. Jeg skulle gjerne vært mer åpen i blogginnlegg også men har hensyn å ta når det gjelder nærmeste familie.
  4 t · Redigert · Liker

  Tine Cecilia Holm Hva er den enkle forklaringen på helgefylla, Arne D. Skalmeraas ?
  4 t · Liker

  Tine Cecilia Holm Vi er for kontrollerte til daglig sa du – og tar helt av når vi endelig skal slappe av med en liten en i helga. Interessant teori.
  2 t · Liker

  Arne D. Skalmeraas Filosofien med i hate mondays og thank god its friday er jo meningsløs. Og den står ekstra sterkt i Norge. Folk bør drikke mer hver dag, slåss mer, bryte fartsgrensen oftere, si opp jobben oftere
  2 t · Liker ikke · 1

  Tine Cecilia Holm Hehe. Sterke ord i dag, Arne D. Skalmeraas .
  2 t · Liker · 1

  Arne D. Skalmeraas Hvorfor ble NOKAS ranerne kjendiser? Hvorfor elsker vi Petter Northug?
  2 t · Liker

  Tine Cecilia Holm Skal jeg svare på dette? Well, jenter har alltid vært svake for bad guys, hehe… Likt å redde menn, prøvd å redde menn som aldri kan reddes. Det begynner med en far du ikke kan redde, så prøver du i stedet med en kjæreste og en kjæreste til. Jeg snakker selvsagt for meg selv nå. Hvorfor Nokasranerne ble kjendiser, vet jeg ikke. Det skjer så lite i Norge, det blir noe spenningsfylt med banditter..? Petter Northug er herlig unorsk, derfor elsker vi ham.
  2 t · Liker

  Arne D. Skalmeraas Fordi det er folk som bryter grenser. Gir faen. Lever liv som gir adrenalinkick som de fleste bare drømmer om, men ikke gjør noe med. Gjelder både menn og damer. Folk tør jo ikke engang å kjøre i 110 på de nye motorveiene. Er det rart mange går på helgefylla.
  2 t · Liker ikke · 1

  Arne D. Skalmeraas Damer og bad guys er vel noe av det samme. Å redde menn er vel en litt annen greie men skjønner hva du mener.
  2 t · Liker ikke · 1

  Arne D. Skalmeraas Nja sterke ord hehe. Jeg har vel litt spesielle meninger om lykke.
  2 t · Liker

  Tine Cecilia Holm Men hjelper det å kjøre i 110 på motorveien? Blir du mer lykkelig og edru av det?
  2 t · Liker

  Tine Cecilia Holm Nå snakket jeg meg bort på sosiale medier igjen, og fikk P-bot. F………
  2 t · Liker · 1

  Arne D. Skalmeraas For å føle at man lever må man gjøre noe hver dag som gjør at du kjenner adrenalin i kroppen. Det kan være mange ting. Å gjøre ting som er litt ulovlig og utrygt for eksempel. Ja man får utvilsomt mindre behov for helgefyll da.
  2 t · Redigert · Liker ikke · 1

  Arne D. Skalmeraas Da kan du gjøre deg selv en dagens tjeneste og kaste p boten ut av vinduet.
  2 t · Redigert · Liker

  Tine Cecilia Holm Da får jeg tilleggsgebyr!
  2 t · Liker

  Arne D. Skalmeraas Kast det og.
  2 t · Liker ikke · 1

  Tine Cecilia Holm Fengsel neste da? Der får jeg jo god tid til å blogge.
  2 t · Liker

  Arne D. Skalmeraas Så skriver du et brev der du nekter for at du vil godta boten. Da må de kjøre saken til retten for å få pengene. Det gjør de høyst sannsynlig ikke. Og i mellomtiden har du produsert masse adrenalin.
  2 t · Liker ikke · 1

  Arne D. Skalmeraas Alle bør ha sittet i fengsel for å oppleve det. Jeg har det på lista.
  2 t · Liker ikke · 1

  Tine Cecilia Holm Jeg har mye på min liste, men jeg ønsker meg definitivt ikke i fengsel. Det er kun personer som Anne-Kat Hærland og Vigdis Hjorth som klarer å få noe positivt ut av det. Etter å ha lest 30 dager i Sandefjord om Vigdis Hjort sitt personlige fengselsopphold, så ser jeg også at det er utrolig kjedelig og nitrist! https://www.ark.no/…/Hjorth-Vigdis-Tredve-dager-i…

  Tredve dager i Sandefjord: roman – Hjorth, Vigdis » ARK bokhandel
  Han legger en hånd på dørhåndtaket på neste dør og sier…
  ARK.NO
  1 t · Redigert · Liker · Fjern forhåndsvisning

  Arne D. Skalmeraas Utvilsomt. For å få et lykkelig liv må du ha perioder som er verre enn nitriste og kjedelige. Du må ha det grusomt. Som om du føler at nå kan du bare dø. Fengsel kan høre greit med.
  1 t · Redigert · Liker

  Tine Cecilia Holm Uuh, nå nærmer vi oss Hamsun og Sult, eller?
  1 t · Liker

  Arne D. Skalmeraas Svarer senere. Har ikke lest sult.
  1 t · Redigert · Liker ikke · 1

  Tine Cecilia Holm Det gjør da ingenting. Ha en fortsatt fin kveld og uke! Sult handler om en mann som lever på sultegrensen i Kristiania og prøver å livnære seg som forfatter. Hovedpersonen blir mer og mer ynkelig og avmagret; håret faller av i dotter. Han pantsetter klær, fryser og får feberanfall. I blant lurer han på om han er i ferd med å bli vanvittig. Men han har en ubendig vilje til å holde seg oppe. Hver gang det holder på å gå helt galt, skjer det noe som redder ham for en kortere tid. Og i bakhodet svever alltid den muligheten at han kan ta hyre på en båt. Det er også det som til slutt blir løsningen.
  1 t · Redigert · Liker · 1

  Arne D. Skalmeraas Ok. Ja litt sånn i prinsippet. Man må iallfall føle hver dag at man lever. Mange er ikke så flinke til det. Syns jeg. Derfor fredagsfylla. Ha en god uke du og
  1 t · Liker ikke · 1

  Tine Cecilia Holm Takk, og føler hver dag at jeg lever. Du og, tipper jeg.
  1 t · Liker

  Svar

 • Tine Cecilia Holm 17. desember 2014 at 23:56

  Tine Cecilia Holm Er det greit å ha med konjakk i akebakken? Aftenposten skriver idag at besteforeldre er de som drikker mest i dag! Barnebarnet i den ene armen og konjakk-glasset i den andre. Høres ikke lovende ut! http://www.aftenposten.no/…/Bekymret-for…

  Bekymret for besteforeldrenes alkoholforbruk
  Norske besteforeldre drikker mye mer enn barna sine –…
  AFTENPOSTEN.NO
  1 t · Liker · Fjern forhåndsvisning

  Arne D. Skalmeraas Jeg prøvde å kommentere på Aftenpostensaken men folk ble for provosert. Det er ikke greit i Norge. I mange andre land er barn mye mer en del av de voksnes liv. I Norge er det veldig adskilt. Man går f eks ikke ut og spiser med barna. Da skal man ha «barnefri». Jeg hater det ordet.
  1 t · Redigert · Liker

  Tine Cecilia Holm Jeg har alltid gått ut og spist med mine barn og har veldig sansen for det. I Hellas, i Parga, har jeg reist med opptil 150 aleneforeldre hver sommer, og vi er alltid store grupper ute og spiser sammen med barna våre. Drikker noen for mye, er vi mange …Vis mer
  1 t · Liker

  Arne D. Skalmeraas Ja det er jeg fullt klar over. Men det forandrer ikke mitt grunnleggende syn, at alkoholen i seg selv ikke er problemet.
  1 t · Liker ikke · 1

  Tine Cecilia Holm Da kan vi avslutte med å si at det er viktig å finne ut av de underliggende årsakene til rusproblemer og at folk drikker for mye, enten de er søster eller bror, far eller mor, tante, onkel eller besteforeldre. Der er vi iallfall enige, Arne. Jeg er enig med deg at det ligger mye angst og psykiske problemer bak. Mange menn rammes, og da har de det nok ikke helt godt med seg selv. Det verste er all den skjulte alkoholismen i fasadehjem, synes jeg. De som ligger drita i grøfta kan vi hanskes med, men all den skjulte volden og drikkingen er verre. Barna i de hjemmene tror jeg ikke tør å si fra heller, og barnevernet oppdager dem ikke – de er for opptatt med krisetiltak i de såkalte krisehjemmene. Og så er jeg litt lei av at de som ruser seg får all oppmerksomheten, mens folk glemmer at de ødelegger mange rundt seg, som ikke får noen hjelp eller omsorg nødvendigvis.
  1 t · Liker · 1

  Svar

Leave a Comment