Annonse

Kan jeg reise når myndighetene sier nei? Er det servering på flyet? Karantene? Må jeg bruke munnbind? Er det trygt på reisemålet? Kommer jeg hjem? Jeg reiste til Alanya, Tyrkia for å få svar. Les bloggen for tips og råd.

Jeg oppholder meg for tiden i Alanya og har selskap av en svensk venninne. Vi kjedet oss begge grunnet langvarig coronatid og trengte miljøforandring. Dette er en stemningsrapport etter det første døgnet.

Jeg har et nært forhold til Tyrkia. Før krisen brøt ut, ble Helsetine kåret til Norges mest autentiske helseblogger av Alanyaposten. Da var Tyrkia tilbake som topp reisemål. Coronakrisen endret alt. 

  1. Kan jeg reise til røde land? Det er kanskje gode grunner for at regjeringen anbefaler alle å unngå alt fra svenskeshopping til ferie i utlandet. Men de krisemaksimerer og snakker til de store massene – ikke til deg og meg som enkeltpersoner og som sårt trenger en tur. Det er viktigere enn noengang å sile informasjon og lytte til din egen stemme. Vil du, kan du, og trenger du det, så reis, enten landet er rødt eller rosa. Hva er det verste som kan skje? At du ikke kommer hjem igjen? Det skal mye til, mener jeg. Det går nesten alltid et fly, selv om du, i worst case,  kan ende opp med å måtte ta noen omveier.
  2. Hvordan er flyplassen og flyreisen? Jeg har sjelden vært så spent og nervøs foran en flyreise. Jeg var redd for at Norwegian skulle kansellere. Det skjedde ikke. Et døgn i forveien skrev de at flyet sto klart for å kjøre oss ned til Antalya. Innsjekk og taxfree fungerte som normalt. Jeg merket meg at det var vanskelig å få hjelp på taxfree, da mange ansatte er permittert. Noen restauranter på Gardermoen var stengt, flere var åpne. (Nå er de fleste stengt, red.anm.) Jeg kjøpte drikke og baguette på flyplassen til flyturen. På flyet ble det servert øl,vin, vann og snacks og de kom to ganger. (Min svenske venninne dro fra Stockholm med Pegasus og fikk bestilt en kyllingrett. Hun ville ha en drink, men det var tomt.) Toalettet foran i kabinen var stengt og det ble gjentatt at munnbind var obligatorisk. Ellers hersket god stemning – skjønt jeg så ikke folks ansiktsuttrykk grunnet maskene.
  3. Må jeg bruke munnbind? Folk sier så mye som ikke stemmer, for eksempel at du må bruke munnbind på flyplassen. Det gjaldt ikke da jeg reiste, og de nye reglene sier at du må gjøre det, men kun om du ikke kan holde en meter avstand. Og det kan du, så få som flyr nå. Det eneste stedet du MÅ bruke munnbind er ombord i flyet. Og det går an å slippe, om du som meg har legeattest mot flyskrekk eller angst. Min attest ble sjekket ved innsjekk på gaten. De ringte kontoret, fikk den godkjent og fulgte meg helt inn på flyet, hvor jeg fikk tre seter foran for meg selv. Reisen gikk over all forventning. På flyplassen i Antalya ble jeg bedt om å bruke munnbind, men de godtok legeattesten. Billig transfer bestilte jeg i forkant. Jeg bruker Normann Tyrkia men testet denne gangen rimelige 724. På minibussen brukte de fleste munnbind da vi satt tett. På leilighetshotellet rett ved Kleopatrastranden er det ingen restriksjoner og eieren er trivelig.
  4. Bruk av munnbind i Alanya: I Alanya er det turister som bruker munnbind og mange  som lar vær. Det er ca 50-50. Jeg har ikke sett noe politi eller hørt noe om bøter. (2 dager etter at dette ble skrevet ble det innført musikk-stans ved midnatt. Man skal nå bruke munnbind på offentlige steder og kan få 900 lira i bot om man blir tatt i kontroll. Visstnok er de snille mot turister. Red anm.) Noen finere restauranter har kelnere som bærer munnbind. Det er merkelig å se de kjekke gutta jobbe med munnbind. Vi kjenner dem ikke igjen.  «Er det ikke varmt?» spør jeg en kelner. «Det er slik det er nå,» svarer han tappert – i 30 graders varme. En annen drar munnbindet av på gaten. «Jeg som er så kjekk, og jeg får ikke vist det,» spøker han. Mon tro om det er slik tildekkede muslimske kvinner tenker også: Ingen ser mitt vakre hår, min fine sminke og mine deilige lepper… Noe til ettertanke. På hamam er det en annen kultur: Du slipper ikke inn ute maske står det på døren, men jeg slipper inn og ingen der inne bærer maske. «Jeg bruker det kun i butikken. Jeg får eksem av det,» sier den tyrkiske kvinnen og tobarnsmoren (40) som masserer meg på spastedet. Hun er kun hjemme og hun vasker henda. «Det sies så mye blablabla om corona på TV. Jeg tror bare litt av det. Mye stemmer ikke. Corona er katastrofe. Bare noen få kunder. Jeg må finne meg ny jobb, kanskje,» sier hun.
  5. Hva med hotellene og businessen: «Dette er  ille for Alanya. I Borgen sliter de veldig, sier to hotell- og restaurant-eiere. En av dem har tre restauranter og klarer seg greit. En hotelleier sier lattermildt at han har 27 rom og kun 1 gjest – en engelsk pensjonist som har bodd hos ham i 6 måneder. I fjor var det fullt hos ham. Helt fullt. «Det handler kun om politikk,» mener han. «Det er for mange gamle i verden som vi ikke har råd til å fø på. De vil kvitte seg med dem.» Jeg vet ikke om det er en spøk eller om han mener det. «Alle skandinavene har avbestilt og det kommer kun russere og engelskmenn,» sier han også. Det som kjennetegner folk i Alanya er at de tar situasjonen med et smil og gjør sitt beste for de få turistene som kommer. Selv om de selvsagt er bekymret og får levebrødet lagt i grus. Mange er arbeidsledige denne sommeren.
  6. Hva med karantene? Da jeg kom til Antalya, ventet jeg at noen skulle sjekke at jeg ikke hadde feber. Det skjedde ikke. Derimot ble bagasjen scannet før jeg fikk forlate terminalen. Det er ingen karantene for turister i Alanya. Derimot er det 10 dager karantene når jeg kommer hjem. Mange kan ikke ta ut så mange fridager, og får i dermed ikke reist. Det er en fiffig måte å kontrollere oss på som effektivt hemmer reisingen: FHI i Norge ville droppe stengte landegrenser og reisekarantene for flere måneder siden! Det eneste de ble hørt på var at karantenen skulle gå fra 14 dager ned til 10. Mens min svenske venninne kan reise hjem uten noen form for karantene; som sykepleier. (Reglene kan være endret i Sverige nå.) «I Sverige tar de det lagom, i Norge er man hysterisk,» er vi enige om. Tips: Det som går an, er å reise innom Kypros eller et annet gult land/by og «gjøre unna» noe av karantenen der før du drar hjem. Det krever at du har god tid da… 😉
  7. Hva med reiseforsikringen? Alt er ikke bedre i Sverige, selv om det er mindre påbud og ingen karantene: Dere har bedre reiseforsikringer i Norge, sier min svenske venninne. Hun måtte fylle ut skjema til svenske UD om hvor, når og hvorfor hun skulle reise. Det slapp jeg. Hennes reiseforsikring gjelder ikke i coronatid.  Det gjør min.  Grunnen til at min Tryg-forsikring gjelder er at jeg har tegnet den gjennom mitt fagforbund  Norsk Journalistlag. Jeg dekkes for tjenestereiser,  men må søke i hvert enkelt tilfelle. Fordi jeg var usikker, tegnet jeg en ekstra helårs reiseforsikring hos Gjensidige. Denne gjelder for tap av bagasje, ran og vanlig reisesykdom, bare ikke corona. «Men lungebetennelse dekkes,» tipser en sykepleier . «Det er de fleste innlagt med covid-19 har,» opplyser hun. Det kan uansett lønne seg å ha to reiseforsikringer, så er du helgardert. Det koster en 1000-lapp ekstra å i året. i Tyrkia er det mulig å tegne en egen forsikring som gjelder covid-19. Jeg har ikke gjort det, da mitt fagforbund i dette tilfellet dekker meg via reiseforsikringen. Ellers ville jeg vurdert det. Her får du tips i Facebook-grupper for nordmenn i Alanya.
  8. Hva mer må jeg tenke på? Forbered deg på at du vil føle deg trygg, og at skremmebilder fra media ikke stemmer. Jeg så bilder av en overfylt Antalya flyplass i en FB-gruppe, hvor noen kommenterte at «de aldri ville reist nå med så stor smittefare.» I virkeligheten var Antalya flyplass så og si tom, bortsett fra reisende med mitt fly. Bildet var gammelt. Regn med at det vil føles rart å se folk gå rundt med munnbind på et feriested. Vi vet at munnbind virker mer symbolsk enn reelt, og hvorfor brukes det utendørs hvor smittefaren er liten? Å vaske henda og holde avstand gir 80 prosent sikkerhet, å bruke munnbind kun 40, mindre du bruker det feil. Selv har jeg et i veska om noe skulle inntre, noe det ikke gjorde før de krevde det på apoteket. Jeg har også med meg antibac, selv om den finnes på de fleste utestedene. Min svenske venninne, som er eldre enn meg, tenker mer på smittefaren (grunnet alder) og har både munnbind og hansker med seg. Ellers er byen forbausende vanlig og helt som før. Smilende kjøpmenn, fulle strender, glade turister og topp mat og servering. Ikke engang tattoo-shappene er stengt og du kan danse i barene. Det er lite coronapoliti å spore og lett å hold avstand. Det eneste uvanlige jeg har opplevd til nå var at jeg ikke kunne få glass til ølen på stranden av coronahensyn. Og det er færre med på båtturene.

Jeg har sett andre reisejournalister hevde at coronakrisen vil endre måten vi reiser på. Jeg tror tvertimot. Det vi har vært igjennom og ennå opplever, alt som har vært forbudt, isolasjonen og krisen vi har kjent på kroppen, fengselet, gjør oss enda mer sugne på å reise som før og enda livligere og gladere! Det så jeg på stranden i dag da en mann danset i pur livsglede, for seg selv. Livet er kort og vi vil leve det nå.

Merknad: Reiser du så vær forsiktig. bruk antibac, hold avstand og følg lokale smittevernregler. Flørter du, så ta vare på deg selv. «Jeg har ikke corona, bedyrer en kjekkas som vil sjekke meg opp i en av byens parker og vi ler begge to. Kondom er nok viktigere enn å kysse med munnbind. Red anm.

Jeg har et nært forhold til Tyrkia. Før krisen brøt ut, ble jeg kåret til Norges mest autentiske helseblogger av Alanyaposten. Da var Tyrkia tilbake som topp reisemål. Coronakrisen endret alt.