Annonse

Bare sitte hjemme på fødselsdagen – det er tøft altså! Her deler jeg tips og erfaringer i denne bloggen!  Jeg skulle feiret bursdag i Tyrkia, men måtte bli  i Norge. Det ble grill på terrassen og kake med kun to gjester. Jeg fant den gamle oppskriften på sukkerbrød og laget bærkake á la syden med masse lys og isfakkel. Oppskriften på kaken får du her. Takk for bursdagshilsener og gratulerer med dagen til alle jeg har glemt å si det til. Ha en fin feiring!

Oppskrift på bærkaken med jordbær – se nederst i bloggen.

Bursdag i koronaens tid -noen råd og tips: 

  1. Kjenn på skuffelsen: Min første reaksjon var skuffelse. Først røk språkreisen til Las Palmas i påsken, deretter gikk reisen til Tyrkia og bursdagsfeiringen  i vasken. Samtidig mistet jeg et oppdrag og følte at livet ble satt på vent. Hva nå? Det gjelder å snu tankene og se løsninger…
  2. Stuck på et hjemmekontor: Jeg er ikke så glad i å feire fødselsdag og synes at å reise bort er en god ting. Men denne gangen kunne jeg ikke «rømme» – i positiv betydning. Jeg var stuck på et hjemmekontor med brakkesyke. I tillegg var det noe det aldri pleier å være på min bursdag, iskaldt, haglbyger og regn! 2020 skulle bli mitt år, og nå føltes det utvilsomt som skjebnen ikke var på min side.
  3. Trening for å stimulere endorfinene: Redningen ble planlegging – og holde seg til planen, no matter what! Jeg meldte meg på utetrening med Sats om morgenen – for en god og energisk start. Her skulle endorfinene stimuleres. Utetrening med Sats i slalåmbakken i iskald regn og hagl, gikk bedre enn fryktet.
  4. Isbad ga adrenalinkick: Deretter dro jeg til den lokale stranden for å bade: En frilanskollega og fotograf utfordret meg i en burdagshilsen. Alle bursdagshilsenene jeg fikk på Facebook varmet og denne var morsom! Blir det bading i dag? spurte hun på FB, ment som en fleip. Jeg ble motivert og fylt av adrenalin. For første gang badet jeg med flagg mens haglkornene fløy rundt meg og en isende vind skapte bølger i vannet. For de som ikke tror det, jeg har video. 😉
  5. Unnet meg en god massasje. Etter badet, var det bare tiden og veien til massasje på Frogner. Jeg hadde kjøpt en deal for å feire meg selv. Massasjen var akkurat det jeg trengte for såre skuldre og stiv nakke etter mye tid på macen og strabasiøs utetrening med Sats. Anbefales! Deretter rakk jeg akkurat hjem i tide til å lage ferdig bursdagskaken.
  6. Bakte festkake: Jeg hadde invitert sønnen og hans samboer på kake og grill. På grunn av de nedstengte, rare tidene i lever i, kom minner veltende på og jeg husket favorittsukkerbrødet: Det som aldri slo feil. Hemmeligheten er at røren inneholder potetmel. Jeg har ikke bakt på årevis, men bestemte meg for å prøve: Jeg kjøpte en form og fant igjen den gamle, slitte boken hvor jeg sirlig skrev inn oppskrifter som ung. Nabojenta og jeg hadde bakeklubb, jeg var en ener på skolekjøkkenet  og hjemme bakte vi oss fra sans og samling til min mors fortvilelse: Hun la på seg. Oppskrift helt nederst i bloggen.
  7. Jeg ville gjenskape sydenfølelsen. I Tyrkia, når de hører at noen har bursdag, kommer de alltid med dessert eller kake med masse lys og overdådig pynt – og brennende isfakkel i midten. De synger, klapper og er fulle av smil og flørt. Alt dette savnet jeg nå. Men på Meny fant jeg råd. De hadde både god grillmat, kakelys i pastellfarger og isfakkel. Samt røde, små flagg og smellbonboner med små dårlige vitser og hatter inni. Du får ikke mer moro enn du lager selv, ikke sant? I fest- og moro-butikker kan du kjøpe flere bursdags-effekter. Her er det bare fantasien som stopper deg. Du  kan ha tema-bursdag: Selv ønsket jeg beach-party med strandantrekk og solhatt, men droppet det grunnet været. Det fristet mer å tenne lys og tenne i peisen!
  8. Kjente på savn: Jeg skal ikke lyve og si at jeg ikke savnet reisen og vennene jeg skulle møte. Det er viktig å kjenne på og vedkjenne seg sorg og savn i coronatider selv om det er folk som har det verre. Men takket være kreativitet, planlegging , holde seg til planen og 2 gjester, ble dagen allright – selv om vi måtte grille ute og spise inne grunnet været. Fine presanger og et kult kort fikk jeg også. Og selvsagt ble det bobler! Å ligge under dyna hadde vært 1000 ganger verre.

 

Her er bærkaken – laget på min egen gamle oppskrift: Som ung elsket jeg å plukke bær i mormors hage på Eidsvoll. Fortsatt elsker jeg blåbær, bringebær og jordbær som denne kaken er pyntet med. Da jeg laget bløtkake i «gamle dager» brukte jeg vaniljesukker i kremen. Nå blandet jeg vaniljekrem og moste jordbær i noe av kremen. Du kan bytte ut med bringebær om du liker det bedre enn jordbær.

Isfakkel var en vinner, jeg elsker å se ting lyse opp og brenne, hehe. 😉 

Dette trenger du: 

Egg, sukker, hvetemel, potetmel, bakepulver, en rund form, smør, en appelsin/appelsinjuice

Kremfløte, vaniljekrem, jordbær, bringebær, blåbær

Pynt og stas som norske flagg, smellbongbonger, isfakkel a la syden. Ballonger, hatter, fløyter, festlig engangsservise.

«Sukkerbrødet som aldri slår feil.»

4 egg

2 dl sukker

1 dl hvetemel

1 dl potetmel

2 ts bakepulver

Fyll

1 appelsin, saften

 

2 dl kremfløte

1 dl vaniljekrem

ca 2 dl moste jordbær

Pynt

3 dl kremfløte

1 dl vaniljekrem

friske bringebær, jordbær og blåbær

Sukkerbrød

Pisk egg og sukker lenge – til en luftig og tykk eggedosis. Bland sammen de tørre ingrediensene og sikt dem inn i eggedosisen. Rør og bland uten å slå luften ut av røren.  Hell røren i en rund form og stek kaken nederst i ovnen på 175 C i ca 50 minutter. Sjekk med en kakenål eller strikkepinne om den er ferdig.

Avkjøl kaken. Del den i to bunner. Legg den nederste delen på et fat. Dynk flatene med saften fra en appelsin, eller bruk appelsinjuice. Du kan også bruke melk.

Fyll

Pisk kremen stiv og bland inn vaniljekremen. Rør inn moste jordbær.  Smør et lag med moste bær på begge bunnene. Fordel jorbærkremen jevnt utover den nederste bunnen og legg toppen oppå. Legg også et tynt lag med krem på den midterste bunnen. Dekk kaka og fatet med plastfolie og sett i kjøleskapet natten over – det gjør den saftig.

Pynt

Pisk kremfløten stiv og ha i vaniljekrem. Et alternativ er å ha inn kun litt vaniljesukker.  Smør kremen i et tykt lag på toppen og dekk kantene. Pynt med bær etter eget ønske. Jeg brukte jordbær, blåbær og bringebær.

Jeg kjøpte bursdagseffektene på Meny.  For mer inspirasjon til voksenbursdag, les her. I tillegg kan du jo drikke online bobler med vennene til andre anledninger.

Superkul har mye gøy. Les her. 

Engangsservise og annen moro fra Nille. Les her

Ballonger og annen festivitas fra festutstyr.no

Les også: Om å ha bursdag på Facebook

Les også: 10 tips: Slik kan du takke for bursdagshilsener! 🙂