Annonse

Det skjer ikke hver dag at jeg har coversaken i bladet Kamille. Løp og kjøp bladet for å lese om Heidi, en sterk og modig kvinne og tobarnsmamma som deler sin sårbare historie om sykdom og om å ikke bli trodd av Nav. Les også  VG-kronikk om Heidi skrevet av Kamille-redaktør Madeleine Strand.

kamilleforside

Du ser bare bildet av en vakker kvinne som poserer på forsiden. Jeg har intervjuet Heidi og vet hva hun sliter med og hvilken kamp hun kjemper i Nav-systemet. Jeg vet også hva sårende stikk og kommentarer gjør med henne og hvor vondt det gjør å ikke bli trodd. Men det synes ikke utenpå!

 

Les saken her: 16_no_km_5_gullreportasje_14.12._tenk_hvis_noen_ser_meg…_51278

Det er nesten så jeg må klype meg i armen for å skjønne at det virkelig er Heidi som er avbildet her. Da jeg fikk et tips om at Heidi kunne passe å intervjue i denne artikkelen, fikk jeg nemlig vite at hun var usikker og ville være anonym. Dette hadde jeg forståelse for, så jeg tok en forsiktig telefon til henne og sa at i denne saken måtte man dessverre stå frem med navn og bilde. Hun ville tenke på det.

Dagen etter fikk jeg en melding fra Heidi om at hun hadde bestemt seg for å stå frem likevel: Hundrevis av «medpasienter» på en nettside hadde klikket liker og oppmuntret henne til å gjøre det. Og hun syntes budskapet var viktig. Fra dette – til at Heidi ville bli forsidemodell og fronte hele artikkelen og bladet – var ikke i  mine tanker. Men etter at jeg hadde levert saken, sa redaktøren at hun syntes storyen var sterk og god og at det hadde vært gøy om Heidi ville være coverpike; om jeg trodde det var noen sjanse for at hun ville det?

Man skal trå varsomt med folk i sårbare situasjoner, og jeg spurte litt nølende. Men Heidi tok utfordringen på strak arm: «Det var rart du ringte akkurat nå,» sa hun, for  hun satt nettopp  og tenkte over hvorfor hun skulle skjule hvordan hun har det!?  «Kanskje jeg kan bruke det på CV-en,» spøkte hun fra sofaen i Enebakk. Det synes jeg virkelig at hun skal!

FullSizeRender-8-kopi 2

Fotograf Julie Christine Krøvel – prinsessen av Frogner – laget en flott fotomodell-shoot for Heidi og la bildene ut på Facebook.  Hun laget film av fotoshooten også, og den kan du se her! Snakk om å møte den nye digitale mediehverdagen med profesjonalitet og kreativitet! Det føles nesten som vi har vært med på premierefest og rød løper alle sammen, tenker jeg – til tross for tøft og viktig tema!

I disse digitale medietider er det gøy at vi synes – men også en utfordring for redaktørene  – for  intervjubjektene deler nå bilder og kommentarer i sosiale medier før bladet rekker å komme i salg! Mange har egne blogger også, i dette tilfellet både fotografen og journalisten (jeg) og begge intervjuobjektene. På fagspråket heter det selvpublisister. Forhåpentligvis pirrer det  nysgjerrigheten at «nyheten» blir spredd, slik at flere blir obs på artikkelen. 🙂

«Nå som Kamille endelig er i salg, vet jeg at Heidi fortsatt kjemper for å bli trodd i systemet. Hun har fått avslag på arbeidsavklaringspenger to ganger til tross for at hun knapt orker å jobbe 40 prosent. Det er ufattelig for meg at dette skjer i Norge i dag. Hva tenker Nav at hun skal leve av?»

Kjøp bladet og les og del gjerne.

Her er  bloggen hennes, for Heidi er til tross for sykdom så aktiv som hun kan, samtidig som jeg vet at hun snart skal gifte seg.

Lykke til med alt, Heidi!

Klem fra Helse-Tine

I denne viktige saken intervjuet jeg også Cathrine, og hun kan du lese om her.

Saken er gjort for Kamille gjennom byrået CONTENT HOUSE .