Annonse

Søvnløs på Oslo lufthavn: Hvor er de gode stolene, de døgnåpne kafeene, spa-området, frisøren? Å overnatte på Gardermoen ble en tristesse. De steinharde benkene var opptatt og på gulvet lå folk strødd uten så mye som en pute. En pølse med lompe ble eneste lyspunkt. Jeg sparte over 1000-lappen på min søvnløse natt på Oslo lufthavn. Var det verdt det? Les min rapport fra flyplassen og se bildene fra Gardermoen by night.

-Ligger de rett ut på det iskalde  gulvet og sover? Jesus! Jeg har sett det i Barcelona og andre storbyer. Hjemløse som sover på gaten. Og det er det inntrykket Gardermoen nattestid gir meg. Her døgnes det på mest kummerlig vis. Folk ligger som strødd på marmorgulvet uten så mye som en pute eller et teppe over seg. Stakkars. Og ikke bare der: De sover på stoler, benker, i kriker og kroker og endatil på små platåer bak innsjekkingsskrankene der personalet har tatt nattefri.

Et underlig syn

Det er et underlig syn for en som aldri har døgnet på Gardermoen før. Som å entre en ukjent klode.

Beste flyplass å sove på – det er løgn

Journalisten som i en nettavis hevdet at Oslo lufthavn er en av verdens beste flyplasser å sove på, må ha overdrevet. For dette er såvisst ingen luksus – det er rene tristessen!

 

Kan spare opptil 1500 kroner på å overnatte på Oslo Lufthavn

Noen timer tidligere på kvelden, Kolbotn, Nordre Follo: Flybussen ble lagt ned for år siden og med første tilgjengelige tog på morgenen rekker jeg ikke morgenflyet. Jeg sjekker derfor andre alternativer: Å  parkere på Gardermoen en uke, ta inn på hotell i gåavstand til Gardermoen flyplass eller å ta taxi fra Kolbotn-Oslo Lufthavn midt på natten koster fra 1000-1500 kroner. Opprømt finner jeg ut at jeg kan ta siste tog på kvelden og komme unna med under 100 kroner. Det er mye penger å spare som jeg heller kan bruke på Kypros.

En bekjent fra Nord- Norge har satt meg på ideen: Hun overnatter på Gardermoen hver gang hun flyr til utlandet. Vi østlendinger er litt mer pysete. Nå vil jeg prøve:

Oslo lufthavn om natten er som en ghost city

Iveren synker  i det jeg entrer flyplassen rundt halv ett på natten. Alt er stengt. Det er som å komme til et øde land, en ghost city. Og det er ikke akkurat flust med sitteplasser:

Som en hjemløs narkoman

Jeg vandrer hvileløst rundt som en hjemløs narkoman for å finne et sted for natten.  Inne på en av de nattestengte cafeene i ankomstområdet har reisende tatt for seg av stolene. Det er fullt. Jeg finner ikke en eneste ledig soveplass. Kaldt er det også. Jeg går videre og ser lengselsfullt mot noen harde benker der folk ligger strødd med et enkelt pledd over seg, eller et klede over hodet. Alle benkene er opptatt. Jeg er for sent ute.

Umulig å sove med folk rundt meg

Slukøret tar jeg heisen opp igjen til innsjekkingen i andre etasje. Jeg finner  et ledig sete nær en av innsjekkingsområdene. Her kan jeg umulig sove. Noen ungdommer sitter i front og stirrer på meg. Jeg sukker og finner frem magasinet jeg har kjøpt for anledningen. Klokken går vanvittig tregt. Jeg sliter med å konsentrere meg om artikkelen om online sladder.

Dødens dal

Hadde jeg enda fått sjekket inn og kommet meg gjennom sikkerhetskontrollen. Men både innsjekkingen og sikkerhetskontrollen stengte klokken 22.  Jeg kommer meg ikke igjennom før i 06-tiden . Akkurat nå virker den andre siden som et paradis. Der er kanskje taxfree åpent – eller en bar?

 «Jeg har strandet i dødens dal og må bare holde ut.»

Pølse med lompe som trøst

Med ett føler jeg meg sulten. Den som kunne sette seg ned i en hyggelig restaurant nå, med et glass vin og skikkelig, varm middag. Men ingenting er åpent i spøkelsesbyen , annet enn kiosken i underetasjen. Jeg forlater soveplassen min og tar heisen ned igjen. Kundebetjenten fra Syria ser uforstående på meg når jeg spør om ikke noe annet er åpent; som Burger King ??  Det må da være en god forretningsidé, å fore sultne gjester på natten? Han er ikke i humør til smalltalk: -Nei.

«Det blir pølse i lompe og farris på verdens kaldeste og hardeste benk. Jeg begynner å angre på at jeg ikke tok inn på hotell. «

 

En rapper ødelegger nattesøvnen

Narvesen-krakken er ubehagelig. Jeg får vondt i rompa. Og ryggen. Jeg drar tilbake til setet mitt i overetasjen. Akkurat i det jeg er i ferd med å slokne på stolen og få meg noen minutter på øyet, setter det seg en yngre mann på benken bak meg. Han er kledd i helsort, med en sort hette dratt oppover hodet. Mannen ringer opp en bekjent og starter en uendelig lang samtale på FaceTime: Han er rapper, han har studio og sier at han kan skrive en sang til henne. Hun svarer at hun elsker musikk.  Slik fortsetter samtalen. Jeg prøver meg med et HYSJ! Han enser det ikke. Jeg resignerer. Her blir det ikke noe søvn, men jeg kan hvile bena på kofferten. Det er jo noe. Klokken er 03.54.

Frisker meg opp på toalettet

Jeg blir rastløs og oppsøker toalettet. Det er åpent. Da har jeg noe å gjøre. Jeg kan gå flere ganger. Så ofte jeg vil. Rent euforisk. Jeg tar kaldt vann i ansiktet for å kvikke opp og varmer hendene i springvannet for å få litt følelser i den nedkjølte kroppen.

Drømmer om spa og boblebad

Tilbake på sitteplassen. Rapperen bak meg har endelig tatt en pause i samtalen. Jeg er sliten nå og fantaserer: Tenk så fantastisk det kunne vært å overnatte på Norges største flyplass om man hadde lagt forholdene til rette for det. Det kunne vært tilbud om frisør, spa og massasje, boblebad, svømmebasseng, det kunne vært døgnåpne barer med nattmat, det kunne vært livemusic, dansepuber og fest. Det kunne vært soveområder der du kan booke deg inn for en billig penge og få en seng, en massasjestol eller iallfall noe annet enn en steinhard benk. Jeg lengter meg til store utenlandske flyplasser som i Singapore – med verdens beste natt-tilbud. Der får du gratis sightseeing med buss og båt, det er kino og masse kulturelle aktiviteter. Men jeg er i Norge, landet der alt stenger tidlig og ingenting morsomt skjer.

Endelig – innsjekkingen åpnes

Litt før klokken 06.00 skjer det noe. Innsjekkingsskrankene åpner. Jeg er sulten på enhver form for menneskeskapt liv og styrter til skrankene. Her er køene usedvanlig korte for oss som er for tidlig ute denne morgenen.

Stjeler min egen kaffe i brillebutikken

Etter en tur i taxfree, som nå gudskjelov er åpen, kikker jeg meg rundt etter Boss-butikken der Moxnes stjal brillene. Jeg finner ikke et eneste par Boss-briller i brillebutikken jeg er innom. F or en skuffelse. Jeg prøver et par Prada for gøy. Livet blir litt morsommere når man gir faen. Langt nede i gangen oppdager jeg at koppen med Narvesen-kaffe er borte. Jeg sukker tungt, sleper bena tilbake og finner kaffen i en hylle i brillebutikken. Jeg stjeler den tilbake og er lettet over at ingen fra Security tror jeg er en brilletyv. Kaffen er min egen.

Krøllete bolle på tom gate

NÅ er frokost-restaurantene åpne. Jeg er ikke lenger i ghosttown. Men jeg er for trøtt til å orke å entre dem. Jeg tar med meg den krøllete Narvesen-bollen og kaffen og setter meg på gaten. Jeg pleier å komme i siste liten når det er fullt her. Nå er jeg så tidlig ute at det knapt er et menneske å se. Klokken nærmer seg halv syv. Jeg har overlevd 6 triste timer på flyplassen. En opptur er at ingen blir kastet ut her! Det er visst folk som overnatter på Oslo Lufthavn bare for å ha et sted å være!

«Det skal de ha, vekterne, at de er barmhjertige nok til å la alle få sove her. Rent bortsett fra det, frister ikke opplevelsen til gjentagelse.»

Var det verdt det? Usikker.

Gjør jeg det igjen: Ikke med det første.

Ville du døgnet på Gardermoen ved tidlig morgenflight eller funnet et hotell? Er natt-tilbudet på flyplassen bra nok? Er du fornøyd med kollektivtilbudet til og fra Oslo Lufthavn?

All honnør til de som gjør dette ofte. Dere er nattheltene.

 

Oslo lufthavn: Beste flyplass å sove på? Hmmm. (NRK.)

Flynummer DK 1572 Economy
Sunclass Airlines
07:15

Les også: Tips til høstferien – hvordan få en rimelig ferie: Jeg kom meg til Kypros etter å ha vært søvnløs på Gardermoen, en kjedelig og nedstengt flyplass. Les om høstferie på Kypros og se sydenbilder her. 

Les også: En av mine FB-venner tipset om denne guiden til hvordan du overnatter på flyplasser. Her kan du også sjekke hvilke flyplasser som får best score og som har best tilbud til deg om natten. Sjekk link her.