Annonse

Farvel til coronasveisen! Jeg var en av de første i stolen da frisørene åpnet 27. april etter 6 ukers lockdown. Klipp, kur, massasje og føn sto på ønskelisten. Men frisørbesøk er ikke som før. Det er strenge regler. Les alle reglene du må forholde deg til nederst i saken.

 

Ser for meg roboter med maske

Jeg pleier å glede meg til frisørbesøk. Det er lite som er så deilig som å få ordentlig hårpleie. I dag grugleder jeg meg. Jeg er spent og ser for meg bilder av robot-frisører gjemt bak masker og med plastfingre som ikke tør å ta på meg. Angst og avstand. Men på Sayso i Ski møter Sebastian meg med et smil. «Vent litt, jeg skal bare desinfisere stolen,» sier han. Det er grundig rengjøring etter hver kunde som gjelder nå.

Les alle de 10 nye reglene for frisørbesøk helt nederst i saken.

Kan ikke bruke klesskapet

«Vi får ikke bruke skapet til klær lenger. Det er smitteverntiltak. Men du kan legge veska og klærne i stolen ved siden av,» sier han. Stolen ved siden av meg  kan de uansett ikke bruke, da det ikke blir lang nok avstand til ny kunde.

Redd for å smitte kunder

Sebastian er opptatt av smittefaren. Blir han syk, kan han smitte mange kunder. Selv et lite nys kan gjøre at han må holde seg hjemme. En lærling med pollenallergi får ikke gå på jobb med det første: Det høres ut som hun er syk, og de vil ikke gjøre kundene redde. De tar en dag av gangen og starter forsiktig. Vipper, skjegg og barbering venter de med, da de da kommer veldig nær kundenes ansikt. Det er lov, men de avventer.

Må vaske håret på alle

Sebastian vasker håret mitt grundig: De må vaske håret på alle kunder nå. Det er et lite problem når hår skal farges, for hårfarge sitter best i tørt hår. Han håper de fortsatt kan farge i tørt hår først, og vaske håret til kunden etterpå.

– Hva med å be kundene vaske håret hjemme? spør jeg. -Farge sitte best i tørt hår som ikke har vært vasket på et par dager, svarer frisøren. Så det har lite for seg.

Tok etterveksten på Tenerife

Selv fikk jeg tatt etterveksten i februar, dagen før alt stengte på Tenerife. Det jeg trenger i dag er klipp og en god kur for tørt og slitt hår. Og hodebunnsmassasje. Det har jeg drømt om i seks uker nå. Det koster kr 299 med 10 minutter massasje og spesialkur laget i salongen. Det synes jeg jeg kan unne meg i dag. Og det er viktig å støtte frisørene som har måttet holde stengt så lenge.

Må dele på vasken

-Vi må ta massasjen  i stolen, sier Sebastian: Salongen har to vasker, men kan kun benytte en om gangen av hensyn til avstands-reglene. Etter at han har vasket håret mitt og satt inn kuren, må jeg flytte meg. Det er fint, synes jeg: Jeg har problemer med nakken og liker ikke å ligge i den vasken med hodet ned, uansett.  Å sitte føles mer komfortabelt for meg. Ikke  for Sebastian som gjør jobben. For hodet mitt rører på seg. -Så lenge det går fint for deg, det er det viktigste, smiler han. Jeg kan se at han bruker engangshansker. Smittevernregler.

Nei til mobil, ukeblader og kaffe

Bildet jeg tok av meg selv før vi startet timen, måtte jeg spørre om lov til å ta. Mobil er ikke lenger lov hos frisøren. Heller ikke ukeblader og magasiner. Eller å servere kaffe. Alt kan medføre smitte.

Jeg savner den kosen med å bli servert en kopp te eller kaffe. En mobilpause er bare greit. Men ukebladene? Jeg har skrevet for magasiner i årevis, og føler et vemodig savn:

«Utsagnet «det bladet leser jeg bare hos frisøren» kan avgå ved døden. Det er trist.»

Rent økonomisk kan forlagene miste frisørene, kanskje leger og fysioterapeuter også som trofaste abonnenter, tenker jeg.

Kuret håret i ren kjedsomhet

Har du kuret håret hjemme da? spør frisøren. Ofte glemmer jeg det, men nå har jeg faktisk gjort det: Det var ikke så mye annet å finne på: «Ja, en hel dag i solen!»

Tatt av dragsuget

Svaret er visst morsomt, for han ler. Sebastian synes det er godt å være tilbake på jobb igjen. Han har kjedet seg hjemme og gått mye tur for å få dagene til å gå. Selv har jeg isbadet og danset online zumba, sier jeg. Og mistet et oppdrag. Norskkurset jeg skulle starte etter påske, ble brått gjort om til nettkurs, uten opplæring eller materiell. Jeg ble tatt av coronadragsuget, og fikk det ikke til. Det er sånne nære samtaler med frisøren jeg har savnet. De nikker og forstår alltid alt.

Men det kommer bedre tider.

Slik ble resultatet. Jeg er glad og fornøyd.

 

Slik er de nye reglene hos frisøren fra 27. april 2020. På grunn av smittevernsyn gjelder følgende regler.

  1. Kunder må vaske eller rengjøre hendene med Antibac ved ankomst
  2. Å bruke mobiltelefon i salongen er ikke lov.
  3. Det er slutt på kaffe- og te-servering
  4. Det er ikke lov å ha magasiner og ukeblader til kundene
  5. Kom bare om du er frisk. Har du luftveissymptomer, skal du ikke komme til timen.
  6. Vis hensyn og hold god avstand til andre kunder.
  7. Gi tilbakemelding til salongen om du blir smittet av covid-19
  8. Unngå kontant betaling. Betal med Vipps eller kort.
  9. Alle kunder skal registreres slik at frisøren har kontroll over navn ved mulig smitteutbrudd.
  10. Drop-in kunder skal fylle ut skjema med navn og telefonnummer der man gir egenerklæring på at man ikke har symptomer på covid-19.

Les også: Trenger du hårklipp, massasje eller hudpleie? Slik får du time uten å vente i ukesvis!